Čo sa stane, ak úrok na vašej hypotéke stúpne na 3% p.a.?

Čo sa stane, ak úrok na vašej hypotéke stúpne na 3% p.a.?
Úrokové sadzby na hypotékach sú na Slovensku najnižšie v histórii. Momentálne väčšina ľudí vie dostať hypotéku s úrokom od 1 až 1,5% p.a. Čo sa ale stane, ak úrok na vašej hypotéke narastie na 3% p.a.? O koľko narastie mesačná splátka? Chcem poradiť

Prečo sa nad tým zamýšľam? Pár týždňov dozadu mi došiel email z jedného českého porovnávača hypoték. V texte mailu bola zmienka o úroku na hypotéke 3% p.a.

Nedalo mi to a tak som si spravil porovnanie, ako by vyzerala moja hypotéka, ak by som si ju zobral namiesto Bratislavy v Prahe.

Bol som nemilo prekvapený. Momentálne mám úrok 1,2% p.a. na svojej hypotéke a ak by stúpol na 3% p.a., tak by mi stúpla mesačná splátka o 156,9 €. Je to celkom slušný rozdiel.

Slovenské hypotéky sú podstatne lacnejšie ako české

Keď som si do porovnávača hypoték nahodil základné údaje, tak som dostal takýto výstup. Sú to úroky pri hypotéke 2,4 mil. CZK a pri LTV 80%.


Zdroj: www.chytryhonza.cz

Čo na to hovoríte? Na Slovensku sme už zabudli, že úroky na hypotéke môžu byť vyššie ako 3% p.a. Naši susedia v Čechách majú úroky na hypotékach podstatne vyššie ako sú tie naše. Dokonca to vyzerá tak, že úroky môžu ísť ešte vyššie.

Nebudem rozoberať detailne dôvody, prečo je tomu tak. V tejto chvíli to nepovažujem za podstatné. Podstatné je to, že sa nedá vylúčiť, že takto môžu vyzerať úroky aj na Slovensku.

Prečo o tom píšem? Predstavte si, že by úrok na vašej hypotéke narástol na 3% p.a. Chcete vedieť, čo by sa udialo? O koľko by narástla mesačná splátka?

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

O koľko stúpne mesačná splátka na vašej hypotéke, keď narastie úrok na 3% p.a.?

Ukážem to na konkrétnych prepočtoch. Bude to asi najjednoduchšie. Pre zjednodušenie rátam len so splatnosťou na 30 rokov. Rozdiel bude pri akejkoľvek splatnosti hypotéky, len to budú iné čísla.


Zdroj: prepočet autora

Čo ak by bol úrok na hypotéke 5% p.a. ako tomu bolo ani nie 10 rokov dozadu? Tie čísla by vyzerali ešte horšie. Ja som si zažil na svojej prvej hypotéke dokonca ešte vyšší úrok. Automaticky sa to prenieslo do výšky zaplateného úroku a vyššej mesačnej splátky.

Ako sa môžete pripraviť na zvýšenie úrokových sadzieb?

Neviem aké úroky budú na hypotékach o rok, tri alebo päť. Možno budú úroky dlhodobo nízke a možno sa dočkáme zvýšenia úrokov v priebehu niekoľkých rokov. Každopádne je dobré pripraviť sa na akýkoľvek scenár.

Čo môžete spraviť?

  • Vyjednajte si čo najnižší úrok na existujúcej hypotéke a zafixujte si ho na čo najdlhšie obdobie.

Vo väčšine bánk je možné vyjednať si teraz úrok aj mimo obdobia fixácie na úroveň 1,2 až 1,5% p.a. pri 5 ročnej fixácii. Ak by to možné nebolo, tak môžete ísť s hypotékou do inej banky, kde vám dokonca preplatia poplatok za predčasné splatenie starej hypotéky.

  • Vytvorte si rezervu na splácanie hypotéky alebo rezervu na jej predčasné splatenie.

Odkladajte si minimálne rozdiel medzi terajšou splátkou a splátkou hypotéky s vyšším úrokom. Ak si dokážete odkladať aj viac, tak si môžete vytvoriť kapitál na predčasné splatenie hypotéky. Ak splatenie hypotéky nebude výhodné alebo nepríde k navýšeniu mesačnej splátky, tak peniaze môžete použiť na čokoľvek chcete alebo ich môžete ďalej zhodnocovať.


Chcete si vyjednať nižší úrok na hypotéke?

Chcete efektívne investovať a vytvoriť si finančnú rezervu?

Ak si na to netrúfate sami, tak mi môžete nezáväzne napísať.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221