Bitcoin sklamal väčšinu investorov. Za posledný rok stratil 83%.

Bitcoin sklamal väčšinu investorov. Za posledný rok stratil 83%.
Presne pred rokom vrcholilo šialenstvo okolo kryptomeny Bitcoin. Ľudia ho nakupovali vo veľkom po celom svete a prenieslo sa to aj Slovensko. Dokonca ľudia, ktorí nemali takmer žiadne skúsenosti s investovaním, našli odvahu a investovali do Bitcoinu. Ako dopadli ich investície? Chcem poradiť

Čím vyššia cena, tým vyšší záujem

Pár mesiacov pred koncom roka to začalo vrieť. Hodnota Bitcoinu takmer dosiahla 20.000 USD. Pravidelne som dostával otázky na tému Bitcoin a to aj napriek tomu, že som ešte nikdy Bitcoin dokonca ani len nespomenul v žiadnom článku.

Pýtali sa ma na môj názor, či sa do Bitcoinu oplatí investovať, ako sa dá nakúpiť, kam až môže narásť cena, kde ho môžu nakúpiť, či do neho investujem aj ja osobne alebo či ho majú predať, ak ho už vlastnili.

Drvivú väčšinu ľudí som odhovoril od nákupu Bitcoinov a zopár ľudí som usmernil k tomu, aby ho predali, ak už ho mali nakúpený. Toto možno nie je profesionálne, ale takto som to v tom čase cítil, že to je správne.

Aj napriek mojej snahe predať svoj názor, že treba nakupovať lacno a predávať draho, sa mi nepodarilo presvedčiť každého. Je to škoda. Vývoj v roku 2018 ukázal, že to bola správna cesta.

Ako dopadli ľudia, ktorí Bitcoin nepredali v správnom čase?

Niektoré prognózy z roku 2017 hovorili o tom, že na konci roka 2018 môže narásť hodnota Bitcoinu na 60.000 až 100.000 USD. Mali na to kopec argumentov. Mám taký pocit, že mnoho ľudí tomu naozaj verilo.

Našli sa však aj prognózy, ktoré hovorili, že Bitcoin je už v bubline a cena môže výrazne klesnúť. Toto zase nikto nechcel počuť.

Ako to dopadlo? Kto nepredal na konci roka 2017, tak hodnota jeho investície mohla klesnúť o viac ako 83%.

Toto je vývoj za posledný rok.

Zdroj: https://www.kurzy.cz/bitcoin/

Za posledný rok sa dá Bitcoin vyhodnotiť ako katastrofálna investícia. Najhoršie na tom je to, že väčšina investorov nakupovala draho a zažili si pokles svojej investície, resp. špekulácie.

Kto kupoval koncom roka 2017 a Bitcony ešte stále vlastní, tak mu nie je čo aktuálne závidieť.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Kto na Bitcoine naozaj zarobil?

Pozrite si graf nižšie a máte odpoveď. Veľmi slušne zarobili ľudia, ktorí Bitcoin vlastnili v roku 2017 a na konci roka ho predali.

Zdroj: https://www.kurzy.cz/bitcoin/

Áno, sú to závratné čísla. Neznamená to, že Bitcoin je dobrá alebo zlá investícia. Ja osobne do Bitcoinu neinvestujem žiadne peniaze. A neodporúčam to ani svojim klientom. Nehovorím však radikálne nie.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Je Bitcoin špekulácia alebo štandardná investícia

Zastávam názor, že Bitcoin je vhodný skôr ako špekulácia a môžete do neho investovať len také peniaze, o ktoré keď prídete, tak vás to vôbec nebude trápiť.

Drvivá väčšina ľudí v Bitcoine o svoje peniaze prišla a časť ľudí zase veľmi slušne zarobila. Zarobili tí, ktorí lacno kúpili a draho predali.

Prečo vlastne toto všetko píšem? Robil som si poriadok v emailoch a možno to poznáte aj vy, začítal som sa do starej komunikácie. Našiel som tam niektoré moje vyjadrenia ku kryptomenám a k Bitcoinu, kde som odpovedal na otázky ľudí.

Ľudia, ktorí mali strach investovať do podielových fondov, o ktorých často píšem, dostali chuť a odvahu investovať do Bitcoinu. Zrazu sa mnohým mohla zdať investícia do kryptomien ako niečo, čomu sa nedá odolať.

Ako dopadli tí, ktorí investíciu zrealizovali, si už viete domyslieť z grafov vyššie. Niekto zarobil, niekto prerobil a závisí to od času kúpy a predaja.

Ja som dostal chuť niečo o tom napísať a možno len sám sebe usporiadať myšlienky a zároveň potvrdiť si správnosť môjho rozhodnutia v minulom roku.

Chcete investovať svoje peniaze? 

V žiadnom prípade neberte tento text ako odporúčanie na investovanie do Bitcoinu alebo iných kryptomien. Ja do kryptomien zatiaľ neivestujem a neodporúčam to ani klientom. Ak chcete investovať do Bitcoinu, tak jedine také peniaze, o ktoré keď prídete, tak vás to vôbec nebude trápiť.

Berte to skôr ako ukážku toho, ako to môže dopadnúť, ak sa necháte strhnúť davom a vidinou rýchleho zisku ako z rozprávky. Jednoducho platí to, že kde môžete veľa získať, tam môžete aj veľa stratiť. A platí ešte dôležité pravidlo - nakupujte lacno a predávajte draho.

Mnoho ekonómov tvrdí, že za Bitcoinom nie je žiadna hodnota, len viera ľudí, že má alebo bude mať nejakú hodnotu. A priznám sa, že aj keď nie som odborník na Bitcoin, tak sa viem s týmto názorom stotožniť.

Drvivá väčšina investorov kupuje Bitcoin ako špekulatívnu investíciu. Je to jednoduchý fakt. Reálne využitie Bitcoinu v ekonomike ako náhrada za oficiálnu menu zatiaľ nájdete len veľmi ťažko. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Keď máte záujem o investovanie a chcete poradiť, tak mi môžete napísať cez formulár nižšie. Môžem vám pomôcť s výberom a nastavením vhodného investičného produktu. Bitcoin to však nebude.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221