Aký dôchodok môžete čakať od štátu?

Aký dôchodok môžete čakať od štátu?
Jednoduchá otázka, na ktorú ťažko nájdete istú odpoveď. Aj napriek tomu však môžeme predpokladať ako sa bude štátny dôchodok vyvíjať a pozrieme sa na to, aké dôchodky vypláca štát teraz. Chcem poradiť

Každý pracujúci človek platí zo svojej mzdy odvody do sociálnej poisťovne. Časť odvodov (18% z hrubej mzdy) ide na dôchodkové zabezpečenie a z týchto peňazí sú vyplácané dôchodky dnešným dôchodcom.

Dnes na 1 dôchodcu pripadá 5,4 ekonomicky aktívnych ľudí. Predpoklad je, že v roku 2030 to bude 2,9 a v roku 2050 už len 1,8 ekonomicky aktívnych ľudí na jedného dôchodcu. Demografický vývoj je jasný. Kto bude pracovať na naše dôchodky?

Priemerný starobný dôchodok

Priemerný starobný dôchodok vyplácaný sociálnou poisťovňou je 390,51 € (k 31.12.2013). Skúste si predstaviť, že od zajtra bude táto suma Vašim jediným príjmom. Ako sa Vám táto predstava páči? Čo si za to kúpite? A to sa bavíme o priemernom dôchodku. Väčšina ľudí má menej ako je priemer.

Aká bude situácia v roku 2030 alebo 2050, keď bude ekonomicky aktívnych ľudí omnoho menej ako teraz? Veríte, že nám štát bude schopný zabezpečiť dôchodky?

Peniaze, ktoré odvediete do sociálnej poisťovne, sú majetkom štátu. A práve preto o spôsobe výpočtu dôchodkov rozhoduje štát. Aké pravidlá výpočtu dôchodkov budú platiť v budúcnosti, to nikto nevie. Ktorákoľvek vláda to môže veľmi ľahko zmeniť a prispôsobí to svojím potrebám a ekonomickej situácii.

Dôchodkový vek sa bude posúvať možno až na 70 rokov

Dôchodkový vek v SR je momentálne 62 rokov. Väčšina krajín EÚ dôchodkový vek postupne zvyšuje na 65 rokov. Európska komisia však ako jedno z riešení na problémy dôchodkových systémov odporúča postupné zvyšovanie dôchodkového veku až na 70 rokov.

Počet ekonomicky aktívnych ľudí klesá, žijeme dlhšie, počet dôchodcov narastá. Je to jednoduchá matematika. Aj keby štát chcel, tak nebude mať z čoho platiť naše dôchodky.

Dobré riešenie môžu byť sú vlastné úspory

Štát má 2 možnosti – predĺžiť vek odchodu do dôchodku a znížiť hodnoty vyplácaných dôchodkov tým, že ich bude pomalšie navyšovať.

My máme taktiež 2 možnosti – buď si nasporíme alebo si budeme na dôchodku živoriť. Žiadna iná možnosť neexistuje. Neoplatí sa Vám čakať, čo dostanete alebo nedostanete od štátu. Potom už je neskoro, sporiť je potrebné počas aktívneho veku.

Vlastné úspory Vám dajú možnosť použiť peniaze vtedy, ak ich budete potrebovať. Vôbec to nemusí byť vo veku, kedy nastúpite na dôchodok v sociálnej poisťovni. Vďaka nim nemusíte v dôchodkovom veku prežívať a spoliehať sa na štát, ale získate väčšiu istotu, že sa budete mať lepšie.


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie na dôchodok, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Tagy:

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221