Aký dôchodok bude mať SZČO?

Aký dôchodok bude mať SZČO?
Väčšina SZČO platí do sociálnej poisťovne minimálne odvody. Ak patríte do tejto skupiny aj Vy, tak môžete zažiť omnoho väčší prepad príjmu po nástupe na dôchodok. Môžete sa však tomu vyhnúť a nakoniec získať viac. Podmienkou je, že si budete šetriť sami z toho, čo ste ušetrili na odvodoch. Chcem poradiť

Znamenajú minimálne odvody minimálny dôchodok?

Dôchodok živnostníka sa bude vyrátavať zo skutočne zaplatených odvodov. Malo by to tak byť, ale vopred nevieme ako sa zmení spôsob výpočtu dôchodkov.

Keď sa pozrieme okolo seba, tak nájdeme kopec ľudí, ktorí sa v práci a v platení odvodov moc nepretrhli a majú porovnateľný dôchodok ako tí, ktorí počas života pracovali viac a do sociálnej poisťovni aj viac odviedli. Áno, je to nespravodlivé, ale je to tak.

Osobne si myslím, že slušný dôchodok od štátu nebudú mať ani tí živnostníci alebo zamestnanci, ktorí platili odvody do sociálnej poisťovne vo vyššej výške. Ako to bude, uvidíme, keď sa dožijeme dôchodkového veku. Každopádne sa neoplatí čakať, aby sme sa dozvedeli, že to bude veľká bieda.

Vlastné úspory na dôchodok je pre SZČO najlepšia príprava

Na jednej strane je výborné, že si viete ako SZČO optimalizovať odvody a dane. Zaplatíte štátu len to, čo naozaj musíte. Na druhej strane však je to výhra len vtedy, ak si aspoň časť z týchto peňazí necháte a investujete to na súkromný dôchodok.

Je to jednoduché. Šetrite si to, čo ušetríte na odvodoch v sociálnej poisťovni. Je to obyčajne dostatočná suma na vytvorenie slušnej dôchodkovej rezervy. Samozrejme je dôležité peniaze aj efektívne zhodnocovať, aby ste zarobili viac ako je inflácia.


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie na dôchodok, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Tagy:

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221