Ako si vybrať poisťovňu pre PZP?

Ako si vybrať poisťovňu pre PZP?
Chcete si uzatvoriť povinné zmluvné poistenie? Skôr než pristúpite k uzatvoreniu PZP, určite vás zaujíma, ktorá poisťovňa je najlepšia a ktoré poistenie je pre vás z toho, čo ponúka slovenský trh PZP, to najlepšie.

Aby ste zistili, v ktorej poisťovni dostanete najlepšie PZP, môžete si spraviť ich porovnanie cez kalkulačku PZP. Ak sa pri výbere poisťovne budete rozhodovať podľa ceny, pravdepodobne nič nepokazíte. PZP upravuje zákon, a preto každá poisťovňa ponúka takmer totožný produkt.

Ako postupovať pri výbere poisťovne pre PZP?

Minimálnu výšku poistného krytia stanovuje zákon. Všetky poisťovne podľa rovnakého zákona posudzujú poistnú udalosť a podľa rovnakého zákona poskytujú plnenie. V čom je teda rozdiel?

Rozdiel je v asistenčných službách, pripoisteniach, rýchlosti plnenia poistenia a ďalších benefitoch. Preto aj pri PZP platí, že najlacnejšie poistenie nemusí byť automaticky aj najlepšie, ale cena zohráva veľkú rolu pri výbere.

Môžete sa pri PZP spoľahnúť na skúsenosti známych?

V poistnom vzťahu pri PZP sa poisťovňa zaväzuje za vás uhradiť škodu, ktorú spôsobíte, a vy sa zaväzujete, že budete dodržiavať všetky vaše povinnosti spojené s prevádzkou motorového vozidla.

Taktiež je potrebné dodržať požadovaný postup poisťovne pri nahlasovaní a riešení poistnej udalosti.

Či už vám známi rozprávajú dobré alebo zlé skúsenosti s konkrétnou poisťovňou, tak nikdy neviete, ako to pri dopravnej nehode naozaj bolo a či pri poistnej udalosti boli splnené všetky povinnosti a doložené všetky potrebné doklady.

Ich skúsenosti môžu zavážiť, ale nemali by byť hlavným dôvodom, prečo si niektorú poisťovňu vyberiete alebo nie.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

10 poisťovní, ktoré ponúkajú PZP na Slovensku

V súčasnosti na slovenskom poistnom trhu pôsobí 10 poisťovní, ktoré ponúkajú povinné zmluvné poistenie. Medzi najväčších hráčov na trhu s PZP patrí Kooperativa poisťovňa a Allianz – Slovenská poisťovňa, ktoré spravujú takmer 50 % poistného trhu.

Zvyšok si delí medzi sebou Uniqa, Generali poisťovňa, Komunálna poisťovňa, Wüstenrot poisťovňa, ČSOB poisťovňa, AXA poisťovňa, Union poisťovňa a najmenší podiel na trhu má Groupama poisťovňa.

Pri PZP sledujte cenu, asistenčné služby aj skúsenosti okolia

Neexistuje najlepšia poisťovňa a najlepšie PZP na trhu. Rozhodnutia Slovákov sú ovplyvnené osobnými sympatiami k poisťovni, cenou poistného, zľavami za viac produktov, malým detailom v asistenčných službách a dobrými skúsenosťami s komunikáciou s poisťovňou.

Pri rozhodovaní môže mať vplyv aj práca sprostredkovateľa – finančného poradcu a aj to, či pomáha klientom aj v prípade, keď nejde len o uzatvorenie obchodu, ale aj o riešenie poistných udalostí a iných problémov spojených s poistením.

Na výber poisťovne vplýva množstvo faktorov. Cena je stále a asi aj dlho bude, tým najdôležitejším. Trh na Slovensku si delí 10 hráčov a je len na vás, ktorú poisťovňu si vyberiete.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221