Ako sa vyhnúť zápisu do úverového registra

Ako sa vyhnúť zápisu do úverového registra
Byť v úverovom registri neznamená automaticky niečo zlé. Ak splácate úver disciplinovane a nemáte vysokú úverovú angažovanosť, tak je všetko v poriadku. Iná situácia je v prípade, ak ste svoje záväzky nesplácali včas alebo vôbec. Chcem poradiť

Na čo by ste si mali dať pozor?

Nižšie uvediem najčastejšie dôvody prečo ľuďom vzniknú negatívne záznamy v úverovom registri.

Splácajte svoje splátky včas

Aj niekoľkodňové omeškanie automaticky generuje negatívnu informáciu do úverového registra. Vždy si zabezpečte dostatok finančných prostriedkov na účte ku dňu splátky. V prípadoch, ak dátum splátky pripadá na víkend, tak dostatok peňazí musíte mať ešte pred víkendom.

Nepovolené prečerpanie na účte

Povolené prečerpanie na účte Vám v mnohých prípadoch nabehne automaticky, ak máte kreditné obraty na účte. Pri podpise zmluvy o účte ste ho akceptovali vďaka malým písmenkám v zmluve. Nie každá banka to robí takto, ale je to dosť bežné.

Problém môže nastať v situácii, že ste si svoje povolené prečerpanie vyrabovali na maximum a dostanete sa až do nepovoleného prečerpania. Ako môže vzniknúť? Najčastejšie sa to stane vtedy, ak na konci mesiaca nemáte žiadne peniaze na účte a banka si stiahne z účtu poplatok za vedenie účtu a ešte debetný úrok za povolené prečerpanie.

Ručenie na úvere

Ak osoba, ktorej ste ručiteľom úver nespláca poctivo, tak sa obohatí aj Váš úverový register o negatívnu informáciu. Aj keď za to Vy nemôžete, tak máte smolu a pri posudzovaní žiadosti o hypotéku sa banka na Vás pozerá ako by ste to nesplácali Vy.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Je možné vymazať úverový register?

Informácie sa do registra dostanú veľmi ľahko. Naopak, vyčistiť si úverový register, je takmer nemožné. V ojedinelých prípadoch sa mi podarilo s klientmi vymazať negatívne záznamy v úverovom registri. Šlo však o zle zapísané informácie zo strany banky, kde klienti v tom boli takmer nevinne.

Ako dlho sa informácie uchovávajú?

Záznamy zostávajú v úverovom registri aj po splatení úveru. Mali by byť vymazané až po 5 rokoch od posledných splátok.

Hypotéku musíte riešiť na výnimku

V prípade , že máte v úverom registri negatívne informácie, tak vybavenie hypotéky nie je jednoduché. Väčšina bánk Vám úver zamietne. Niekedy stačí omeškanie zopár dní alebo zopár €.

Vybaviť hypotéku v takomto prípade, si vyžaduje dokonalé znalosti o schvaľovacích procesoch v jednotlivých bankách. V mnohých bankách Vám ani nepovedia dôvod, prečo bol úver zamietnutý.

Každopádne vždy musíte priznať farbu a vysvetliť situáciu. U klientov, ktorým vybavujem hypotéku a viem, že majú záznamy v úverovom registri, vždy poviem postup, čo majú spraviť.

  • V prvom rade potrebujem vidieť výpis z úverového registra, kde sa dozviem aké omeškania a v akom čase klienti mali.
  • Podľa toho, čo nám povie úverový register, vyberieme banku, kde úver môže byť schválený. Ak išlo o menej závažné prehrešky, tak zopár bánk Vám hypotéku na výnimku môže schváliť, ak za posledné 2 až 3 mesiace máte úverový register v poriadku. Ešte menej bánk je takých, ktoré dokážu tolerovať aj veľmi závažné negatívne záznamy v registri, ale podmienkou je mať za posledných 12 mesiacov čistý register.
  • K žiadosti o hypotéku vždy prikladám sprievodný list, v ktorom detailne popisujem situáciu prečo k omeškaniu došlo (napr. zle nastavený dátum splátky, omeškanie výplat od zamestnávateľa, tragická udalosť v rodine a pod) . Niekedy je to doslova slohová práca, ale je to nesmierne dôležité. Schvaľovateľ v banke sa aj vďaka tomu na prípad pozerá nie ako na čísla, ale ako na človeka so svojim životom a je omnoho väčšia pravdepodobnosť, že úver schváli.
  • Žiadosť o výnimku je ďalším krokom. V každej banke sú iné postupy. Niekde sa nedá takmer nič a niekde sa na výnimku dá vybaviť veľa. Kľúčovým prvkom pri vybavovaní výnimky, je mať v banke kontakt na človeka, ktorý veľmi dobre pozná procesy a má právomoc výnimku ovplyvniť.

Každopádne vybavovanie úveru v takomto prípade si vyžaduje pevné nervy a človeka, ktorý pozná kľučky medzi pravidlami a má dostatok skúsenosti.


Zaujíma Vás ako si môžete vybaviť lacnú hypotéku aj napriek záznamom v úverovom registri? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221