Ako pri investovaní do podielových fondov ušetriť na poplatkoch a viac zarobiť

Ako pri investovaní do podielových fondov ušetriť na poplatkoch a viac zarobiť
Vstupné poplatky pri investíciách do podielových fondov taktiež rozhodujú o tom, koľko zarobíte. Čím menej zaplatíte na poplatkoch, tým viac môžete získať na výnosoch. V tomto článku ponúkam 3 tipy ako sa vyhnúť zbytočným poplatkom pri investovaní do podielových fondov a získať vďaka tomu vyšší výnos. Chcem poradiť

Neinvestujte cez investičné životné poistenie

Pri investovaní cez investičné životné poistenie nejde vôbec o vstupné poplatky do podielových fondov. Aj prípade, že by boli nulové, tak stále zaplatíte poisťovni kopec zbytočných poplatkov, ktoré pri investovaní do podielových fondov bez poisťovne vôbec platiť nemusíte.

V poisťovni platíte navyše počiatočné náklady, poplatok za vedenie poistného účtu, poplatok za správu fondu poisťovni a odkupné poplatky. Poistenie má slúžiť v prvom rade na svoj účel, a tým je poistná ochrana a nie na investovanie.

Oproti minulosti dnes môžete investovať priamo do kvalitných podielových fondov a poisťovňu môžete z investovania jednoducho vynechať.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Úhrada poplatku vopred vs. priebežný poplatok

Pri úhrade vstupného poplatku v podielových fondoch máte 2 možnosti – poplatok môžete platiť priebežne z každej investície alebo ho zaplatiť  vopred.

Priebežne platený poplatok je najvyšší. Pri investovaní vám ho strhnú z každej investovanej čiastky. Pri druhej možnosti, zaplatení poplatku vopred, ho zaplatíte hneď na začiatku otvorenia investičného programu.

Finančné produkty na investovanie do podielových fondov sú nastavené tak, že pri poplatku zaplatenom vopred, zaplatíte omnoho menej. Je to obchod. Ak kupujete vo veľkom, tak máte zľavu.

Uvediem príklad pri pravidelnom investovaní 100 € mesačne a dobe 10 rokov.

To, koľko môžete zarobiť pri pravidelnom investovaní do podielových fondov, som písal v predchádzajúcom článku o podielových fondoch.

Zľava od finančného sprostredkovateľa

Nedostanete ju od každého sprostredkovateľa. Niektorí ju dať nemôžu, niektorí nechcú a niektorí nevidia dôvod prečo by vám ju mali poskytnúť. Každopádne vy si vyberáte finančného poradcu alebo sprostredkovateľa sami a nič vám nebráni v tom, aby ste si vybrali toho, u ktorého získate rovnakú službu za primeranú cenu.

Ak o výške vstupného poplatku do podielových fondov alebo investičného programu rozhoduje finančný sprostredkovateľ, tak je len na ňom a na dohode s vami, aký poplatok nakoniec zaplatíte.

Prerátal som koľko môžete ušetriť pri investovaní 100 € mesačne na dobu 10 rokov a zľave 30% zo vstupného poplatku.

Samozrejme, ak chcete v podielových fondoch zarobiť viac ako je priemer, tak je pre vás dôležitý výber a správne nastavenie investičného programu.


Ak sa s výberom a nastavením sporiaceho programu nechcete trápiť sami, tak využite služby finančného sprostredkovateľa, ktorý vám ušetrí čas aj peniaze. Finančnú úsporu navyše získate aj tým, že si vyberiete finančného sprostredkovateľa, ktorý vám vie dať navyše zľavy zo štandardných vstupných poplatkov.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221