Máte platné PZP? Overte si to jednoducho a online

Máte platné PZP? Overte si to jednoducho a online
Ak nemáte uzatvorené povinné zmluvné poistenie, nemôžete používať svoje vozidlo na jazdu na verejných komunikáciách, inak vám hrozí vysoká pokuta. Ak si nie ste istý, či máte už uzatvorené povinné zmluvné poistenie, radšej si to jednoducho overte a vyhnite sa tak nepríjemnej pokute.

Čo je to PZP?

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je poistenie motorového vozidla, ktoré je povinné zo zákona a musí ho uzatvoriť každý majiteľ automobilu. PZP hradí škody, ktoré spôsobíte pri používaní motorového vozidla. Táto povinnosť uzatvoriť si PZP vyplýva zo zákona č. 381/2001 Zb. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

PZP by malo pokryť náklady ako na materiálne škody, tak aj na škody na zdraví alebo dokonca aj náklady pri usmrtení. Vďaka PZP môžete získať asistenčné služby zadarmo pre seba alebo rôzne pripoistenia, ktoré budú kryť aj škody na vašom vozidle (napríklad poistenie stretu so zverou, prasknutie čelného skla a pod.).

Ako si overiť platnosť PZP?

Overiť si platnosť PZP môžete jednoducho, online s nástrojom od Slovenskej kancelárie poisťovateľov. Stačí, ak zadáte svoju ŠPZ alebo evidečné číslo vozidla, ktoré vám spôsobilo škodu. Po zadaní údajov získate tieto informácie o povinnom zmluvnom poistení:

  • kto je poisťovateľ
  • aké je číslo poistnej zmluvy
  • aký je dátum platnosti uzatvorenia PZP (od – do)

Nástroj vám pomôže overiť platnosť PZP, ak chcete mať istotu po uzavretí zmluvy v poisťovni. Bez platného PZP nemôžete jazdiť so svojím autom na verejných komunikáciách.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Najčastejšie dôvody na preverenie PZP

  • Nie ste si istý, či máte stále platné PZP.
  • Máte PZP, ale neviete si spomenúť, v ktore poisťovni ste si ho naposledy uzatvorili.
  • Chcete si uzatvoriť nové PZP a potrebujete si preveriť výročný deň PZP na starej zmluve.
  • Niekto vám spôsobil škodu a chcete si preveriť platnosť jeho PZP.

Keď si chcete porovnať ceny poistenia, tak to môžete spraviť aj cez našu KALKULAČKU PZP. Po porovnaní si tam môžete uzatvoriť na pár klikov najvýhodnejšie PZP.

Doklady k PZP, ktoré by ste mali mať so sebou v aute

Ako doklad o tom, že máte platné PZP, slúži zelená karta. Aj na nej je dátum platnosti PZP. A preveriť si platnosť teda môžete aj tak, že si prečítate údaje na kartičke. Už dávno platnosť PZP neoveruje biela kartička. Od 1.10.2019 musí mať vodič so sebou vždy len zelenú kartu a platnosť bielej karty skončila. Okrem toho by ste mali mať platný občiansky a vodičský preukaz, malý technický preukaz a doklady o STK. V minulosti som už písal detailne o téme potrebné doklady v aute, aby ste sa vyhli akejkoľvek pokute.

Predtým, ako sadnete za volant si radšej svoje PZP jednoducho overte online. Ak chcete využívať verejné komunikácie, musíte mať platné PZP. Preverením platnosti svojho PZP sa vyhnete mastnej pokute, ktorú dostanete v prípade, ak nebudete mať platné povinné zmluvné poistenie vozidla. Ešte horšie to môže dopadnúť, tak bez PZP spôsobíte škodu niekomu inému a preto jazdite vždy len s platným PZP.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221