Ako jednoducho zmeniť poisťovňu pri PZP?

Ako jednoducho zmeniť poisťovňu pri PZP?
Povinné zmluvné poistenie nie je dobrovoľné. Ak máte motorové vozidlo, tak ho musíte mať. Výber poisťovne je však plne na vás a ak vám vaša súčasná poisťovňa nevyhovuje, môžete ju kedykoľvek zmeniť.

Táto zmena má však svoje pravidlá, ktoré je potrebné dodržať, inak sa vám zmeniť poisťovňu nemusí podariť. Aký je osvedčený postup pri prechode do inej poisťovne?

PZP upravuje zákon o povinnom zmluvnom poistení a viaceré všeobecné pravidlá, ktoré sa týkajú aj iných poistení, upravuje občiansky zákonník. Zákon jasne udáva aj podmienky, ako môžete zmeniť poisťovňu pri PZP.

Zmeniť poisťovňu pri PZP môžete každý rok

Najčastejším dôvodom je nevýhodné PZP a jeho vysoká cena. Ak môžete platiť menej, tak to, samozrejme, chcete využiť a my vám to odporúčame! Aby ste si udržali najlepšiu cenu PZP, mali by ste si pravidelne kontrolovať ponuku trhu cez kalkulačku PZP. V prípade, ak je v ponuke výhodnejšie poistenie, nebojte sa zmeniť poisťovňu.

Ako postupovať pri zmene PZP

Porovnajte si ceny PZP

Hľadáte najlacnejšie PZP? Ak chcete platiť za povinné zmluvné poistenie menej, tak si najskôr zistite, aké ceny ponúkajú iné poisťovne. Môže sa stať, že síce s cenou za existujúce poistenie nie ste spokojný, ale nižšiu cenu inde nezískate. Veríme však, že nájdete PZP, kde môžete platiť menej.

Dôvod na zmenu PZP nemusí byť len cena za poistenie. Zväčšuje sa skupina ľudí, ktorí si PZP vyberajú podľa asistenčných služieb a podľa ďalších pripoistení pre svoje auto.

Viaceré poisťovne začali k PZP ponúkať pripoistenia, ktoré čiastočne nahrádzajú havarijné poistenie a v tom prípade cena za PZP naozaj nemusí byť smerodajná. Porovnajte si aj pripoistenie a služby, ktoré máte v cene PZP. Výhodné PZP nemusí automaticky znamenať, že je najlacnejšie.

Ked si chcete spravit porovnanie cien PZP, tak kliknite na POROVNAŤ PZP.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Zistite si termín výročia aktuálnej zmluvy

Zmenu PZP nemôžete urobiť kedykoľvek. Podstatný dátum na zmenu poisťovne, a to platí aj pri iných typoch poistenia, je dátum výročia zmluvy. Od výročia PZP sa odvíjajú viaceré lehoty, ktoré je pri zmene poisťovne dobré poznať:

  • 10 týždňov pred výročím zmluvy je poisťovňa povinná poslať oznámenie o výške poistného za ďalšie poistné obdobie. Máte tak dostatok času rozhodnúť sa, či podáte výpoveď alebo nie;
  • najneskôr 6 týždňov pred výročím zmluvy PZP musíte podať výpoveď povinného zmluvného poistenia.

Podajte výpoveď PZP

Bez toho, aby ste podali výpoveď PZP, svoje poistenie nezrušíte a nedokážete tak zmeniť poisťovňu. PZP sa vám bez výpovede automaticky predĺži o ďalší rok. Výpoveď PZP musíte podať najneskôr 6 týždňov pred výročím zmluvy. Nenechávajte to na poslednú chvíľu!

Výpoveď môžete podať osobne na pobočke alebo ju môžete poslať poštou na korešpondenčnú adresu poisťovne. Myslite však na to, že pri zasielaní poštou je pri 6-týždňovej lehote rozhodujúci termín doručenia výpovede do poisťovne, nie termín podania na pošte.

Uzatvorte si nové PZP

Nové povinné zmluvné poistenie si môžete uzatvoriť z pohodlia domova. Nemusíte nikam chodiť. Porovnajte si PZP v kalkulačke, vyberte si najlepšiu možnosť a vyplňte údaje o vozidle a vodičovi. Zmluva je za pár minút hotová a máte ju okamžite k dispozícii.

Aj keď sa proces zmeny poisťovne PZP môže zdať komplikovaný, nebojte sa toho a svoje povinné zmluvné poistenie si pravidelne prehodnocujte. Porovnaním PZP a zmenou poisťovne môžete ušetriť až niekoľko desiatok eur ročne!

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221