Ako efektívne nastaviť stavebné sporenie

Ako efektívne nastaviť stavebné sporenie
Správne nastavenie stavebného sporenia je základom pre jeho efektívne využitie. Je rozdiel, či ho chcete použiť len na sporenie alebo si chcete v stavebnej sporiteľni zobrať stavebný úver. Chcem poradiť

Výška cieľovej sumy

Cieľová suma určuje maximálnu sumu, ktorú môžete získať zo stavebného sporenia. Jej presné stanovenie je potrebné hlavne vtedy, ak chcete svoj zámer riešiť stavebným úverom alebo medziúverom. Od jej výšky a taktiež od tarify sa odvíjajú mesačné splátky sporenia a stavebného úveru.

V prípade, že chcete využiť stavebné sporenie len ako strednodobé sporenie, tak je zbytočné stanoviť vysokú cieľovú sumu. Pri uzatváraní stavebného sporenia sa platí poplatok, ktorý sa odvíja od výšky cieľovej sumy.

Pri sporení je postačujúce stanoviť cieľovú sumu vo výške predpokladaných vkladov, štátnych prémií a úrokov.

Výber vhodnej tarify

Správna tarifa stavebného sporenia je dôležitá hlavne pri stavebných úveroch a medziúveroch. Od nej závisí výška úrokov, výška splátok, doba splácania a taktiež aj čas do pridelenia stavebného úveru.

Každá stavebná sporiteľňa má svoje vlastné nastavenia taríf alebo variantov úverov. V zásade platí, že najvýhodnejšie sú tarify, kde pri úveroch najmenej preplatíte pri zohľadnení Vašich finančných možností a požadovanej dĺžky splácania.

Pri využití stavebného sporenia len na sporenie je potrebné vyberať tarifu, kde môžete dosiahnuť najvyšší úrok a tým aj renditu sporenia.

Voliteľné pridelenie

Voliteľné pridelenie znamená minimálnu sumu peňazí, ktoré je potrebné nasporiť, aby ste splnili jednu z podmienok na získanie stavebného úveru. Určuje sa ako percento z cieľovej sumy. Pri využití stavebného sporenia len na sporenie voliteľné pridelenie nie je podstatné.

Trvanie stavebného sporenia

Ak si v stavebnom sporení len sporíte, tak o trvaní sporenia rozhodujete sami. Obmedzujú Vás jedine podmienky výberu finančných prostriedkov. Dostať sa k finančným prostriedkom bez obmedzenia môžete až po uplynutí 6 rokov.

V prípade využitia na stavebný úver je to ináč. O celkovej dĺžke stavebného sporenia rozhoduje hlavne tarifa, ale taktiež aj ďalšie faktory ako je voliteľné pridelenie, výška a pravidelnosť vkladov vo fáze sporenia, mimoriadne splátky vo fáze úveru a pod.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Výber stavebnej sporiteľne

Na Slovensku pôsobia 3 stavebné sporiteľne. Ani jedna nie je najlepšia pre každého a na každý účel. Ako sa rozhodnúť? Závisí to od toho, čo je dôležité pre Vás. Spomeniem zopár prípadov, ktoré neponúkajú všetky stavebné sporiteľne:

  • Stavebný úver bez dokladovania príjmov a zakladania nehnuteľnosti do výšky 40.000 €.
  • Rodinné stavebné sporenie – využitie viacerých štátnych prémií na 1 zmluve, čo znamená ušetrenie na poplatkoch.
  • Medziúver bez dokladovania príjmu na splatenie iných úverov.
  • Medziúver bez počiatočného vkladu.

Stavebné sporiteľne častokrát vymýšľajú rôzne marketingové akcie. Počas nich je možné využiť viaceré výhody, ktoré je potrebné pri výbere určite zohľadniť.

Aktualizované informácie k stavebnému sporeniu si môžete pozrieť v tomto článku: Stavebné sporenie v roku 2017.


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221