Aké zhodnotenie dosahujú DDS?

Aké zhodnotenie dosahujú DDS?
Zhodnotenie v DDS je podpriemerné. Kvalitné podielové fondy dosahujú vyššie výnosy ako dôchodkové fondy v DDS. Doplnkovým dôchodkovým spoločnostiam chýba motivácia dosahovať vyššie výnosy. Ich klienti využívajú DDS hlavne kvôli príspevkom zamestnávateľa, ktoré im výnos vylepšujú. Chcem poradiť

Kde končia Vaše peniaze

Peniaze v DDS sa zhodnocujú v doplnkových dôchodkových fondoch, ktoré investujú finančné prostriedky do cenných papierov na finančných trhoch. V DDS sa rozlišujú príspevkové fondy (konzervatívny, vyvážený a rastový) a výplatné fondy (najkonzervatívnejšie).

Aké zhodnotenie dosahujú DDS

Dopátrať sa k výnosom v DDS nie je jednoduché. Ak si pozriete na internete weby doplnkových správcovských spoločností, tak skoro nikde nenájdete zhodnotenie uverejnené v percentách. Obyčajne DDS zverejňujú na weboch len vývoj hodnoty podielovej jednotky a vývoj majetku fondu. Síce na grafoch to vyzerá dobre, ale pre mňa je to mätúce a ťažko porovnateľné.

Na stránke Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností som našiel samozrejme to isté. Dal som si však tu námahu, že som si prerátal výnos z hodnoty podielov v dôchodkových fondov. Ide o výnos počas obdobia 14.2.2011 až 17.1.2014, čiže cca 3 roky. Nie je to výnos p.a., ale celkový výnos za celé obdobie.

Nižšie uvádzam prehľad zhodnotenia podľa jednotlivých fondov DDS:

ING Tatry - Sympatia - vyvážený príspevkový 2,94%
ING Tatry - Sympatia - rastový príspevkový 9,47%
ING Tatry - Sympatia - konzervatívny príspevkový 5,16%
ING Tatry - Sympatia - dôchodkový výplatný 6,95%
AXA - príspevkový 9,25%
AXA - globálny akciový príspevkový 7,13%
AXA - výplatný 1,29%
STABILITA - príspevkový 8,06%
STABILITA - výplatný 10,54%
DDS Tatra banky - vyvážený príspevkový 6,84%
DDS Tatra banky - rastový príspevkový 4,73%
DDS Tatra banky - zaistený príspevkový 19,86%
DDS Tatra banky - konzervatívny príspevkový 7,58%
DDS Tatra banky - dôchodkový výplatný 1,92%

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Je pravda, že porovnanie výnosu za 3 roky je málo, ale postačuje na to, aby ste si urobili celkový obraz o tom, čo DDS ľuďom zarába. Na trhu je kopec iných fondov, kde je výnos omnoho zaujímavejší.

Dnes 13.2.2014 na stránke obchodníka s cennými papiermi, ktorý má v ponuke vyše 500 podielových fondov, som našiel vyše 160 fondov, ktoré majú výnos za 3 roky vyšší ako 5% p.a.

Celkový výnos je teda viac ako 15%. A to nehovorím o tom, že 5% p.a. zarábajú fondy, ktoré sú na konci poradia vo výške zhodnotenia. Našiel som vyše 100 fondov, ktorých výnos je viac ako 7% p.a. za posledné 3 roky.

Prečo sú výnosy v DDS nízke

Z môjho pohľadu sú 3 hlavné dôvody:

  • DDS chýba motivácia zarábať viac. Súvisí to hlavne so Slovenskou legislatívou. DDS vedia, že ľudia zostanú, aj keď budú zarábať málo,
  • V dôchodkových fondoch sú vysoké poplatky. Podrobnejšie to nebudem rozoberať. Na to, koľko zarábajú, sú poplatky pomerne vysoké a v minulosti boli ešte vyššie. Postupne sa znižujú, ale stále je to veľa za ich výsledky.
  • Ľudia nemôžu predčasne vystúpiť počas sporenia. Môžu tak akurát prestúpiť a to je ako z dažďa pod odkvap. Alebo ak so sporením skončia, tak v tom lepšom prípade prídu len o 20% úspor, v horšom podľa nových podmienok od 1.4.2014 prídu o omnoho viac.

DDS sa oplatí, ak Vám tam prispieva zamestnávateľ

Stále platí, že DDS sa oplatí, ak Vám prispieva aj zamestnávateľ. V prípade, že tomu tak nie je, tak odporúčam siahnuť po zaujímavejších investičných produktov, kde môžete investovať pravidelne a zarobiť omnoho viac.


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie na dôchodok, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221