10 jednoduchých otázok, ktoré rozhodujú pri výbere podielových fondov

10 jednoduchých otázok, ktoré rozhodujú pri výbere podielových fondov
Podielové fondy ponúkajú možnosť zarobiť viac ako môžete získať v bankových produktoch. Ak to chcete využiť, tak výber podielových fondov nemôžete nechať na náhodu. V tomto článku ponúkam 10 základných otázok, ktoré vám pomôžu pri výbere správnych podielových fondov. Chcem poradiť

Čo musíte preskočiť, aby ste v podielových fondoch nezarobili

V praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorým podielové fondy zarábajú málo alebo vôbec. Nájdu sa aj takí, ktorých investícia je na konci plánovaného investičného horizontu v mínuse. Prečo je tomu tak?

Týchto ľudí obyčajne spája náhodný výber podielových fondov alebo odporúčanie od poradcu, ktorému nepredchádzal dôkladný rozbor ich požiadaviek. Stalo sa už niečo podobné aj vám?

Ak nechcete v podielových fondoch zarobiť, tak vám stačí pred investovaním preskočiť tieto 3 veci:

  • Spíšte si odpovede na základné otázky k plánovanej investícii + ako by mala investícia vyzerať v ideálnom prípade.
  • Pripravte si principiálne rozdelenie portfólia podielových fondov podľa vašich požiadaviek.
  • Vyberte si kvalitné podielové fondy od kvalitných správcov.

Nejdem ponúkať návod na to, ako v podielových fondoch nezarobiť. Spomenul som to len preto, že sa to v realite deje a chcem na to upozorniť. Ak chcete v podielových fondoch zarobiť, tak spravte opak toho, o čom som písal vyššie a čítajte ďalej.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

10 otázok, ktorých odpovede vám pomôžu pri výbere podielových fondov

Je úplne jedno, či sa v podielových fondoch vyznáte sami alebo si necháte poradiť od svojho poradcu. Každopádne vám týchto 10 otázok môže pomôcť pri výbere podielových fondov, ktoré vám zarobia peniaze. Vďaka nim môžete zmeniť náhodný výber  na plánovaný výber podielových fondov.

  • Aký je predpokladaný účel využitia financií z investície?
  • Aký máte plánovaný investičný horizont? Alebo kedy budete potrebovať naspäť svoje peniaze?
  • Aký výnos očakávate?
  • Aký dočasný pokles akceptujete počas doby investovania?
  • Aké sú vaše doterajšie skúsenosti s investovaním?
  • Koľko chcete investovať jednorazovo?
  • Aký podiel tvorí investícia z vašej celkovej finančnej rezervy?
  • Akú sumu chcete investovať pravidelne/nepravidelne na mesačnej báze?
  • Môžete a chcete doinvestovať peniaze v čase poklesu?
  • Aký je predpoklad predčasného výberu časti investície?

Každá z týchto otázok môže vytvoriť ďalšie otázky. A odpovede na nich dokážu pomôcť pripraviť naozaj kvalitné portfólio podielových fondov. Určite si dajte na tom záležať.

Ako postupovať pri výbere podielových fondov

  • Spíšte si odpovede na 10 základných otázok, o ktorých som písal vyššie. Kľudne si môžete doplniť aj ďalšie navyše, ak si to situácia vyžiada.
  • Vytvorte si principiálne rozdelenie portfólia podielových fondov podľa vašich požiadaviek. Rozdelenie medzi konkrétne skupiny podielových fondov – napr. peňažné fondy, dlhopisové fondy so zameraním na štátne dlhopisy, fondy korporátnych dlhopisov, akciové fondy zamerané na vyspelé trhy, akciové fondy zamerané na rozvíjajúce sa trhy, komoditné fondy, aktívne riadené fondy atď. Nemalú rolu hrá aj mena fondu, sektorové zameranie a geografické rozloženie.
  • Vyberte si kvalitné podielové fondy od kvalitných správcov. Ja mám napr. momentálne zainvestované vo viacerých podielových fondoch od týchto správcov – BNP Paribas Asset Management, C-QUADRAT Kapitalanlage AG, Franklin Templeton Investments, Pioneer Investments Management a Raiffeisen Capital Management.


Máte na výber 2 možnosti. Buď sa s výberom podielových fondov potrápite sami a spoľahnete sa na svoju skúsenosť alebo oslovíte svojho finančného sprostredkovateľa, aby vám pomohol pri výbere vhodných podielových fondov. Je to len na vás. Určite si však dajte záležať na ich výbere.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221