Výhody sporiaceho účtu

Výhody sporiaceho účtu
Sporiaci účet v sebe nesie kombináciu výhod bežného účtu (dostupnosť prostriedkov) a termínovaného vkladu (vyššie zhodnotenie). Zo sporiaceho účtu môžete kedykoľvek vyberať svoje financie bez obmedzení, tak ako je zvykom pri bežnom účte. Chcem poradiť

Zhodnotenie je častokrát na úrovni termínovaných vkladov, kde je však oproti sporiacemu účtu viazanosť. Práve preto sa sporiaci účet vyplatí viac ako nízko úročené termínované vklady.

Kvalitné sporiace účty majú tieto výhody:

  • bez poplatkov,
  • bez viazanosti,
  • výbery kedykoľvek,
  • bez minimálneho vkladu,
  • bez nutnosti pravidelných vkladov,
  • prístup cez internet.

Naopak nevýhodou je, že na sporiace účty internetových bánk nemôžete vkladať hotovosť. Musíte ju najskôr vložiť na svoj bežný účet a odtiaľ spravíte prevod na sporiaci účet.

Viazanosť a poplatky na sporiacom účte

Na sporiacich účtoch nie je žiadna viazanosť a sú bez podmienky minimálneho zostatku. Toto sú hlavné benefity všetkých sporiacich účtov. Aj keď občas sa nejaké obmedzenia nájdu, je veľmi jednoduché takéto účty vďaka konkurencii obísť.

Dobré sporiace účty sú úplne bez poplatkov. Môžete robiť prevody v neobmedzenom množstve a naozaj nič neplatíte. Sporiace účty však majú aj svojich spoplatnených súrodencov.

Najčastejšie si banka účtuje poplatky za porušenie obmedzení, ktoré sama nastavila. Napr. prekročenie maximálneho počtu prevodov za mesiac, prípadne výberov kartou. Takéto účty používajte opatrne alebo si radšej vyberte sporiace účty úplne bez poplatkov.


Buď sa s výberom vhodného produktu na sporenie potrápite sami a spoľahnete sa na svoju skúsenosť alebo môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa, aby vám pomohol pri výbere vhodného produktu.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221