Výhody a nevýhody stavebného úveru

Výhody a nevýhody stavebného úveru
Marketing stavebných sporiteľní vo veľkom propaguje stavebné úvery. Mnoho ľudí ich preto považuje za výhodnejšie ako hypotéky, čo je pravda len čiastočne. Obyčajne ľudia, ktorí podľahli reklame však nemajú na stavebný úver nárok a nakoniec využijú predražené medziúvery alebo lacnejšie hypotéky. Chcem poradiť

Aké výhody prináša stavebný úver?

Garantovaný úrok

Pri splácaní stavebného úveru máte počas celého obdobia splácania stále ten istý úrok. Nečakajú Vás žiadne prekvapenia ako pri zmene fixácií hypoték. Platíte stále tú istú splátku.

Bez dokladovania príjmu a ručenia nehnuteľnosťou

Pri úveroch do 40.000 € nie je nutné dokladovať príjem ani ručiť nehnuteľnosťou. Stavebný úver Vám poskytnú, aj keby ste v tom čase nemali žiadny príjem alebo ho nevedeli oficiálne zdokladovať.

Mimoriadne splátky bez poplatku

Stavebný úver je možné splatiť predčasne kedykoľvek. Mimoriadne splátky a taktiež predčasné splatenie je bezplatné. To je obrovská výhoda oproti hypotékam, ktoré nie je možné kedykoľvek splatiť bez poplatkov.

Prísne podmienky na získanie

Hlavnou nevýhodou stavebného úveru sú prísne podmienky na jeho získanie. Kto však myslí do budúcna, tak sa na ne vie pripraviť. Navyše vďaka podmienke povinného nasporenia časti cieľovej sumy si beriete menší úver a vďaka tomu menej preplatíte na úrokoch.

Vyššie splátky, nižšie preplatenie

Pri stavebných úveroch je doba splácania kratšia ako pri hypotékach. Prejaví sa to na jednej strane nižším preplatením na úrokoch a na druhej strane zase na vyšších splátkach úveru.

Príklad stavebného úveru

Pre ilustráciu uvediem 4 konkrétne príklady z nemenovanej stavebnej sporiteľne.

cieľová suma

50.000 €

50.000 €

50.000 €

50.000 €

voliteľné pridelenie

50%

50%

50%

50%

ročný úrok

4,70%

4,70%

2,90%

2,90%

doba splácania

10,5 roka

7 rokov

7,8 roka

5,6 roka

mesačná splátka

250 €

350 €

300 €

400 €

Možností a rôznych kombinácii je pri stavebných úveroch veľmi veľa, je to neprehľadné a bežnému človeku to sťažuje výber. Ale na druhej strane si vďaka tomu viete vybrať vhodnú kombináciu úveru podľa Vašich priorít. V závislostí od toho čo je pre Vás dôležitejšie – mesačné zaťaženie, preplatenie alebo doba splácania.

Regionálne rozdiely

Financovanie kúpy nehnuteľnosti využívajú obyčajne ľudia v regiónoch, kde je hodnota nehnuteľnosti výrazne pod priemerom v SR. Vo väčších mestách s vysokými cenami nehnuteľností, kde cena za 1 izbový byt prekračuje 40.000 Eur, je takmer nemožné využiť na financovanie kúpy stavebný úver.

Málo ľudí si dokáže v krátkom čase nasporiť 50% z potrebnej sumy. Preto ak ho využijú, tak zväčša len na dofinancovanie alebo rekonštrukciu.


Ak stojíte pred rozhodnutím ako financovať svoje bývanie, tak vám môže pomôcť kompletný prehľad možností na trhu. Môžete si obehať všetky banky sami alebo môžete osloviť vášho finančného sprostredkovateľa. Je to na vás. Pri výbere si však dajte záležať, aby ste ušetrili čo najviac.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221