Stavebné sporenie

Stavebné sporenie
Stavebné sporenie má na Slovensku pomerne dlhú históriu. Prvá stavebná sporiteľňa pôsobí na trhu od roku 1992. Mnohí ľudia si ešte pamätajú na štedré štátne prémie a voľnejšie podmienky ich získania v 90-tych rokoch. Od tohto obdobia sa v stavebnom sporení veľa udialo a zmenilo. Chcem poradiť

No aj napriek prísnejším podmienkach a nižšej výške štátnej prémie má stále stavebné sporenie svoje výhody a patrí do portfólia finančných produktov každého občana.

Fáza sporenia a fáza úveru

Základným princípom stavebného sporenia je nasporiť si časť finančných prostriedkov a druhú časť si výhodne požičať. Mnoho ľudí využíva stavebné sporenie len na sporenie. To možné je.

Kto by ho však chcel využiť len na úver, tak bude asi sklamaný. Nie je to možné. Vždy je tam povinné aj sporenie. Po splnení podmienok však sporiteľ má nárok na stavebný úver bez dokladovania príjmu a ručenia nehnuteľnosťou.

Garancia fondom ochrany vkladov

Stavebné sporiteľne ako špecializované banky spadajú pod slovenský fond ochrany vkladov. Oproti bežným bankám sú omnoho bezpečnejšie, pretože podľa zákona majú obmedzené možnosti narábania s finančnými prostriedkami. Peniaze svojich  sporiteľov môžu poskytovať jedine na stavebné úvery a medziúvery iným stavebným sporiteľom.

Dostupnosť finančných prostriedkov

Dostupnosť, resp. nedostupnosť financií počas sporenia patrí k nevýhodám stavebného sporenia.

  • Do 2 rokov– nie je možné vyberať finančné prostriedky so štátnymi prémiami.
  • Od 2. do 6. roku – je možný výber nasporenej sumy, pripísaných úrokov a štátnej prémie. Podmienkou je predloženie dokladov účelového použitia. Za zrušenie stavebného sporenia do 6. roku si zaplatíte aj poplatok za predčasné zrušenie.
  • Po 6. roku – je možný výber nasporenej sumy, pripísaných úrokov a štátnej prémie. Použitie finančných prostriedkov je ľubovoľné a za výber sa neplatí poplatok.

Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221