Príbeh z praxe: kvalitné životné poistenie vs. poistka pre dobrý pocit

Príbeh z praxe: kvalitné životné poistenie vs. poistka pre dobrý pocit
Životné poistenie pre väčšinu z nás zohráva významnú úlohu pri finančnej stabilizácii rodiny. Nech už je to z dôvodu hypotéky, rizikového zamestnania alebo jednoducho „poistky“ pre prípad niečoho, s čím nerátame. Ak máte doma poistenie, ktoré plní svoj účel, gratulujem. Po prečítaní týchto riadkov by ste sa v tom mali utvrdiť. Chcem poradiť

Pri životnom poistení je okrem výberu poisťovne dôležité aj vhodné nastavenie životného poistenia. Ideálne tak, aby odzrkadľovalo vašu životnú situáciu. Výsledkom môže byť kvalitné životné poistenie za rozumnú cenu.

Od nastavenia parametrov životného poistenia závisí to, či máte doma poistenie pre dobrý pocit alebo kvalitné životné poistenie, ktoré je prispôsobené na mieru a ktoré oceníte aj vtedy, ak sa niečo stane.

Životné poistenie pre dobrý pocit

Pred pár týždňami som riešil prípad, kedy som si povedal : „To snáď ani nie je možné“. Dôvod bol prostý. Riešil som poistnú udalosť na zmluve, ktorá bola staršia. To však neznamená, že musí ísť o nekvalitné poistenie. Dve poistky, dve poistné udalosti, do toho trvalé následky.

Klient platil 45 Eur mesačne. Tešilo ma, že klient na seba myslel a platil si poctivo už niekoľko rokov. Moje nadšenie však rýchlo opadlo. Dvadsať eur ide do sporenia. V poriadku, to som ešte prehrýzol aj keď pri vyššom príjme klienta to už sme na 25 euro za krytie rizika na mesiac, čo už nemusí postačovať pre každého.

Druhý otras nastal, keď som sa pozrel na pripoistenia. Takmer nič. Smrť z úrazu, smrť autonehodou, trvalé následky platné 10 rokov dozadu, bežné úrazy na úrovni 5 eur denne ( minimum je 3). Je potrebné podotknúť, že klient prekonal vážny úraz s okamžitou hospitalizáciou a operáciu. Po roku bol verdikt jasný.

Úraz spôsobil trvalé následky pri zníženej hybnosti až o 10% v kolennom kĺbe. Rezultát z poisťovne bol rovnako jasný: „ Na základe všeobecných poistných podmienok nemáte právo na náhradu, keďže ...“ Plnenie bude len z bežného úrazu a to 330 Eur.

Po vytriezvení, sme si to samozrejme prešli s klientom ešte raz, no poisťovňa v tomto prípade postupovala správne. Mal staré pripoistenie na trvalé následky, ktoré síce boli lacné, no plnili účel možno tak pred desiatimi rokmi.

Kvalitné životné poistenie alebo príbeh so šťastným koncom

Klientka si platí poistenie, ktoré by som zaradil do skupiny „primerané“ . Vie prečo nie je pre ňu 50 eur mesačne veľa. Je samoživiteľka so synom, ktorý nastúpil práve na strednú školu. Myslí na všetky prípady a vie, že sa môže spoľahnúť na tretiu stranu, keď sa niečo stane – poisťovňu.

Jazdí každý deň vyše sto kilometrov a preto sme zvolili poistenie, ktoré je síce obšírnejšie, ale v prípade potreby jej nahradí stratený príjem z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. A vyplatilo sa.  Aj keď v prípade úrazu sa nedá hovoriť o šťastí, ale skôr o šťastí v nešťastí.

Úraz prišiel z nenazdajky a spôsobil menšie komplikácie v oblasti členku. Klientka bola mimo práce 2 týždne. No vďaka kvalitnej poistke ju to finančne nemuselo mrzieť. Bolo jej vyplatených 700 Eur a to bez trvalých následkov po úraze.

A tu je hlavný rozdiel v poistke pre dorbý pocit a kvalitnom poistení. Rozumiem, že vo väčšine prípadov pri súčasných zľavách a lákadiel na nižšiu cenu nedokážeme odolať, ale pri poistení by cena nemala byť rozhodujúcim meradlom. Lebo poistenie je to, čo nás má ochrániť pred negatívnymi vplyvmi a nie mať ho len pre dobrý pocit.

A čo vy? Aký druh poistenia máte?

TIP: Ak si chcete overiť či vaše poistenie je kvalitné a poistné sumy správne nastavené, opýtajte sa na poistné plnenie  z Vašej zmluvy svojho poradcu pri konkrétnych prípadoch úrazov a chorôb. A potom si zvážte, či je to pre Vás dostatočná suma na Vaše výdaje alebo nie.

Patrik Kunzo

Registráciu v NBS si môžete overiť TU

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Patrik Kunzo - expertnafinancie.sk

Patrik Kunzo

Pomáham ľuďom pri výbere a nastavení finančných produktov, aby za ne platili čo najmenej a získali čo najväčší úžitok. Viac informácii o mne nájdete webe www.ekofinancie.sk.

patrik.kunzo@gmail.com    0917 829 863