Porovnanie sporiacich účtov

Porovnanie sporiacich účtov
Aj pri sporiacich účtoch je potrebné porovnávať. Porovnanie sporiacich účtov je pomerne jednoduché. Hľadáte sporiaci účet s dlhodobo vysokým úrokom, bez poplatkov, neobmedzeným počtom prevodov a podľa možnosti bez zbytočných obmedzení. Chcem poradiť

Zhodnotenie na sporiacom účte

Zhodnotenie je vždy vyššie ako na bežnom účte. Úrok je dokonca porovnateľný s úrokmi na polročných a ročných termínovaných vkladoch najväčších bánk.

Zhodnotenie na najvýhodnejších sporiacich účtoch "internetových bánk" a sa pohybuje od 0,8% do 2% p.a. (február 2014). Banky prispôsobujú zhodnotenie situácii na trhu a konkurencii. Obyčajne tá banka, ktorá ako posledná vstúpila na slovenský trh, ponúka na začiatku najlepšie úroky a podmienky.

V niektorých prípadoch banky ponúkajú pri splnení rôznych podmienok aj úrokové zvýhodnenia. Ide zväčša o navýšenie vkladu pri existujúcich klientoch alebo určený minimálny zostatok.

Pri porovnávaní úroku je nutné zohľadniť aj frekvenciu pripisovania úrokov. Rovnaký úrok na rôznych sporiacich účtoch neprinesie ten istý zisk. Pri mesačnom pripisovaní úrokov získate viac ako pri štvrťročnom.

Sporiaci účet v bežnej alebo v internetovej banke?

Vzhľadom k tomu, že popularita sporiacich účtov internetových bánk rastie, tak sa aj naše "kamenné banky" rozhodli konkurovať. Povymýšľali rôzne obmeny a hybridy normálnych sporiacich účtov, len aby si udržali peniaze svojich klientov.

Nejde o plnohodnotné sporiace účty. Obyčajne sú tam rôzne podmienky a obmedzenia na získanie úrokov, ktoré sú väčšinou nižšie ako na sporiacich účtoch internetových bánk.

Niekde sú podmienky v podobe pravidelného sporenia, niekde zase obmedzenia pri výberoch alebo prevodoch a niekde dokonca nutnosť vedenia bežného účtu za zbytočný poplatok.


Buď sa s výberom vhodného produktu na sporenie potrápite sami a spoľahnete sa na svoju skúsenosť alebo môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa, aby vám pomohol pri výbere vhodného produktu.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221