Na čo môžete využiť stavebné sporenie?

Na čo môžete využiť stavebné sporenie?
Stavebné sporenie má pomerne široké využitie a zároveň má aj viaceré obmedzenia. V prvom rade by malo slúžiť na účely riešenia bývania. Za týmto účelom je dotované aj zo strany štátu. Na žiadny iný účel ho bez komplikácií nevyužijete. Chcem poradiť

To platí 6 rokov od podpisu zmluvy. Po skončení 6. roku trvania zmluvy je jeho využitie ľubovoľné. A aj vďaka tomu sa stále teší pomerne vysokej obľube u konzervatívnych sporiteľov, ktorým nevadí nízky výnos, ale majú radi tradíciu sporiť v stavebnom sporení.

Je vhodné na tvorbu strednodobej rezervy, ktorú môžete využiť naozaj na čokoľvek - mimoriadnu splátku hypotéky, sporenie pre deti, príjemnú dovolenku, nové auto alebo vytvorenie kapitálu na ďalšie zhodnocovanie. Hlavným účelom však vždy bolo aj bude riešenie otázky bývania.

Účely použitia stavebného sporenia

Stavebné sporenie má už vo svojom názve daný účel. Každá stavebná sporiteľňa presne špecifikuje účely, na ktoré je možné využiť finančné prostriedky (v rámci legislatívnej úpravy SR).

Stavebné sporenie je možné využiť na tieto účely:

  • kúpa bytu alebo rodinného domu,
  • výstavba rodinného domu,
  • rekonštrukcia bytu alebo rodinného domu,
  • kúpa, výstavba, rekonštrukcia drobných stavieb súvisiacich s domom alebo bytom,
  • kúpa stavebného pozemku a príprava na výstavbu rodinného domu,
  • kúpa a prestavba nebytových priestorov na byt,
  • úhrada podielu bytovému družstvu za účelom nadobudnutia bytu,
  • územná alebo projektová dokumentácia na stavebné účely,
  • zateplenie bytového domu a rekonštrukcia fasády,
  • oprava, modernizácia alebo kúpa nového výťahu,
  • získanie energetického certifikátu bytového domu.

Doklady účelového použitia

Doklady účelového použitia sú potrebné na vydokladovanie účelu použitia finančných prostriedkov pri výpovedi do 6 rokov, pri stavebnom úvere alebo medziúvere.

Akceptovateľné sú tieto doklady – blok z registračnej pokladne, faktúra s dokladom o úhrade, kúpna zmluva s LV a potvrdeným návrhom na vklad do katastra nehnuteľností. Veľkou výhodou je akceptácia dokladov od dátumu začiatku účinnosti zmluvy o stavebnom sporení.


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221