Na čo môžete využiť sporiaci účet?

Na čo môžete využiť sporiaci účet?
Sporiaci účet slúži v prvom rade na zhodnotenie a tvorbu finančnej rezervy. Neoplatí sa mať peniaze na bežnom účte, kde je obyčajne nulový úrok. Ale takisto sa neoplatí mať na sporiacom účte väčšie množstvo peňazí. Chcem poradiť

Odporúčaná rezerva je suma, ktorá pokryje Vaše bežné výdaje po dobu 3 až 6 mesiacov. Držať na sporiacom účte vyššiu sumu je neefektívne. Na iných finančných produktoch zarobíte viac.

Na sporiacom účte môžete uložiť krátkodobo aj väčšie sumy peňazí, ak ich plánujete v krátkom čase použiť a potrebujete ich mať ihneď k dispozícii. Dlhodobejšie zhodnocovanie na sporiacom účte je nevýhodné.

Sporiaci účet môžete použiť aj na krátkodobé sporenie na akýkoľvek účel. Pri dlhodobom sporení a väčších objemoch sa efektivita znižuje.

Obľúbené je aj využitie sporiaceho účtu na trvalé platby do iných finančných inštitúcii. Mesačne si tam z bežného účtu pošlete toľko prostriedkov, koľko Vám odíde na trvalých príkazoch. Na rozdiel od bežného účtu za tieto prevody nič neplatíte a okrem toho zostatok máte výhodnejšie úročený.


Buď sa s výberom vhodného produktu na sporenie potrápite sami a spoľahnete sa na svoju skúsenosť alebo môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa, aby vám pomohol pri výbere vhodného produktu.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221