Medziúver je najdrahší úver stavebných sporiteľní

Medziúver je najdrahší úver stavebných sporiteľní
Je určený ľuďom, ktorí nespĺňajú podmienky získania stavebného úveru. Medziúver je vhodný na financovanie bývania len v niektorých prípadoch. Je omnoho finančne nákladnejší ako stavebný úver alebo hypotéka. Chcem poradiť

Medziúver znamená len dočasný (preklenovací) úver, ktorý trvá do obdobia pridelenia riadneho stavebného úveru. Na začiatku Vám stavebná  sporiteľňa poskytne celú cieľovú sumu bez ohľadu na to, koľko vlastných zdrojov už máte našetrených.

Počas celého obdobia medziúveru splácate len úroky, ktoré ho výrazne predražujú. Istinu začnete splácať až v štádiu stavebného úveru.

Podmienky získania medziúveru

Podmienky sú omnoho jemnejšie ako pri stavebnom úvere. No stále sú trocha zložitejšie ako pri hypotékach a to mnoho ľudí od medziúveru odradzuje.

Trvanie zmluvy

O medziúver môžete požiadať hneď ako máte založenú zmluvu o stavebnom sporení. Nie sú tam žiadne časové obmedzenia na dĺžku trvania zmluvy.

Nasporená suma

Založíte si stavebné sporenie, nemáte tam nič našetrené a chcete hneď medziúver. Áno, je to možné a znie to lákavo. Peniaze si musíte nasporiť tak či tak, len neskôr.

Popri splácaní úrokov medziúveru si musíte povinne šetriť na účte stavebného sporenia. Musíte šetriť dovtedy, kým našetríte dohodnuté percento podľa voliteľného pridelenia.

Hodnotiace číslo

Čím je hodnotiace číslo pri začiatku medziúveru vyššie, tým skôr sa dostanete do stavebného úveru a menej preplatíte na úrokoch. Taktiež pri vyššom hodnotiacom čísle môžete získať lepšie podmienky medziúveru.

V krajných situáciách je možné požiadať o medziúver aj s nulovým hodnotiacim číslom. Viac o hodnotiacom čísle nájdete v časti stavebný úver.

Preukázanie príjmu

Pri medziúvere musíte príjem dokladovať takmer vždy. Výnimkou sú medziúvery na vyplatenie úverov v iných bankách. Tam stačí dobrá platobná disciplína a čistý úverový register.

Ale ďalšou podmienkou je ručiteľ. Ručiteľ je potrebný aj pri klasických medziúveroch, ak nie je ručenie nehnuteľnosťou.

Zabezpečenie úveru

Pri vyšších úveroch je podmienkou. Niekde je hranica 20.000 €, niekde aj nižšia. V prípadoch, kde zabezpečenie nie je nutné, je potrebný ručiteľ. Ak sa v tom istom prípade použije zabezpečenie nehnuteľnosťou, tak nielen že nie je potrebný ručiteľ, ale je zvýhodnená aj úroková sadzba.

Výška úrokov a splátok

Výška úrokov a splátok závisí od zvolenej tarify, nasporenej sumy, hodnotiaceho čísla a zábezpeky (ručiteľ alebo nehnuteľnosť). V zásade platí, že medziúvery sú drahšie ako stavebné úvery a priemerné hypotéky.

Úroky sa pohybujú od 5,6 do 7,8% p.a. (január 2014). Stavebné sporiteľne zvýhodňujú úrokové sadzby pre klientov, ktorý si uzatvoria a vinkulujú životné poistenie.

Občas marketing stavebných sporiteľní mätie občanov akciovými ponukami, kde sú úroky na prvý pohľad viac než zaujímavé. V skutočnosti tieto nízke úroky platia len na veľmi krátke obdobie a potom sa zmenia na štandardné.


Zaujíma Vás ako si môžete vybaviť lacný úver s dobrými podmienkami? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221