Hypotéky si ľudia berú automaticky. Zabúdajú však na poistenie?

Hypotéky si ľudia berú automaticky. Zabúdajú však na poistenie?
Deň čo deň sa stretávam s ľuďmi, ktorí prichádzajú k poradcom so žiadosťou o hypotéku. Je to skvelé, keď si ľudia plnia sny a chcú mať vlastné bývanie. No veľa ľudí si možno neuvedomuje riziko spojené s hypotékou. Chcem poradiť

A tu nastáva skutočný problém, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Mnoho z nás si bez ďalšej analýzy berie na seba až príliš veľkú ťarchu. Proste náš emočný koeficient víťazí. No hlava sa nás niekedy pýta: “Čo AK to tak nebude...?"

Ak si nevieme zodpovedať základné otázky, čo bude ak nastane situácia, ktorá výrazne ovplyvní našu budúcnosť, je dobré sa na chvíľu zastaviť a dobre si premyslieť ako to zabezpečiť. Preto ak sa už púšťame do dlhoročného boja, tak nezabúdame načúvať aj druhej strane.

Tej, ktorá Vám hovorí, že nie všetko počas najbližších 30-tich rokov pôjde podľa plánu alebo predstáv. No aj v tomto prípade existuje riešenie ako minimalizovať možné negatívne dopady.

Riešenie

Vyberte si poradcu, ktorý Vám na základe vašich záväzkov pripraví plán, pri ktorom budete mať istotu, že Vás nič nezradí. Tak ako v iných odvetviach aj tu platí zlaté železné pravidlo. Za málo peňazí málo muziky. Nie je to len fráza, ale skutočnosť.

Ak chcete mať svoj sen o bývaní pod kontrolou, je potrebné na to vynaložiť nielen úsilie v hľadaní správneho poradcu ale aj „obetovať“ časť svojich financií. Koľko to má byť?

Cena

Cena môže byť rôzna. Záleží na individuálnych aspektoch od veku, povolania, výšky zabezpečenia, ceny nehnuteľnosti, vašich záväzkov a pod. Štandardne cena za kvalitné poistenie, ktoré spĺňa účel je 5 – 10% z príjmu rodiny.

Nie je to zanedbateľná položka, no správna otázka skôr znie: „Som ochotný si zaplatiť za službu, ktorá mi prinesie kľud a pohodu v prípade, že sa niečo za tých 30 rokov stane?“ Odpoveď je len na Vás.

Príklad

Klient má hypotéku na 150 000 Eur. Spolu s manželkou zarábajú viac ako 3 000 Euro mesačne. Majú ročného syna.

Mesačne platia za poistenie celkom 146 Eur. A čo zato získali?

  • Ak sa niečo stane jednému z nich hypotéka bude vyplatená.
  • V prípade úrazu bude nielen hypotéka vyplatená, ale budú mať postarané o dôstojný život formou doživotnej renty.
  • Pri výpadkoch príjmu z dôvodu PN, či úrazu sa nemusia ponáhľať do zamestnania, ale v kľude môžu podstúpiť potrebnú liečbu.
  • Mesačná splátka hypotéky a celkové rodinné výdaje budú zaplatené.
  • A hlavne vedia, že ak sa im niečo stane počas najbližších 30 rokov, ich syn bude mať strechu nad hlavou a financie pre slušný začiatok do života.

Čo myslíte, stojí to za tých 5% z mesačného príjmu?

TIP: Ak chcete mať jasnú odpoveď na ČO AK, zabezpečte sa už zajtra. A nemárnite čas a svoje nie ľahko zarobené peniaze.

Patrik Kunzo

Registráciu v NBS si môžete overiť TU

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Patrik Kunzo - expertnafinancie.sk

Patrik Kunzo

Pomáham ľuďom pri výbere a nastavení finančných produktov, aby za ne platili čo najmenej a získali čo najväčší úžitok. Viac informácii o mne nájdete webe www.ekofinancie.sk.

patrik.kunzo@gmail.com    0917 829 863