Ako si správne vybrať PZP?

Ako si správne vybrať PZP?
Väčšine ľudí pri výbere PZP ide hlavne o cenu a jediným kritériom je preto porovnanie ceny. A v podstate im ani nie je čo vyčítať. Je to zákonné poistenie, ktoré musíme mať uzatvorené. Chcem poradiť

Štát nás zákonom donútil byť poistený. A už keď musíte byť poistený, tak plaťte za povinné zmluvné poistenie čo najmenej. A okrem ceny sa pozerajte aj na ďalšie rozdiely, ktoré spomeniem ďalej.

Rozdiely v cene PZP sú obrovské

Uvediem príklad na sebe. Mám 31 rokov, EČ mám z okresu BA, nespôsobil som dopravnú nehodu, objem motora 1986 cm3, výkon 105 kW. Momentálne je cena za poistenie môjho auta od 145 do 311 € ročne (porovnanie 11 poisťovní a vyradil som odtiaľ najvyššie ceny).

V skutočnosti platím 106 € ročne, pretože v čase uzatvorenie zmluvy som v jednej poisťovni k štandardnej cene ešte získal 30% zľavu. Prečo by som mal platiť viac? Za viac peňazí viac nedostanem, ak nerátam s asistenčnými službami alebo zvýšenými limitmi plnenia.

Dokonca pre viaceré poisťovne je povinné zmluvné poistenie stratové. Tieto poisťovne rátajú s tým, že klient využije aj iné poistenie k PZP a stratu si vynahradia inde. Je to ich marketing, tak nech si kalkulujú so svojimi očakávaniami a my sa zariadime podľa seba.

Asistenčné služby k PZP

Asistenčné služby sú službou navyše, ktorú poisťovňa ponúka dobrovoľne. Nevyplýva to priamo zo zákona o PZP. Ako bonus k poisteniu je to fajn. Na druhej strane skrývať vysokú cenu poistenia za nadštandardné asistenčné služby je neférové. Ale ide o obchod a v marketingu je povolené takmer všetko.

Robí to viacero poisťovní a hlavne tie, ktoré nechcú mať PZP stratové. Vedia si veľmi dobre prerátať, aký je predpoklad využitia konkrétnych služieb v rámci balíka asistenčné služby. Ruku na srdce. Koľkokrát ste využili asistenčnú službu poisťovne? Ja ani raz. Možno nie som štandardný prípad a možno celkom bežný. Neviem.

Asistenčné služby nie sú u mňa hlavným dôvodom pri rozhodovaní. Keď sa pozriem na zoznam asistenčných služieb na mojom PZP, tak som prekvapený, čo všetko sa tam nachádza aj napriek nízkej cene za poistenie. Je to takmer to isté ako v najdrahšej poistke na trhu.

Ak to zjednoduším, tak platí nasledovné. To, čo si viete opraviť sami alebo stojí relatívne málo, je hradené z asistenčných služieb. To, s čím si neporadíte sami alebo oprava je nákladnejšia, si platíte z vlastného vrecka.

Asistenčná služba Vám to iba zorganizuje a pošle Vám tam firmu, s ktorou sú zmluvne dohodnutí. Ich ceny budú takýmto službám prispôsobené a nemáte na výber.  V kritických situáciách to aj napriek tomu môže byť veľkou pomocou.

Viac o asistenčných službách píšem v tomto článku.

Aké sú limity poistného plnenia

Minimálne limity sú pre poisťovne dané zákonom. Väčšina poisťovní má v PZP limity vo výške 2,5 mil. € pri škode na zdraví a usmrtení a 0,7 mil. € pri škode na majetku a veciach. Aj napriek tomu, že čísla vyzerajú byť pomerne vysoké, majú svoje opodstatnenie. Niektoré poisťovne preto ponúkajú aj zvýšené limity PZP.

Pri výbere vždy porovnávajte ponuky PZP

Neberte prvú ponuku, ktorú máte v rukách. Plaťte len toľko, koľko musíte pri zachovaní plnohodnotnej a kvalitnej služby. Vzhľadom k tomu, že povinné zmluvné poistenie je regulované zákonom, tak je porovnanie jednoduchšie a častokrát končí pri porovnávaní ceny.

Aj napriek tomu som uviedol aj ďalšie body, ktoré pri výbere PZP pre klientov porovnávam.

Nechajte si vypracovať ponuky poistenia z viacerých poisťovní alebo si nájdite kvalitného odborníka a dajte mu vypracovať prehľad ponúk zo všetkých poisťovní, aby ste mali z čoho vyberať. Vy si už potom len vyberiete pre Vás to najvýhodnejšie PZP.

Ešte je jedna vec, ktorú som nespomenul. Je to komunikácia s poisťovňou, dostupnosť pobočiek a servisných pracovísk na obhliadky vozidiel. Každého poteší, ak je komunikácia s poisťovňou jednoduchá  a všetko ide hladko. Toto sa ale týka vo väčšej miere poškodených ako tých, ktorí škodu spôsobili.


Zaujíma Vás ako si vybrať kvalitné havarijné poistenie alebo PZP a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221