5 otázok pre dosiahnutie úspechu pri investovaní do podielových fondov

5 otázok pre dosiahnutie úspechu pri investovaní do podielových fondov
Výber podielových fondov a určenie vhodnej stratégie je základom každej úspešnej investície. Tento článok nie je presným návodom. Odpovede na týchto 5 otázok však môžu byť inšpiráciou pre vás alebo vášho sprostredkovateľa pri výbere podielových fondov a nastavení investície na mieru. Chcem poradiť

1. Budem investovať do podielových fondov jednorazovo alebo pravidelne?

Ak ste sa rozhodli investovať pravidelne, ideálna frekvencia je jedenkrát do mesiaca. Obvykle v rovnaký deň, aby ste získali návyk. Pri opakovanom mesačnom vklade sa zhodnotenie priemeruje, podstupujete teda nižšie riziko. Vyberajte fondy, ktoré majú vyššiu kolísavosť. Tak si zabezpečíte zaujímavejší zisk na konci obdobia.

Pri jednorazovej variante je najdôležitejší aspekt načasovania a rozloženia rizika. Skúsení investori hľadajú fondy, ktoré v daný okamih klesajú, alebo sa v budúcnosti očakáva ich nárast.

TIPVždy rozložte riziko do viacerých fondov. Tým si zaistíte stabilitu portfólia počas celého obdobia investovania.

2. Chcem investovať do podielových fondov. Ale koľko?

Je rozdiel, či chcete mesačne investovať 20 alebo 100 eur. Alebo či sa pri jednorazovej investícii rozhodnete vložiť 1 000 alebo 10 000 eur. Niektoré fondy majú minimálne vklady nastavené na nižšie hodnoty, niektoré vyššie.

Aby ste zistili, na aký fond sa zamerať, pozrite si najskôr parametre vstupných vkladov. Vo všeobecnosti platí, že čím viac investujete, tým si môžete zvoliť do portfólia viacero fondov a znížiť tak investičné riziko na minimum.

TIPVždy si pozrite podmienky obchodníka s cennými papiermi, ktoré vám prezradia, aký je minimálny vklad do daného fondu.

3. Už viem koľko. Ale na ako dlho chcem investovať?

Pri investícii platí, že nič nie je drahšie ako čas. Na to, aby ste si mohli zložiť kvalitné a ziskové portfólio, musíte si zodpovedať, ako dlho vložené peniaze nebudete potrebovať.

Ak si chcete napríklad nasporiť na dôchodok a máte 45 rokov, počítajte s investičným horizontom 17 až 20 rokov. No pozor, nie všetky fondy sú vhodné na krátke obdobie.

Napríklad pri krátkom období do 5 rokov je dobré uvažovať skôr konzervatívne. Ak rozmýšľate nad stredným horizontom 5- až 10-rokov, môžete už počítať s významnejším podielom akcií a tak vyvážiť portfólio. Dynamická stratégia s akciovými fondami je vhodná nad 10 rokov.

Samozrejme úmerne k tomu sa odvíja aj výkonosť a následný výnos portfólia. Jednoducho, čím dlhšie a s vyššou dynamikou investujete, tým možete očakávať vyššie zhodnotenie.

TIPAk máte voľné peniaze len na obdobie kratšie ako 3 roky, zvoľte radšej iný variant zhodnotenia. Napríklad termínovaný alebo sporiaci účet. Krátkodobé vklady do podielových fondov nie sú vhodné.

4. Aký dočasný pokles som schopný akceptovať?

Štandardne sa riaďte vlastnou intuíciou a pocitmi. Ak ste človek, ktorý znesie maximálne 5 % dočasný pokles, nastavte si portfólio veľmi konzervatívne. Ak, naopak, nemáte zimomriavky pri dočasnom poklese 10 a viac percent, zvoľte dynamickejší variant.

Veľa závisí aj od investičného horizontu, teda na ako dlho chcete investovať do podielových fondov a nastavenia portfólia.

TIPAk ste menej skúsený investor a nemáte finančného poradcu, začnite s konzervatívnejším portfóliom. Zistíte, ako fungujú trhy, a spoznáte pocit alebo hranicu, kde sa ešte cítite pohodlne a kde už nie.

5. Koľko chcem zarobiť v mojej investícii?

Odpoveď na túto otázku nás zaujíma asi najviac. Každopádne si nastavte reálny cieľ! Ak to má byť 5 % ročne, dobre. Ak chcete viac, je to možné, no vždy tomu prispôsobte dané portfólio.

Čím vyššie očakávania od prvého investovania do podielových fondov máte, tým buďte racionálnejší. Naučte sa chápať ako funguje trh, jeho špecifiká a možnosti. A postupne útočte na vyššie méty.

TIP: Nechajte si v zálohe vždy nejaké peniaze. V prípade dočasného poklesu investície ju možno doinvestovať, a tak získať po poklese výhodnú pozíciu.

Rada na záver:

Investovanie do podielových fondov je skvelá príležitosť, ako získať zaujímavé finančné prostriedky z trhu. Ak ste však skôr opatrný človek, nechajte si vytvoriť portfólio finančným poradcom, aby ste boli v pohodlí a bez stresu po celé investičné obdobie.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Patrik Kunzo - expertnafinancie.sk

Patrik Kunzo

Pomáham ľuďom pri výbere a nastavení finančných produktov, aby za ne platili čo najmenej a získali čo najväčší úžitok. Viac informácii o mne nájdete webe www.ekofinancie.sk.

patrik.kunzo@gmail.com    0917 829 863