Stavebné sporenie v roku 2017 - pre koho sa ešte oplatí?

Stavebné sporenie v roku 2017 - pre koho sa ešte oplatí?
Stavebné sporenie v roku 2017 je rovnako biedne ako v minulom roku. Základný úrok klesol len na 1% p.a. Na získanie štátnej prémie je potrebná ohromná suma. Aj napriek tomu patrí stavebné sporenie medzi obľúbené finančné produkty. Pre koho sa ešte naozaj oplatí? Chcem poradiť

Úroky v stavebnom sporení v roku 2017

Stavebné sporenie v roku 2017 oproti minulosti prešlo významnou zmenou. Pred viac ako 12 rokmi, keď som začínal s prácou finančného sprostredkovateľa, bol najvyšší úrok na stavebnom sporení vo výške 3% p.a. Na tú dobu to bol bežný úrok. Niektoré termínované vklady prinášali ešte vyšší úrok. Štátna prémia celkový výnos ešte viac navyšovala.

Dnes sa doba zmenila. Úroky významne klesli a tarify s úrokmi 3% p.a. sa postupne stávajú minulosťou. V roku 2015 dokonca Prvá stavebná sporiteľňa začala znižovať tieto úroky aj ľuďom na starých zmluvách. TU si môžete pozrieť bližie informácie.

Najvyššie úroky na stavebnom sporení v roku 2017 sa pohybujú vo výške 1% p.a. Samozrejme pri niektorých tarifách sú aj nižšie. Keď sa však bavíme o sporení, tak budem rozoberať len tie najvyššie. V tomto článku si môžete pozrieť ako bude vyzerať stavebné sporenie v roku 2018.

Porovnanie podmienok stavebného sporenia v roku 2017

Prvá stavebná sporiteľňa (tarifa SE)

  • Úroková sadzba – 1% p.a.
  • Poplatok za uzatvorenie zmluvy – 20 €
  • Poplatok za vedenie účtu – 11,88 € ročne

Wüstenrot stavebná sporiteľňa (Rodinné sporenie)

  • Úroková sadzba – 1% p.a.
  • Poplatok za uzatvorenie zmluvy – 0,9% z cieľovej sumy
  • Poplatok za vedenie účtu – 12 € ročne

ČSOB stavebná sporiteľňa (Profit Maxi)

  • Úroková sadzba – 1% p.a.
  • Poplatok za uzatvorenie zmluvy – 40 €
  • Poplatok za vedenie účtu – 16 € ročne

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Štátna prémia v roku 2017 a minimálny vklad na plnú prémiu

Štátna prémia dlhodobo klesá a zároveň v čase stúpa výška potrebného minimálneho vkladu na získanie plnej štátnej prémie. O maximálnej výške štátnej prémie každoročne rozhoduje svojim opatrením Ministerstvo financií SR. Percentuálna výška štátnej prémie vychádza zo vzorca zadefinovaného v zákone o stavebnom sporení.

Ako sa vyvíjala výška štátnej prémie a takisto aj minimálny ročný vklad na jej získanie, si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Nasporiť si na štátnu prémiu v roku 2017 nedokáže úplne každý. Na jej získanie je potrebné vložiť 1327,80 € za rok 2017. Postačuje, ak človek vloží peniaze do konca tohto roka. Pre niektorých ľudí je to príliš veľa a to hlavne vtedy, ak chcú využiť štátnu prémiu na stavebnom sporení pri viacerých členov rodiny.

Komu sa oplatí stavebné sporenie aj v roku 2017

Stavebné sporenie využíva ešte stále obrovské množstvo ľudí. Pre niektorých ľudí má aj napriek menej výhodným podmienkam svoje opodstatnenie a u niektorých ľudí môže byť stavebné sporenie už málo efektívne.

Niekto využíva stavebné sporenie kvôli sile zvyku alebo zotrvačnosti a niekto kvôli nedostatku informácií o efektívnejších produktoch a niekto preto, lebo mu stále dáva zmysel a hlavne vtedy, ak sa cíti ako príliš konzervatívny investor.

Komu sa ešte stále oplatí využívať stavebné sporenie?

To, čo píšem, nie je 100% pravda pre každého. Je to môj subjektívny pohľad. Po stavebnom sporení môže siahnuť človek, ktorý:

  • požaduje bankovú garanciu vkladu,
  • uspokojí sa s nižším výnosom (základný úrok max. 1,75% p.a. + štátna prémia vo výške 66,39 €),
  • dokáže si ročne nasporiť vklad na plnú štátnu prémiu (1.327,80 € v roku 2017),
  • akceptuje viazanosť finančných prostriedkov (6 rokov).

Naopak pre ľudí, ktorí požadujú vyšší výnos, nepožadujú bankovú garanciu, nechcú mať peniaze viazané alebo si chcú odkladať menej ako minimálny vklad na plnú štátnu prémiu, môže byť vo väčšine prípadoch vhodnejšie uprednostniť pravidelné investovanie do vhodne vybraných podielových fondov pred stavebným sporením.

Pravidelné investovanie do podielových fondov môže zarábať viac

V tej druhej kategórii ľudí som aj ja. Stavebné sporenie som mal dlhé roky. Pred niekoľkými rokmi som však stavebné sporenie ukončil a ďalšie si za týchto podmienok zakladať nemienim. O tom, kde zhodnocujem svoje peniaze som písal už viackrát na tomto webe v rôznych článkoch o investovaní.

Takisto som viackrát písal aj o programe pravidelného investovania Rytmus od spoločnosti Pioneer Investments. Ako to vyzerá priamo na investičnom účte po niekoľkých rokoch investovania si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Je to účet, ktorý momentálne beží už piaty rok. K 31.3.2017 dosahuje priemerný výnos 6,57% p.a. Ak by som tu zavesil výpis z 10 ročného investičného účtu, tak aj napriek veľkej kríze v roku 2009 väčšina účtov, dokonca aj pri konzervatívnom portfóliu, presahuje výnos nad 6% p.a.

Aj napriek tomu, že stavebné sporenie v roku 2017 neponúka žiadne výnimočné výnosy, tak svoje miesto v portfóliu finančných produktoch si môže nájsť hlavne u veľmi konzervatívnych investorov. Je lepšie sporiť v stavebnom sporení ako nesporiť vôbec a peniaze minúť.

Pri výbere vhodného produktu na investovanie máte 2 možnosti. Buď sa s výberom vhodnej investície potrápite sami a spoľahnete sa na vlastný úsudok alebo môžete osloviť finančného poradcu, ktorý vám pomôže s výberom a nastavením investície.

Ideálne je, ak si vyberiete poradcu, ktorý investuje aj svoje vlastné peniaze a navyše vám môže poskytnúť zľavy zo vstupných poplatkov.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221