Chcete zarobiť viac ako ponúkajú termínované vklady?

Chcete zarobiť viac ako ponúkajú termínované vklady?
Termínované vklady ponúkajú momentálne najnižšie úroky v histórii. Takmer všetky banky ponúkajú úrok hlboko pod 1% p.a. Ak aj vás trápi tento stav a chcete zarobiť viac ako ponúkajú termínované vklady, tak tento článok môže byť pre vás inšpiráciou, kde môžete investovať. Chcem poradiť

Aké úroky ponúkajú banky na termínovaných vkladoch

Mnoho ľudí to hodnotí ako jednu veľkú katastrofu. Úrok vyšší ako 1% p.a. pri viazanosti na 3 a 5 rokov ponúka iba jedna banka. Platí to pre vklady do hodnoty 10.000 €.

Ak investujete viac ako 10.000 €, tak ponuka je o niečo vyššia. Takto vyzerajú úroky na termínovaných vkladoch k 29.10.2017 pri vklade nad 10.000 €.

Pri viazanosti na 3 roky som vybral 5 termínovaných vkladov s najvyšším úrokom.

Pri viazanosti na 5 rokov sú len 3 banky, ktoré ponúkajú termínované vklady na toto obdobie, takže som vybral všetko, čo som našiel.

Nech sa na to pozeráme akokoľvek, tak je to bieda. Termínované vklady vám zarobia veľmi málo. Je to dnešná realita.

Kde môžete zarobiť viac ako na termínovaných vkladoch?

Ak chcete zarobiť viac, tak termínované vklady vás jednoducho nepustia. Úroky sú nízke a banky nemajú dôvod ponúkať viac. Uvedomujú si to aj samotné banky a preto niektoré banky, napr. tie, za ktorými stoja slovenskí finanční žraloci, začali ponúkať klientom dlhopisy, ktoré nesú vyšší výnos ako termínované vklady.

O tom však písať nebudem. Nákup dlhopisov od jedného emitenta nepovažujem za ideálne riešenie. Prečo? Chýba tam akákoľvek diverzifikácia, čo zbytočne zvyšuje riziko investície.

V prípade, že hľadáte alternatívu, tak za omnoho lepšie riešenie považujem investíciu do vhodne vybraných podielových fondov. Podielové fondy umožňujú omnoho vyššiu diverzifikáciu rizika a robia investíciu omnoho bezpečnejšou v porovnaní s nákupom jedného dlhopisu. V jednom podielovom fonde môžete mať dlhopisy aj od niekoľko stovák emitentov a to je zásadný rozdiel.




Aké podielové fondy môžete použiť

Ľudia ma častokrát žiadajú, aby som bol konkrétny a písal o konkrétnych podielových fondoch. Tak to teda skúsim. Chcem však upozorniť, že to nie je ponuka na investovanie a nie je to ani moje odporúčanie. Berte to len ako ukážku z mnohých možností, ktoré ponúka súčasný trh.

Konkrétne podielové fondy odporúčam vždy až po konzultácii a investíciu nastavujem na mieru.

Vybral som portfólia podielových fondov od 2 spoločností – Pioneer Investments a C-QUADRAT. Neskôr ešte doplním Franklin Templeton Investments. Takto môžu vyzerať investície na 3 alebo 5 rokov.

Všetky dáta sú aktuálne k 30.10.2017.


Investícia na 3 roky


Portfólio z podielových fondov Pioneer Investments

Koľko môže takéto portfólio zarobiť? Ak by nedošlo k zmene úrokových sadzieb, ktoré majú vplyv na cenu dlhopisov, tak by toto portfólio mohlo zarobiť 2,65% p.a. Výnos je v podstate rozdiel medzi výnosom dlhopisov do splatnosti mínus poplatok za správu fondu. Je to však len veľmi zjednodušená interpretácia.

K zmene úrokových sadzieb veľmi pravdepodobne príde a ovplyvní to aj cenu dlhopisov a výnos v podielových fondoch.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Portfólio z podielových fondov C-quadrat

Takto vyzerá pohľad do minulosti fondu C-QUADRAT ARTS Total Return Bond.


Investícia na 5 rokov a viac


Portfólio z podielových fondov Pioneer Investments

Potenciálny výnos tohto portfólia je vyšší oproti predchádzajúcemu. Vyššia je ale aj volatilita tohto portfólia. Čím je volatilita vyššia, tým je vyššia kolísavosť hodnoty podielovej jednotky.


Portfólio z podielových fondov C-quadrat

Takto vyzerá pohľad do minulosti fondu C-QUADRAT ARTS Total Return Global Ami, ktoré toto portfólio dopĺňa.

Berte to prosím len ako ukážku ako môže vyzerať investícia na 3 alebo 5 rokov. Nepovažujte to za investičné odporúčanie. Pre každého je vhodné niečo iné a obyčajne je lepšie spraviť si investíciu presne na mieru.


Chcete investovať svoje peniaze?
Premýšľate nad tým, aký produkt vám prinesie najvyšší výnos? Najskôr si spravte prehľad viacerých možností a až potom si vyberte pre seba to najvhodnejšie riešenie. Ideálne je, ak si vytvoríte investíciu na mieru a budete mať istotu, že vám prinesie to, čo od nej očakávate.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221