Čsob stavebná sporiteľňa znižuje úrok na stavebnom sporení na historické minimum

Čsob stavebná sporiteľňa znižuje úrok na stavebnom sporení na historické minimum
Stavebné sporenie v ČSOB postihlo prvé radikálne zníženie úroku v novembri minulého roka. Prešlo len pár mesiacov a úrok padá ešte nižšie. Bude platiť od 1.3.2020. Prečítajte si na čo sa musia pripraviť sporitelia v ČSOB stavebnej sporiteľni. Chcem poradiť

V priebehu januára budú klienti dostávať informácie od ČSOB stavebnej sporiteľne, kde si okrem zostatku ku koncu minulého roka, nájdu aj informáciu o plánovanom znížení úrokových sadzieb. Zníženie sa netýka paušálne všetkých klientov, ale dotkne sa veľkého množstva ľudí tak či tak.

ČSOB stavebné sporenie - ako klesne úrok na existujúcich zmluvách?

To, o koľko klesne úrok na stavebnom sporení, závisí hlavne od toho ako starú zmluvu máte. Hranicou je doba 6 rokov od účinnosti zmluvy.

Zmluvy do 6 rokov = úrok 0,5% p.a.

Pri týchto zmluvách klesne úrok na 0,5% p.a. Je to tak nízke zhodnotenie, že po zarátaní poplatkov a zdanení vám dokopy nič nezostane. Čítate dobre. Nepomýlil som sa. Naozaj to bude len 0,5% p.a.

Úrokovú bonifikáciu, ktorú poskytuje ČSOB stavebná sporiteľňa na nové zmluvy vo výške 0,5% p.a. na starú zmluvu nedostanete.

Len pre doplnenie …. úroková bonifikácia je vyplácaná až po 6 rokoch trvania stavebného sporenia a keď zmluvu ukončíte skôr, tak na ňu nemáte nárok. Nie je možné ju získať na starú zmluvu, ktorú už máte.

Zmluvy nad 6 rokov = úrok 0,25% p.a.

Ak sa vám predchádzajúca informácia nepáčila, tak sa pripravte na to, že táto je ešte horšia. Pri zmluvách nad 6 rokov ČSOB stavebná sporiteľňa znižuje úrok na 0,25% p.a.

Zarátajte si daň a poplatky a na konci dňa ste buď na nule alebo môžete byť aj v mínuse, ak na stavebné sporenie dávate málo a k tomu ešte nemáte nárok na štátnu prémiu. A to ani nehovorím o inflácii.

Ak máte záujem o investovanie s vyšším výnosom ako v stavebnom sporení, tak rovno môžete KLIKNÚŤ SEM>>>

Ktorých zmlúv stavebného sporenia sa zmena úrokov nedotkne

Zmluva sa nedotkne týchto zmlúv:

  • Stavebné sporenie, ktoré už teraz má úrokovú sadzbu 0,1% p.a., čo je ešte menej ako plánované zníženie.
  • Zmlúv privátnych klientov v produkte Profit premium.
  • Stavebné sporenie, ktoré je vo fáze medziúveru. Tu klienti platia tak či tak dosť vysoké úroky na medziúveroch, takže to nezníženie úrokov na stavebnom sporení ich veľmi z biedy nevytrhne.

Na niektorých zmluvách klesne úrok až na 0,1% p.a.

Ak máte zmluvu, kde ste nasporili viac ako je cieľová suma, tak vám úrok klesne až na 0,1% p.a. Toto sa deje buď ľuďom, ktorí si sporia v stavebnom sporení už veľmi dlho alebo ľuďom, ktorí si sporia veľmi veľa a nasporili si peniaze rýchlejšie.

Ak máte cieľovú sumu na stavebnom sporení napr. 10.000 € a už tam máte 10.000 alebo viac, tak vám úrok klesne na 0,1% p.a.

Prečo úroky na stavebnom sporení klesajú?

Je to veľmi jednoduchá matematika. Klesajú úroky na úveroch. Niekedy ste mali úrok na hypotéke 5% p.a. a úrok na stavebnom sporení bol 2 alebo 3% p.a. Teraz máte na hypotéke 1% p.a. alebo menej a stavebné sporiteľne ešte donedávna ponúkali 1% p.a.

Ak má stavebná sporiteľňa konkurovať hypotékam v klasických bankách, tak musí poskytovať na stavebných úveroch a medziúveroch podstatne nižšie úroky ako v minulosti. Ak nechce byť v strate, tak musí v prvom rade znížiť úroky na vkladoch v stavebnom sporení a až potom môže znížiť úroky na úveroch.

ČSOB stavebná sporiteľňa nie je výnimkou. Ak chce prežiť a profitovať, tak tento krok je len logickým vyústením terajšej situácie na trhu.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako postupovať, ak chcete ukončiť stavebné sporenie

Keď vám úrok klesne a vyhodnotíte si, že stavebné sporenie už nie je pre vás to pravé orechové a chcete si peniaze investovať do rozumnejších produktov, tak môže zmluvu stavebného sporenia ukončiť.

Pri tomto znížení úrokových sadzieb vám ČSOB stavebná sporiteľňa umožní ukončiť zmluvu bez poplatku.

Čo by ste ešte mali vedieť:

  • Aj napriek tomu, že výpoveď je bez poplatku, tak stavebná sporiteľňa pri ukončení zmluvy stavebného sporenia vám zaúčtuje poplatok 3,5 € za výpis z účtu a 16 € za správu účtu.
  • Ak ste poberali štátnu prémiu, tak na jej vyplatenie musíte do 12 mesiacov vydokladovať celú nasporenú sumu v zmysle pravidiel.
  • Ak ste na zmluve mali úrokovú bonifikáciu alebo úrokový bonus, tak zrušením zmluvy do 6 rokov na ne strácate nárok.

Kde investovať, ak chcete získať vyšší výnos

Nie je to ani v inej stavebnej sporiteľni a nie je to ani na sporiacom účte v banke. Ak chcete získať vyšší výnos, tak musíte peniaze investovať. Pre bežného človeka sú na investovanie najjednoduchšie podielové fondy alebo ETF fondy.

V minulosti som už písal o tom ako zhodnotiť peniaze viac ako v banke, napr. aj v tomto článku https://www.expertnafinancie.sk/blog/lezia-vase-uspory-v-banke-takto-si-mozete-zvysit-vynos-186

Stavebné sporenie vs. podielové fondy

  • V stavebnom sporení máte garantovaný výnos vo výške cca 0,5% p.a. V podielových fondoch výšku výnosu vopred nepoznáte. Dlhodobo je výnos pri konzervatívnejších (nie úplne konzervatívnych) podielových fondoch 2 až 4% p.a. Pri akciových podielových fondoch, kde je potrebný dlhší ako 6 ročný investičný horizont to je 5 až 8% p.a.
  • Zo stavebného sporenia si môže vybrať peniaze bez dokladovania účelu až po 6.roku. Z podielových fondoch si peniaze môžete vyberať takmer kedykoľvek.
  • V stavebnom sporení platíte daň z úroku hneď po jeho pripísaní a nie je možné sa mu vyhnúť. Pri podielových fondoch platíte buď pri výbere so ziskom alebo pri ETF fondoch ste oslobodený, ak vyberáte až po roku.

Alternatívne produkty k stavebnému sporeniu ČSOB

Na ukážku som vybral zopár portfólií na konzervatívnejšie investovanie, ktoré majú odporúčaný minimálny investičný horizont menej ako 6 rokov.

Toto je realitný fond od spoločnosti Prvá penzijná. Výnos za posledné 3 roky je 2,79% p.a.

Zdroj: www.penzijna.sk

Toto je portfólio zložené zo 4 rôznych podielových fondov, kde je výnos za 6 rokov 4,53% p.a.

Conservative 5 plus - výnos k 9.1.2020Zdroj: https://finanalytics.fincentrum.com/

Toto je ukážka z reálneho živého účtu, ktorý má ešte len pomerne krátku históriu. Tie čísla sú kumulatívny výnos pre majiteľa tohto účtu.


Zdroj:www.eic.eu

Tieto ukážky nie sú odporúčaním do čoho investovať. Chcem nimi iba ukázať, že existujú alternatívy k stavebnému sporeniu, kde je možné dosiahnuť podstatne vyšší výnos.


Chcete nastaviť investičné portfólio na mieru a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221