4 osvedčené kroky ako postupovať pri výbere životného poistenia

4 osvedčené kroky ako postupovať pri výbere životného poistenia
Máte životné poistenie? Ako ste sa s k nemu dopracovali? Slúži vám alebo len vytvára príjem poisťovni? V tomto článku ponúkam stručný návod ako postupovať pri výbere kvalitného životného poistenia za rozumnú cenu. Chcem poradiť

Naozaj nie je jedno aké poistenie máte, ako ho máte nastavené a koľko za neho platíte. Pôjdem rovno na vec. Nebudem riešiť detaily. Zameriam sa na základné kroky a princípy.

Toto sú 4 základné kroky, ktoré vám môžu zjednodušiť výber poistenia.

1. Výber poistných rizík

Nepoisťujte si žiadne zbytočnosti. Vyberte si len také poistné riziká, ktoré majú zmysel pre vaše životné poistenie. Vyberte si len to, čo naozaj potrebujete. Nič viac, nič menej.

Držte sa jednoduchého pravidla. Riziká, ktoré spôsobujú dlhodobý výpadok príjmu, sú tie najdôležitejšie. Je to napr. úmrtie živiteľa rodiny, trvalá invalidita, trvalé následky po úraze a kritické choroby. Tieto si môžete poistiť v životnom poistení.

Krátkodobé výpadky príjmu si môžete vykryť finančnou rezervou a môže to zlacniť cenu za vaše životné poistenie. Krátkodobý výpadok príjmu môže spôsobiť drobný úraz, krátkodobá PN, chirurgický zákrok alebo krátkodobá hospitalizácia.

2. Nastavenie výšky poistných súm

Nemá zmysel byť poistený na nízke sumy a takisto to netreba zbytočne preháňať. Nastavte si výšku poistných súm, aby vám životné poistenie prinieslo adekvátnu poistnú ochranu. Je to rovnako individuálne ako výber poistných rizík. Každý sme v inej situácii.

Výška poistných súm by mala byť pri každom riziku v takej výške, aby ste z plnenia dokázali pokryť svoje existenčné výdaje, záväzky a zabezpečiť rodinu. Pri správnom nastavení životného poistenia si takto dokážete udržať svoju životnú úroveň pre seba a pre svoju rodinu.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Pri stanovení výšky poistných súm odporúčam zohľadniť aj tieto skutočnosti ako:

  • výšku úverov,
  • existenčné výdaje,
  • príjem partnera a pasívne príjmy,
  • výšku úspor,
  • iný majetok ako nehnuteľnosti a cenné papiere,
  • osoby, ktoré sú závislé na vašom príjme,
  • individuálne požiadavky.

Detailne sa problematike životného poistenia a jeho nastaveniu venujem v tomto článku.

3. Prehľad ponúk z viacerých poisťovní

Spravte si prehľad ponúk z viacerých poisťovní. Nikdy neberte ponuku z prvej poisťovne, ktorú ste dostali. Ak si vytvoríte prehľad životného poistenia, tak si môžete vybrať poistenie s optimálnym prienikom kvality a ceny.

Prehľad životného poistenia si môžete spraviť sami alebo môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa, ak sa venuje aj životnému poisteniu.

4. Výber konkrétneho životného poistenia

Z ponúk si vyberte také životné poistenie, ktoré vám najviac vyhovuje a zodpovedá vašim požiadavkám. Pri výbere poistenia odporúčam zohľadniť:

  • Výluky v životnom poistení – čím ich je menej, tým je to lepšie pre vás.
  • Rozsah poistného krytia, aby ste mali životné poistenie s čo najširším poistným krytím pri vami vybraných rizikách.
  • Cenu za životné poistenie – k tomu asi nemusím nič viac písať.


Pevne verím, že vám tieto jednoduché kroky aspoň trochu zjednodušia cestu ku kvalitnému životnému poisteniu.


Zaujíma vás ako si môžete kvalitne nastaviť životné poistenie a platiť za neho čo najmenej? Pre využitie konzultácie vyplňte formulár pod článkom.

Chcete poradiť s poistením?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221