Aké výnosy dosiahli fondy v DSS v roku 2019? A koľko zarobil váš druhý pilier?

Aké výnosy dosiahli fondy v DSS v roku 2019? A koľko zarobil váš druhý pilier?
Druhý pilier má za sebou 15 rokov svojej existencie. Najvýnosnejšie fondy zarábajú viac ako 10% p.a. od svojho vzniku. Najhoršie menej ako 2% p.a. Väčšina ľudí má svoje úspory v najmenej zarábajúcich dôchodkových fondoch. Kde máte svoje úspory vy? Ako si nastaviť druhý pilier, aby vám dlhodobo zarábal čo najviac? Chcem poradiť

Dôchodkové fondy v druhom pilieri v roku 2019 prekonali mnohé rekordy

Rok 2019 bol pre DSS rekordný. Majetok ľudí v druhom pilieri prekročil 9 mld. EUR. Do druhého piliera vstúpilo viac ako 80 tis. nových sporiteľov. Výnosy DSS v roku 2019 boli historicky najvyššie od vzniku 2. piliera.

Viaceré fondy zarobili v minulom roku viac ako 30%. Na obrázku nižšie si môžete pozrieť výnosy všetkých fondov.


Zdroj: https://druhypilier.sme.sk/

Kto bol minulý rok celý čas v garantovaných fondoch, tak zbytočne prepásol príležitosť dosiahnuť slušný výnos.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Aká je história výnosov druhého piliera od ich vzniku?

Hovorí sa, že jedna lastovička ešte leto nerobí. A preto pohľad na druhý pilier a výnosy dss fondov za jeden rok nie je smerodajné. Omnoho podstatnejšie sú údaje o výnosoch dôchodkových fondoch v druhom pilieri za celé obdobie ich existencie.

Na obrázku nižšie si môžete pozrieť výnosy DSS fondov od ich vzniku.


Zdroj: https://druhypilier.sme.sk/

Ktoré fondy v druhom pilieri dlhodobo zarábajú najviac?

Z obrázku, ktorý ste videli vyššie, je to jasné. Dlhodobo sú na tom najlepšie indexové fondy. Akciové fondy negatívne zasiahla legislatívna úprava, ktorá ich donútila v minulosti investovať veľmi konzervatívne a práve v tých najlepších rokoch, kedy akciové trhy slušne rástli. Inač by na tom boli lepšie.

Nie každý rok je famózny. Je prirodzené, že aj tie dlhodobo najziskovejšie fondy majú lepšie aj horšie roky podľa aktuálnej situácie na trhoch. Práve preto na obrázkoch nižšie ukazujem celkovú históriu týchto fondov po jednotlivých rokoch od ich vzniku.

Indexové dôchodkové fondy


Zdroj: https://druhypilier.sme.sk/

Akciové dôchodkové fondy


Zdroj: https://druhypilier.sme.sk/

Garantované dôchodkové fondy


Zdroj: https://druhypilier.sme.sk/

Väčšina sporiteľov v druhom pilieri má peniaze v garantovaných fondoch

Ak si pozriem výsledky dôchodkových fondov od ich vzniku, tak je hrozné sa pozerať na graf rozloženia úspor v druhom pilieri. Drvivá väčšina peňazí je práve v tých najmenej zarábajúcich fondoch a škoda, že aj počas tých najlepších rokov z pohľadu výnosov.

V ktorom fonde máte svoje peniaze? Pozrite si na svoj účet cez online prístup. Alebo si pozrite papierový výpis, ktorý ste od svojej DSS spoločnosti dostali. Ktorý fond to je? Koľko zarába?

Tipy ako si vybrať a nastaviť fondy v druhom pilieri

V prvom rade si zodpovedzte na tieto otázky:

  • Aký mám vek?
  • Koľko rokov mi zostáva do dôchodku?
  • V akom fonde mám teraz svoje peniaze?

Vek je rozhodujúci. Hlavne od neho závisí to, kedy môžete poberať peniaze z druhého piliera. K tomu ako si nastaviť druhý pilier som niekedy písal zložité vysvetlenia v článkoch ako na to ísť a ako presne postupovať.

Prišiel som na to, že ľudia, ktorí sa rozhodli byť v akciových a indexových fondoch a vstúpili tam bez akejkoľvek vypočítavosti, či trhy narastú alebo poklesnú, tak sú na tom najlepšie.

Prečo? Mnoho ľudí sa v predchádzajúcich rokoch rozhodlo počkať s presunom majetku z garantovaných fondov do indexových alebo akciových.

Aký je výsledok? Kto čakal, tak nedal do indexových fondov vôbec nič a prišiel napr. o 30% potenciálneho výnosu v minulom roku.

Lepšie na tom boli tí, ktorí presúvali peniaze z garantovaného fondu do indexového alebo akciového postupne každý mesiac nejakú časť, keďže sa báli poklesu alebo očakávali pokles indexových fondov.

Ak máte do 50 rokov, tak asi veľmi nie je čo riešiť. Indexové fondy sa javia ako najlepšia voľba. Ideálne je nečasovať trh a jednoducho investovať do akcií.

Ak  dosiahnete vek 52 rokov, tak DSS spoločnosť začne tak či tak automaticky každý rok presúvať majetok do garantovaných fondoch podľa legislatívne upravených pravidiel. Voľba byť celý čas v indexových fondoch a potom to nechať na DSS je podstatne lepšie ako snaha o časovanie trhu alebo byť celý čas v garantovaných fondoch.

Ak by ste si len predsa chceli pozrieť články, ktoré som písal v minulosti, tak si ich môžete pozrieť v blogu v časti DÔCHODOK.

Len byť v druhom pilieri nestačí na vyrovnanú životnú úroveň

Spomeniem zopár faktov, ktoré pokladám za dôležité:

  • Príjem z druhého piliera je naviazaný na dôchodkový vek, o ktorom rozhoduje štát. Je dosť možné, že sa v čase bude ešte zvyšovať.
  • Príjem z prvého piliera vypláca sociálna poisťovňa. Už teraz je financovanie na hrane a je stratové. Do budúcna vzhľadom na demografický vývoj môžeme očakávať znižovanie príjmu z prvého piliera. V praxi to možno bude v číslach narastať, ale asi o menej ako bude klesať hodnota peňazí.
  • Predčasne nie je možné z druhého piliera vyberať žiadne peniaze. Čiže s druhým pilierom si v preddôchodkovom veku životnú úroveň nijako nevylepšíte.

Zväčšuje sa skupina ľudí, ktorí si vytvárajú vlastný finančný majetok tým, že pravidelne investujú do podielových fondov a ETF fondov mimo druhého piliera.

Peniaze sa im zhodnocujú, majetok im narastá a pritom si môžu peniaze vyberať kedykoľvek.

Kde môžete investovať peniaze mimo druhého piliera?

Možností na investovanie je veľa. Na ukážku vám ukážem moje 2 investičné účty.

Prvý obrázok je z účtu spoločnosti Amundi. Je to pomerne konzervatívna investícia, kde je veľký podiel dlhopisov. Nebola robená s úmyslom naháňať najvyššie výnos, keďže mala byť pôvodne len na pár rokov. Je tam priemerný výnos 4,59% p.a. a celkový kumulatívny výnos viac ako 1.840 EUR.

Toto je druhý účet, ktorý má ešte len veľmi krátku históriu. Navyše som väčšinu peňazí na tento účet dal iba minulý rok. Aj napriek tomu už tam mám nejaký plus. Celkový výnos tam je aktuálne 7,54% p.a. Sú tam prevažne ETF fondy a vo výnose sú zahrnuté komplet všetky poplatky na úrovni produktu a obchodníka.

Berte to vyslovene len ako ukážku. Nie je to vžiadnom prípade všeobecný návod na investovanie.


Chcete nastaviť druhý pilier alebo nájsť vhodný investičný produkt na investovanie a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221