Aké doklady okrem PZP musíte mať v aute? Vyhnite sa pokute.

Aké doklady okrem PZP musíte mať v aute? Vyhnite sa pokute.
Viete, aké doklady by ste mali mať so sebou v aute? Ak ste si doteraz mysleli, že vám stačí občiansky a vodičský preukaz, náš článok vás asi prekvapí. Toto ani zďaleka nestačí a v aute by ste mali mať oveľa viac dokladov. Ak sa chcete vyhnúť pokute a mať všetko v poriadku, tieto doklady by ste mali mať v aute vždy so sebou.

Občiansky preukaz

Doklad totožnosti, teda váš občiansky preukaz (alebo cestovný pas), by ste mali mať pri sebe stále - aj keď šoférujete auto. Pri kontrole si “občiansky” od vás policajti budú pýtať spolu s vodičským preukazom. Pred jazdou si svoj doklad totožnosti určite skontrolujte.

Vodičský preukaz

To, že by ste so sebou v aute mali mať aj svoj vodičský preukaz je úplná samozrejmosť. Nezabudnite však, že vždy k nemu potrebujete aj doklad totožnosti. Skontrolujte si, v akej skupine je vozidlo, ktoré sa chystáte šoférovať. Môžete jazdiť len na vozidle, ktoré patrí do skupiny, na ktoré máte vodičské oprávnenie. Nájdete ich na zadnej strane vodičského preukazu.

Technický preukaz

Osvedčenie o evidencii vozidla je vlastne starý známy technický preukaz. Určite poznáte a ak máte vlastné auto, tak aj máte veľký technický preukaz a malý technický preukaz. Veľký technický preukaz je vo formáte A4 a dostali ste ho pri prihlasovaní auta. Malý technický preukaz má formu kartičky, veľkostne ako váš občiansky a prišiel vám o niekoľko dní neskôr.

Musíte mať pri sebe aj oba technické preukazy? Nie. Veľký “techničák” do auta nepatrí. Je to úradný dokument, ktorý si nechávate doma. Do auta si so sebou beriete vždy len malý technický preukaz.

Doklady o STK

STK kontrola je povinná každé dva roky a ak máte nové auto, tak gratulujeme - prvé 4 roky máte pokoj. Doklad o tejto kontrole by ste mali mať so sebou v aute. Policajt si ich pri kontrole pravdepodobne vypýta.

STK kontrola sa skladá z kontroly technickej spôsobilosti auta a emisnej kontroly. Tak ako pri technickej kontrole, aj emisnú kontrolu potrebujete každé 2 roky. Výnimkou je nové auto, kedy vám stačí ísť na prvú kontrolu po 4 rokoch. Obe kontroly zvládnete naraz. Dokladmi o oboch kontrolách sú malé kartičky a nálepky na prednom okne.




 

Doklad o PZP – zelená karta

Povinné zmluvné poistenie musíte mať zo zákona uzatvorené vždy. Ako doklad o tom, že máte PZP, slúži zelená karta. Možno si s PZP spájate bielu kartu. Pozor! Od 1.10.2019 musí mať vodič so sebou vždy len zelenú kartu a platnosť bielej karty skončila.

Doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti

Ak ste sa teraz trošku zľakli, že tieto doklady nemáte, máme pre vás dobrú správu. Doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti nemusí mať každý vodič. Doklad vystavuje lekár. Predchádza mu prehliadka a musí obsahovať pečiatku lekára. Potrebujete tieto doklady?

Doklad o zdravotnej spôsobilosti sa týka:

  • vodičov skupín C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE,
  • vodičov vo veku nad 65 rokov.

Doklad o psychickej spôsobilosti sa týka:

  • vodičov skupín C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE,
  • vodičov z povolania,
  • vodičov vo veku nad 65 rokov.

Aká pokuta vám hrozí, ak doklady nepredložíte pri kontrole?

Výška pokuty závisí od toho, aký doklad vám chýba a či je priestupok riešený na mieste alebo posunutý na správne konanie. A úprimne, niekedy to môže závisieť možno aj od policajta, ktorý vás kontroluje. Často sa stáva, že odídete s napomenutím. Sme len ľudia a zabúdame. Nespoliehajte sa však na to a radšej si všetky doklady pred jazdou skontrolujte.

Ak budete mať v aute všetko, čo by ste mali mať, tak ste vždy v poriadku a vyhnete sa zbytočnej pokute za chýbajúci doklad alebo iným komplikáciám.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221