Štátny príspevok pre mladých od 1.4.2017 dostane viac ľudí ako doteraz

Štátny príspevok pre mladých od 1.4.2017 dostane viac ľudí ako doteraz
Štátny príspevok pre mladých bude od 1.4.2017 dostupnejší pre väčšiu skupinu ľudí. Zvyšuje sa totiž hranica maximálneho príjmu, ktorá je jednou z podmienok na jeho získanie. Štátny príspevok pre mladých vďaka tomu získajú aj ľudia s vyšším príjmom v minulom roku. Chcem poradiť

Podmienky na získanie štátneho príspevku pre mladých

Na získanie štátneho príspevku pre mladých je potrebné splniť tieto 3 podmienky:

  • Neprekročíte vek 35 rokov. Najneskôr môžete podať žiadosť v deň svojich 35. narodenín.
  • Váš hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok (2016) je maximálne 1,3 násobok priemernej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve a to za druhý kalendárny štvrťrok, predchádzajúci štvrťroku podania žiadosti o úver. Od 1.4.2017 sa maximálny príjem počíta z posledného kvartálu 2016.
  • Účelom úveru bude kúpa nehnuteľnosti, výstavba nehnuteľnosti alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti určenej na bývanie (byt alebo dom).

Prečo stúpa príjmová hranica na štátny príspevok pre mladých práve od 1.4.2017?

Nie je za tým žiadna veľká veda. Ako som písal vyššie, tak do výpočtu od 1.4. vstupuje priemerný príjem nominálnej mzdy v národnom hospodárstve za posledný kvartál v roku 2016. Práve v tomto kvartáli  väčšina firiem vypláca odmeny pre svojich zamestnancov a zvyšujú tým priemernú mzdu.

Keďže priemerný príjem je v poslednom kvartáli najvyšší v každom roku, tak práve preto je každý rok od 1.4. najvyššia hranica maximálneho príjmu na získanie štátneho príspevku pre mladých k hypotéke a môže ju dostať najviac ľudí.

Od 1.4.2017 je táto hranica 1.287 € a v prípade 2 žiadateľov (partneri, manželia) sa príjem posudzuje spoločne a maximum na štátny príspevok je 2.574 €. Ide o priemer oboch príjmov a pokojne jeden z nich môže zarábať podstatne viac.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Aké výhody vám hypotéka pre mladých prinesie

  • Štátny príspevok pre mladých znižuje úrok na hypotéke. V roku 2017 je štátny príspevok opäť vo výške 3%. Štát vám poskytne 2% a o 1% vám zníži úrok banka. Zníženie úroku je na 5 rokov. Hypotéka pre mladých je zvýhodnená do výšky 70% z hodnoty záložnej nehnuteľnosti a maximálna suma je 50.000 €. Zvyšok je za štandardných podmienok.
  • Mimoriadne splátky pri hypotéke pre mladých je možné uskutočniť bez poplatku (počas využívania príspevku) kedykoľvek v akejkoľvek výške. Je možné aj splatiť celú hypotéku bez poplatku za predčasné splatenie a po splatení po 4. roku vám zostane aj priznaný štátny príspevok.
  • Odklad splátok istiny hypotéky maximálne na obdobie 5 rokov. Žiada sa o to pri žiadosti o hypotéku. Neposkytujú to však všetky banky.
  • Možnosť požiadať kedykoľvek o odklad splátok istiny alebo zníženie splátky až na 50% po dobu 2 rokov pri narodení dieťaťa.

Banky si však veľa vecí vysvetľujú po svojom a dokonca aj tie, ktoré na prvý pohľad automaticky vyplývajú zo zákona. Preto niektoré z vyššie spomínaných výhod majú niektoré banky určitým spôsobom obmedzené.

Hypotéka so štátnym príspevkom nie je automaticky najlepšie riešenie

Hypotéka so štátnym príspevkom je pre niekoho výhodným riešením a naopak pre niektorých ľudí je lepšie brať hypotéku bez príspevku.

Prečo hypotéka pre mladých nie je vždy to najlepšie?

  • Banky častokrát umelo zvyšujú základný úrok na hypotéke pre mladých a až následne z neho dávajú zľavy. Tento navýšený úrok predražuje tú časť hypotéky, ktorá je bez štátneho príspevku. Platí to hlavne pri vyšších hypotékach.
  • Výsledná úroková sadzba po zľave nie je vždy ten istý úrok, ktorým banka úročí zostatok istiny. Napr. SLSP a ČSOB Vám zostatok istiny na hypotéke môže úročiť 3% p.a., aj keď úrok po zľave, z ktorého sa vyrátava anuitná splátka, je 0% p.a. Najpoctivejšie sú v tomto OTP a Tatra banka, kde úročia zostatok istiny úrokom zníženým o príspevky, čo má za následok aj o niekoľko tisíc € nižší zostatok istiny po 5. roku.
  • Momentálne banky ponúkajú extrémne nízke úrokové sadzby na hypotékach aj bez štátneho príspevku a stále častejšie vznikajú situácie, že sa človeku oplatí zobrať hypotéku aj bez štátneho príspevku a občas sa stane, že hypotéka bez príspevku je výhodnejšia.

Štátny príspevok pre mladých nedostanete v každej banke

Áno je to tak. Nie každá banka poskytuje hypotéky so štátnym príspevkom. Niektoré banky neposkytujú hypotekárny úver podľa zákona o bankách a iba k nim je možné získať štátny príspevok. Medzi najznámejšie banky, ktoré neposkytujú hypotéky zo štátnym príspevkom patrí mBank S.A., Oberbank a Poštová banka, a.s.

Ktoré banky poskytujú hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých?

  • Československá obchodná banka, a.s.,
  • OTP Banka Slovensko, a.s.,
  • Prima banka Slovensko, a.s.,
  • Sberbank Slovensko, a.s.,
  • Slovenská sporiteľňa, a.s.,
  • Tatra banka, a.s.,
  • UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.,
  • VÚB, a.s.

Ako postupovať pri výbere hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých

Naozaj nie je jedno, z ktorej banky si hypotéku so štátnym príspevkom zoberiete. Pri rozhodovaní pomôže, ak si získate ponuky zo všetkých bánk, ktoré poskytujú hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých. Vďaka tomu budete mať v rukách vstupné údaje na dôkladné porovnanie a budete si mať z čoho vyberať.

Ďalším krokom môže byť porovnanie podmienok podľa vami zadaných kritérií. Do porovnania hypoték odporúčam zaradiť minimálne tieto veci:

  • výšku úroku,
  • mesačnú splátku,
  • spôsob úročenia istiny,
  • zostatok istiny po 5. roku,
  • poplatky súvisiace s hypotékou.

V prípade, že máte výber hypotéky pre mladých ešte pred sebou a chcete sa uistiť, že si vyberiete naozaj to najlepšie a nemáte dosť času, aby ste obehali všetky banky, tak môžete osloviť finančného sprostredkovateľa.

Pomôže vám s vypracovaním ponúk, porovnaním hypoték pre mladých a výberom podľa vami zadaných kritérií. Okrem toho vám môže vybaviť výnimky navyše, vďaka ktorým na hypotéke pre mladých ušetríte ešte viac.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221