Prima banka ponúka sporenie s 5% úrokom. V čom je háčik?

Prima banka ponúka sporenie s 5% úrokom. V čom je háčik?
Sporenie s 5% ročným úrokom od Prima banky priťahuje ľudí už dlhšie obdobie. Je to až podozrivo veľa a možno aj vás zaujíma to, čo sa za tým skrýva. Je to asi jediná banka, ktorá na sporení ponúka úrok 5% p.a. Toto sporenie má niekoľko háčikov. Komu sa oplatí a komu naopak nie? Chcem poradiť

Aké úroky ponúkajú banky momentálne?

Stále je obdobie nízkych úrokov. Nízke úroky sú na hypotékach a samozrejme ešte nižšie sú na bankových vkladoch. Predsa len banky potrebujú niekde vytvárať zisk. Časť z neho si vytvoria na poplatkoch a časť v rozdiele v úrokoch na vkladoch a úveroch, hlavne tých najdrahších (povolené prečerpanie, kreditka a spotrebný úver).

Momentálne sadzby na bankových vkladoch

  • Bežné účty – takmer všetky ponúkajú úrok 0% p.a.
  • Termínované vklady ponúkajú banky s úrokom od 0,01% do 1,5% p.a. A to sa bavíme o vkladoch nad 10.000 € a viazanosti na 3 roky. Drvivá väčšina termínovaných vkladov neprekračuje hranicu 0,5% p.a.
  • Sporiace účty ponúkajú úroky od 0,01% do 0,4% p.a. Väčšina z nich líže práve tu spodnú hranicu.
  • Sporenie od Prima banky ponúka 5% p.a.

Že to tu vôbec nepasuje. Je to extrémne veľa a môže to pôsobiť až trochu podozrivo. Čo sa za tým skrýva a kde je schovaný háčik, odkrývajú podmienky sporenia od Prima banky.

Podmienky sporenia s 5% úrokom od Prima banky (akt. pre rok 2021)

Sporenie od Prima banky má svoje podmienky a pravidlá. Toto sú tie základné:

  • Je to sporenie k osobnému účtu. Takže úplne najzákladnejšou podmienkou je mať v Prima banke zriadený osobný účet. A ten niečo stojí, o čom budem písať ďalej.
  • Sporenie môže byť vo výške od 10 do 30 € mesačne (v minulosti to bolo 50 €).
  • Sporiť môžete 12, 18 alebo 24 mesiacov.
  • K jednému osobnému účtu je možné zriadiť maximálne 3 sporenia.
  • Za sporenie neplatíte žiaden poplatok. Platíte však za účet, ktorý musíte mať, ak chcete sporenie s 5% úrokom.

Sporenie Prima banka - úrok
Zdroj: https://www.primabanka.sk/preview-file/us_obcania_01_01_2021-4065.pdf


Zatiaľ to vyzerá celkom dobre. Poďme však ďalej a pozrime sa aj na tie veci, ktoré už vyzerajú menej vábivo. Toto je zopár z nich:

  • Poplatok za vedenie účtu je 4,90 € mesačne. Oproti iným bankám to síce nie je veľa, ale ťažko sa dostanete na 100% zľavu z poplatku za vedenie účtu. Písal som o tom v inom článku o podmienkach na získanie účtu bez poplatku. O koľko to zníži celkový výnos sa môžete dočítať nižšie.
  • Doba sporenia je presne limitovaná. Môžete sporiť 12, 18 alebo 24 mesiacov. Ani o deň menej, ani o deň viac.
  • Celý čas musíte vkladať vopred dohodnutú sumu. Nemôžete vkladať menej, nemôžete vkladať viac, nemôžete vložiť jednorazovo ani cent navyše a nemôžete vynechať ani jeden mesačný vklad.
  • Môžete vkladať maximálne 90 € mesačne a aj to na 3 sporenia po 30 €. Nie je možné vkladať viac ako 30 € na 1 sporenie.
  • Úrok je pripisovaný až na konci kalendárneho roka.
  • Pri predčasnom výbere prichádzate úplne o všetky úroky. Nedostanete absolútne nič, len svoj vklad.


    Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako vyzerá sporenie od Prima banky v číslach

Spravil som jednoduchý prepočet. Rátal som v ňom so sporením 90 € mesačne cez 3 účty a obdobím sporenia 1 a 2 roky. Aký je výsledok sporenia, ak zarátam aj povinný poplatok za vedenie účtu? Odpoveď nájdete v nasledujúcom obrázku.


Zdroj: prepočet autora

Po zarátaní poplatku za vedenie účtu je výsledok sporenia po 1 roku aj po 2 rokoch mínusový (-25,52 až -35,11 €).

Ešte horšie to dopadne, ak by ste si sporili iba 30 € mesačne cez 1 sporiaci účet. Konkrétne čísla si môžete pozrieť na ďalšom obrázku. 


Zdroj: prepočet autora

Tu je strata na konci ešte vyššia, a to (-50,90 až -86,91 €). Dôvodom je samozrejme poplatok za vedenie bežného účtu v Prima banke. Tento poplatok za účet je platný v roku 2021. V minulosti bol o euro nižší a do budúcna sa ešte môže meniť.

Komu sa oplatí a komu nie sporenie od Prima banky s 5% úrokom?

Úrok v reklame nie je všetko. 5% p.a. vyzerá síce fantasticky, ale ak si k tomu prirátate poplatok za vedenie účtu a podmienky na získanie úroku, tak až tak fajnovo nepôsobí.

Komu sa neoplatí sporenie

  • Ak máte účet v inej banke, ktorý vám vyhovuje, tak do Prima banky sa vám kvôli sporeniu vôbec neoplatí ísť a zakladať si nový bežný účet so sporením.
  • Ak chcete investovať jednorazovo väčšiu čiastku alebo sporiť viac ako je 90 € mesačne.
  • Ak chcete sporiť bez viazanosti.
  • Ak neviete dodržať pravidelné sporenie rovnakej sumy v ten istý deň každý mesiac.

Komu sa oplatí sporenie

  • Ak už máte účet v Prima banke a musíte ho tam mať napr. kvôli hypotéke a poplatok platíte tak či tak.
  • Ak chcete investovať pravidelne, nie jednorazovo a menšie čiastky do 90 € mesačne.
  • Ak vám nevadí viazanosť finančných prostriedkov.
  • Ak viete dodržať pravidelné sporenie rovnakej sumy v ten istý deň každý mesiac.

Podmienka bežného účtu v Prima banke, prísne podmienky, ktoré musíte splniť a obmedzenia na sporení robia toto sporenie s 5% ročným úrokom nezaujímavým pre väčšinu ľudí na trhu.

Alternatívne riešenia

Pri sporení a investovaní na krátke obdobie veľa možností nemáte. Môžete siahnuť po sporiacich účtoch alebo termínovaných vkladoch. Aj napriek nízkym úrokom môžete dosiahnuť vyšší výnos ako na sporení od Prima banky.

Použitie podielových fondov pri krátkodobých investíciách do 3 rokov má svoje obmedzenie a je vhodné len pre niektorých ľudí.

Akonáhle môžete alebo chcete investovať peniaze na 3 roky a dlhšie, tak si môžete dovoliť použiť vhodne vybrané podielové fondy. Vďaka tomu môžete dosiahnuť vyšší výnos ako ponúkajú bankové vklady.

Prečo investujem do podielových ja osobne, si môžete pozrieť v tomto článku: Ležia vaše úspory v banke? Takto si môžete zvýšiť výnos.

Pri výbere vhodného produktu na investovanie kontaktujte svojho finančného sprostredkovateľa. Ak sa venuje aj investíciám, tak je šanca, že vám pomôže vybrať a nastaviť investíciu tak, aby ste dosiahli požadovaný výnos.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221