Priemerný starobný dôchodok. Na koľko dní by vám vystačil?

Priemerný starobný dôchodok. Na koľko dní by vám vystačil?
Aký je priemerný starobný dôchodok na Slovensku? Odpovede na túto otázku ma takmer vždy šokujú. Väčšina ľudí vôbec netuší, aký dôchodok môžu čakať od štátu. Mnohí očakávajú nereálne sumy. Ako ste na tom vy? Tipnite si, na koľko dní v mesiaci by vám vystačil priemerný starobný dôchodok a potom si pozrite aktuálne štatistiky v článku. Chcem poradiť

Už dlhšie som si hovoril, že o tom niečo napíšem. A práve včera som k tomu dostal impulz na jednom zo stretnutí, kde sme sa zamýšľali nad tým, koľko dní by sme boli schopní prežiť, ak by sme zajtra nastúpili na dôchodok a zostali nám dnešné výdaje. Výsledok tu radšej nepíšem. Bola to hotová katastrofa.

Ako vyzerajú priemerné starobné dôchodky dnes?

Poďme priamo k číslam. Dnes budem veľmi stručný. Stiahol som si aktuálnu štatistiku priamo zo sociálnej poisťovni a spravil som z nej jednoduchý obrázok.

Zdroj: http://www.socpoist.sk

Toto je realita, ktorú zažívajú dnešný poberatelia starobných dôchodkov. Je to priemer, niekto má viac a niekto menej. Väčšina má však menej ako je priemer. Je to veľmi podobné ako pri priemerných príjmoch v SR, kde je tiež väčšina pod priemerom.

Ako sa zvýšili priemerné starobné dôchodky za 5 rokov?

Takto vyzerali priemerné starobné dôchodky presne pred piatimi rokmi. Je vidieť, že odvtedy pomerne slušne narástli.

Zdroj: http://www.socpoist.sk

Som však presvedčený o tom, že na toto tempo rastu môžeme zabudnúť. Počet dôchodcov narastá každý mesiac a počet pracujúcich naopak klesá. Je takmer isté, že v budúcnosti sa výrazne zväčší rozdiel medzi priemerným príjmom a priemerným dôchodkom.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Druhý pilier nie je všeliek

Mám druhý pilier. Budem mať slušný dôchodok. Nemusím si šetriť. Po spustení dôchodkovej reformy som tieto vety počúval pomerne často. No švajčiarske dôchodky z billboardov zmizli, prišlo vytriezvenie a ľudia zreálnili svoje očakávania.

Či sa druhý pilier oplatí viac alebo menej, o tom tento článok nie je. Každopádne nie je to všeliek, ktorý zabezpečí nadštandardný dôchodok. Aj napriek tomu sa niektorým ľuďom druhý pilier oplatí.

Sporenie na dôchodok

Čím ďalej, tým viac narastá  význam súkromného dôchodku. Už teraz to cítim, že sa zvyšuje počet ľudí, ktorí za mnou chodia, aby som im poradil, ako majú začať a aké produkty sú pre nich najvhodnejšie. Slovné spojenie „chcem si šetriť na dôchodok“ počujem stále viac a viac a čo ma milo prekvapuje, tak hlavne od mladých ľudí, ktorí za mnou prichádzajú.

Oplatí sa šetriť na dôchodok?

Netuším aké starobné dôchodky budú za 20 rokov. Netuším ani to, aká bude hodnota dnešných peňazí. Som ale presvedčený o tom, že budem na tom lepšie, keď okrem neistých peňazí od štátu, budem mať aj svoje vlastné úspory. Šetrím si teraz, pokiaľ som mladý, zarábam a som schopný vytvárať finančné prebytky.

Čo mám teda spraviť?

Závisí to od toho, ako vám vyšiel váš tip. Schválne, koľko dní by ste prežili z priemerného starobného dôchodku? Ak to je menej ako 30 dní, tak si nájdite spôsob ako to napraviť. Máte na výber. Menej míňať alebo si našetriť.

Pri výbere vhodného sporenia na dôchodok buďte ostražitý. Nedajte sa nachytať na predražené produkty, ktoré na Slovensku používa stále veľmi veľa ľudí. Vyberte si efektívne sporenie, kde budete platiť čo najnižšie poplatky a kde peniaze budú pracovať pre vás.


Máte 2 možnosti. Buď si spravíte prieskum na trhu sami alebo oslovíte finančného sprostredkovateľa, od ktorého si necháte vypracovať prehľadné ponuky a z nich si vyberiete pre vás tu najvhodnejšiu.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Tagy:
Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221