Pozor na povolené prečerpanie na účte. Patrí k najdrahším úverom.

Pozor na povolené prečerpanie na účte. Patrí k najdrahším úverom.
Používate povolené prečerpanie na účte? Banky ho niekedy ponúkajú ako výhodnú rezervu. Povolené prečerpanie však nie je skutočná rezerva a nie je vôbec výhodné (len pre banku). Je to obyčajný úver z banky a dokonca jeden z najdrahších na trhu. Radšej sa mu vyhnite. Chcem poradiť

Prečo je povolené prečerpanie nevýhodné?

Povolené prečerpanie je v podstate požičaná finančná rezerva, za ktorú treba banke zaplatiť. Banky ho rozdávajú takmer každému. Stačí, ak si na účet zasielate výplatu od zamestnávateľa a v mnohých bankách dokonca stačí, ak máte na účte kreditné obraty hoci aj z iného vlastného účtu.

Povolené prečerpanie na účte môžete nájsť aj pod pojmom povolený debet na účte alebo kontokorentný úver. Bavíme sa však stále o tom istom a to je povolené prečerpanie.

Idem však naspäť k úvodnej otázke. Prečo je teda povolené prečerpanie nevýhodné? Tu je zopár dôvodov:

  • Veľmi ľahko sa k nemu dostanete. Banky hrajú ľuďom na city a podstrčia im pod nos ponuku, ktorú je škoda nevyužiť. Dokážu im vypnúť logiku a zdravý sedliacky rozum a vďaka tomu si vždy niekoho nájdu. Našťastie počet ľudí, ktorí namiesto kontokorentu na účte využívajú vlastné rezervy, stále rastie… teda aspoň, keď sa pozerám okolo seba.
  • Ťažko sa ho zbavíte. Požičať si a minúť je otázka krátkej chvíle. Niektorým ľuďom na to stačí jeden deň. Vrátiť peniaze naspäť banke je už omnoho ťažšie. V praxi sa stretávam s ľuďmi, ktorým to trvá niekedy aj celé roky. Prečo je tomu tak? Ja si to vysvetľujem tým, že od ľudí banka nikdy nechce vrátiť naraz všetky peniaze a tak ich splácajú a splácajú a nikdy nesplatia.
  • Platíte obrovský úrok. Ten je vyšší ako je úrok na hypotékach a spotrebných úveroch. Jediné, čomu sa vyrovná je vysoký úrok na kreditných kartách a ten je veľmi vysoký. Prehľad úrokov si môžete pozrieť nižšie.

Aké úroky platíte na povolenom prečerpaní?

Nejde o to, nájsť banku, ktorá je najlacnejšia. Ideálne je povolené prečerpanie vôbec nevyužívať. Aj preto som nerobil prehľad všetkých bánk, ale len tých, s ktorými sa môžete stretnúť najčastejšie.

Úroky na povolenom prečerpaní sú vysoké a sú vysoké vo všetkých bankách. Tu je prehľad niekoľkých z nich. Ide o úroky na prečerpaní pri klasických bežných účtoch. Vyzerá to nasledovne:

  • Tatra banka    18,90% p.a.
  • VÚB    18,90% p.a.
  • SLSP    19,90% p.a.
  • ČSOB    19,50% p.a.
  • Prima banka    19,90% p.a.
  • Poštová banka    19,50% p.a.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

O koľko prichádzate pri využívaní povoleného prečerpania?

Veľa o tom nebudem písať. Pozrite si čísla a tie hovoria jasnou rečou.

Požičané peniaze cez povolené prečerpanie pracujú hlavne pre banku. Že sa to banke naozaj vyplatí, si môžete pozrieť ešte raz na predchádzajúcom obrázku.

Ak by ste využívali namiesto toho vlastnú rezervu, tak napr. pri sume 1.000 € za rok môžete ušetriť 189 €. Je to suma, ktorá vám teoreticky môže zaplatiť lacnejšie PZP a poistenie bytu. V tom prípade by peniaze pracovali pre vás a to je ten lepší prípad.

Tipy na záver

  • Nepoužívajte povolené prečerpanie. Povolené prečerpanie pracuje pre banku a zarába na ňom celkom slušne. Vy ste ten, kto banku dotuje.
  • Používajte vlastnú finančnú rezervu. Vaše úspory pracujú pre vás. Dobrá finančná rezerva pokryje vaše výdaje na 3 mesiace (a viac). To, ako ju zhodnotiť je téma na iný článok.
  • Na ponuky od banky na využívanie povoleného prečerpania reagujte odmietnutím. Je to ako ponuka drogy, na ktorej zostanete závislý a už teraz viete, že na nej profituje hlavne dealer a vy ste v pozícií obete, ktorá si to po čase ani neuvedomuje.
  • Ak už povolené prečerpanie máte, tak si ho môžete zrušiť. Ak ho aj aktívne využívate, tak vráťte peniaze čo najskôr. Musíte však banke splácať nielen úrok, ale aj istinu a platiť viac ako požaduje banka. Čím skôr sa ho zbavíte, tým skôr budete môcť budovať skutočnú rezervu, ktorá bude pracovať pre vás.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221