Postup pri uzatváraní havarijného poistenia

Postup pri uzatváraní havarijného poistenia
Plánujete si uzatvoriť havarijné poistenie na svoje auto? Prečítajte si, čo Vás všetko čaká a ako by ste mali postupovať, aby ste získali kvalitné poistenie za rozumnú cenu. Chcem poradiť

Stanovenie poistnej sumy

V havarijnom poistení sa poisťuje auto na cenu nového vozidla. Výnimkou sú poistenia pre staršie vozidlá, kde sa poistná suma stanovuje vo výške časovej hodnoty vozidla. Takéto poistenie však ponúkajú len niektoré poisťovne.

Poistnú sumu stanovuje poisťovňa alebo externé firmy, s ktorými poisťovňa spolupracuje. Na jej stanovenie sú potrebné údaje z technického preukazu a informácie o doplnkovej výbave vozidla.

Pri čiastočných škodách poisťovňa stanovuje plnenie bez amortizácie v cenách nových náhradných dielov. Staré si predsa kupovať nebudete.

Pri totálnej škode je v plnení zohľadnená aj amortizácia. Dostanete približne toľko, aká je reálna trhová (časová) cena auta. Od toho sa ešte odráta spoluúčasť a hodnota použiteľných zvyškov vozidla. Viac o totálnej škode sa dočítate v tomto článku.

Výber poistných rizík

Pri havarijnom poistení sa veľmi neoplatí špekulovať. Najlepšie je mať uzatvorené plnohodnotné poistenie. Vtedy máte istotu, že pri poškodení alebo krádeží Vás poisťovňa odškodní. Z poistného plnenia si môžete auto opraviť alebo v prípade krádeži kúpiť nové.

Z pripoistení sú opodstatnené poistenie čelného skla a pre niekoho aj poistenie batožiny. Niektoré poisťovne ponúkajú poistenie čelného skla zdarma v akciách ako benefit k havarijnému poisteniu.

Čiastočné havarijné poistenie

Čiastočné havarijné poistenie je lacnejšou verziou havarijného poistenia. Na rozdiel od komplexného poistenia kryje len niektoré riziká. Je vraj určené pre skúsených šoférov. Auto si nepoisťujete pre prípad dopravnej nehody. Poistenie sa vzťahuje na škody spôsobené krádežou vozidla a živelnými udalosťami. Samozrejmosťou sú aj voliteľné pripoistenia.

Poistné je samozrejme nižšie ako pri komplexnom havarijnom poistení. Len či tá úspora za to stojí. Aj skúsenému vodičovi stačí malá nepozornosť a katastrofa je na svete. Neodporúčam riskovať.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Výška spoluúčasti

Spoluúčasť  si určujete pri podpise havarijného poistenia. So zvyšujúcou sa spoluúčasťou sa znižuje cena za poistenie a naopak. Najčastejšie sa stretnete so spoluúčasťou vo výške 5 alebo 10% a minimom vo výške 166 €. Z toho vyplýva, že malé škody do 166 € sa Vám neoplatí cez havarijné poistenie riešiť. Jedine, že Vám spoluúčasť preplatí poisťovňa z PZP vinníka. Na druhej strane pri škodovom priebehu poisťovňa zvýši poistné a v konečnom dôsledku môžete prerobiť.

Na trhu už pôsobí aj zopár poisťovní, ktoré ponukajú havarijné poistenie s nulovou účasťou. Samozrejme za takúto možnosť si priplatíte v cene poistenia.

Porovnajte si ponuky viacerých poisťovní

Rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou ponukou je v mnohých prípadoch viac ako 3-násobný. Pri porovnávaní je potrebné zohľadniť okrem ceny poistenia aj asistenčné služby, limity plnenia v autorizovaných servisoch a hlavne hranicu totálnej škody.

Nechajte si vypracovať ponuky poistenia z viacerých poisťovní alebo si nájdite kvalitného odborníka a dajte mu vypracovať prehľad ponúk zo všetkých poisťovní, aby ste mali z čoho vyberať. A nakoniec si vyberte kvalitné poistenie, správne nastavené a za primeranú cenu.

Obhliadka vozidla

Pred vstupom do poistenia auto musí prejsť obhliadkou. Výnimkou sú len nové automobily. Poisťovne si obhliadkou chráni poistenie už poškodeného vozidla, na ktoré by ste si následne mohli uplatniť poistné plnenie.

Obhliadku v niektorých poisťovniach absolvujete v určenom servise po dohode s poisťovňou. Alebo častokrát obhliadku vykoná pracovník poisťovne alebo sprostredkovateľ poistenia pri uzatváraní poistenia.


Zaujíma Vás ako si vybrať kvalitné havarijné poistenie alebo PZP a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221