Podielové fondy vs. stavebné sporenie. Kde môžete zarobiť viac?

Podielové fondy vs. stavebné sporenie. Kde môžete zarobiť viac?
Výnos v stavebnom sporení postupne klesá a od roku 2015 bude ešte nižší ako tento rok. Čím ďalej tým viac ľudí sporenie v stavebnom sporení dopĺňa sporením v podielových fondoch. Aká je pravda o výnose v podielových fondoch? Pozrite si koľko podielových fondov zarobilo viac ako stavebné sporenie a koľko z nich dokonca zarobilo viac ako 10% p.a. za posledných 5 rokov. Chcem poradiť

Výnos v stavebnom sporení naďalej klesá

Výnos v stavebnom sporení je v dnešnej dobe omnoho nižší ako v minulosti a ešte bude klesať. Písal som o tom aj v článku „Stavebné sporenie bude od roku 2015 menej výhodné“. Okrem toho na získanie plnej štátnej prémie bude od roku 2015 potrebné vložiť viac ako doteraz, presne 1.207 €.

Aktualizované informácie k stavebnému sporeniu si môžete pozrieť v tomto článku: Stavebné sporenie v roku 2017.

Znižovanie výnosu, vyššia suma na plnú štátnu prémiu a viazanosť finančných prostriedkov. Toto sú hlavné dôvody, prečo mnoho ľudí stavebné sporenie zamieňa za sporenie (investovanie) do podielových fondov.

Týmto článkom nechcem povedať, že stavebné sporenie je k ničomu. Sám stále mám staré stavebné sporenie, do ktorého sporím. Keď však chcem zarobiť viac, tak na stavebné sporenie musím zabudnúť a preto investujem aj do podielových fondov.

Koľko podielových fondov zarobilo viac ako 5% a koľko dokonca 10% p.a. za 5 rokov?

Podielových fondov, do ktorých môžeme na Slovensku investovať, je obrovské množstvo. Koľko presne, ani sám neviem.

Vybral som si len jediného obchodníka, cez ktorého je možné v SR investovať do podielových fondov jednorazovo a tiež aj cez sporiace programy a u neho som sledoval výnosy jednotlivých podielových fondov. Ide o spoločnosť European Investment Centre, o.c.p., a. s. Majú veľmi slušnú ponuku podielových fondov a investujem cez nich aj svoje osobné financie.

Zoradil som podielové fondy bez selekcie kategórie či meny. Hodnotil som priemerný ročný výnos za 5 rokov a zrátal som koľko podielových fondov zarobilo viac ako 5% p.a. a 10% p.a. Pozeral som to v čase písania tohto článku (10.8.2014). Aktuálne zhodnotenia si môžete pozrieť na ich webe.

A ako to vyzerá s výnosmi v podielových fondoch?

93 podielových fondov zarobilo za posledných 5 rokov viac ako 10% p.a.

233 podielových fondov zarobilo za posledných 5 rokov viac ako 5% p.a.

Je pravda, že posledných 5 rokov sa podielovým fondom aj vďaka kríze veľmi darí. Správnym výberom sporiaceho programu však docielite veľmi slušný výnos aj v čase krízy. Nižšie v článku uvidíte výpis zo sporenia, ktoré zažilo finančnú krízu v roku 2008 a v roku 2011. Aj napriek tomu výnos vyzerá veľmi dobre.

233 podielových fondov zarobilo za 5 rokov viac ako 5% p.a. Viac ako stavebné sporenie zarobil ešte väčší počet podielových fondov. Veľa ľudí si to už uvedomuje a investujú aj do podielových fondov. Koľko zarábajú vaše peniaze?

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

3 pravidlá investovania, aby ste v podielových fondoch zarobili viac

Neinvestujte cez investičné životné poistenie

Investovanie do podielových fondov cez životné poistenie je drahé a neflexibilné. Je tam kopec zbytočných a prehnaných poplatkov, ktoré vám znižujú zisk. Poistenie využívajte vtedy, ak sa chcete poistiť.

Ak chcete investovať do podielových fondov, tak jednoznačne priamo cez správcovské spoločnosti alebo cez obchodníka s cennými papiermi, ktorý sa špecializuje na investovanie do podielových fondov. Hravo to vyriešite cez finančného sprostredkovateľa, ktorý vám pomôže aj s výberom konkrétneho investičného programu.

Investujte pravidelne každý mesiac

Pravidelné investovanie do podielových fondov znižuje riziká investovania. Investujete v čase, keď sú trhy hore ale aj časoch, keď sú trhy v poklese. A práve vďaka investíciám v čase poklesu v podielovom fonde zarobíte viac.

Ja používam jednoduchú stratégiu. Svoje peniaze investujem pravidelne každý mesiac a v čase poklesu posielam peniaze navyše. Vďaka tejto stratégii zarobím viac ako iní investori, ktorý pri poklese neposielajú nič navyše.

Vyberte si viac podielových fondov alebo sporiace programy

Investovanie do jedného podielového fondu je rizikovejšie ako investovanie do portfólia podielových fondov (výber viacerých fondov). Výnimkou sú fondy fondov s aktívne riadeným portfóliom podielových fondov.

Máte 2 možnosti. Môžete si namiešať zloženie podielových fondov sami, prípadne za pomoci finančného sprostredkovateľa. Druhá možnosť, jednoduchšia a istejšia, je výber programu pravidelného investovania, kde zloženie a zmeny portfólia podielových fondov riadia profesionáli v správcovskej spoločnosti.

Program pravidelného investovania Rytmus od Pioneer Investments

V článku „Stavebné sporenie bude od roku 2015 menej výhodné“ som sľúbil, že napíšem ďalší článok, kde spomeniem konkrétny investičný produkt.

Rád by som napísal hneď o všetkých možnostiach, ale začnem jedným programom pravidelného investovania a to je Rytmus od Pioneer Investments.

Mám s ním veľmi dobré skúsenosti u mojich zákazníkov a taktiež osobné skúsenosti, pretože sám investujem svoje peniaze do tohto programu.

Spomeniem len stručné informácie, aby ste si spravili obraz, čo takýto sporiaci program dokáže zarobiť. Ilustratívnu výkonnosť pravidelnej investície v programoch Rytmus si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Zdroj: http://www.pioneerinvestments.sk/Rytmus/Vyvoj/AktualneInfo.pdf

Toľko k teoretickému výnosu. V ďalších dvoch obrázkoch však ponúkam informácie z výpisu konkrétneho živého účtu, ktorý je aktívny od roku 2007 a prežil aj finančné krízy v roku 2008 a 2011. Ide o konzervatívne portfólio P1 s pravidelným investovaním 99,58 € mesačne.

Aj napriek prekonanej finančnéj kríze je účet v príjemnom zisku a na konzervatívne portfólio ponúka zaujímavý výnos (2.846,56 €). Takýto výnos v stavebnom sporení by ste hľadali márne. Ak chcete zarobiť viac, tak stavebné sporenie ide bokom.

Program pravidelného investovania Rytmus od Pioneer Investments ponúka viacero portfólii. V niektorých z nich je možné pri vyššom riziku dosiahnuť ešte vyšší výnos ako v tomto prípade, kde klient investoval do konzervatívneho portfólia.

Ak sa s výberom a nastavením sporiaceho programu nechcete trápiť sami, tak využite služby finančného sprostredkovateľa, ktorý vám ušetrí čas aj peniaze. Finančnú úsporu navyše získate aj tým, že si vyberiete finančného sprostredkovateľa, ktorý vám vie dať navyše zľavy zo štandardných vstupných poplatkov.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221