Oplatí sa ešte stavebné sporenie pre deti?

Oplatí sa ešte stavebné sporenie pre deti?
Stavebné sporenie pre deti môžete využiť, ak mu chcete vytvoriť kapitál na školu, bývanie, veno alebo štart do života. Štátna prémia ho zvýhodňuje v porovnaní s inými bankovými sporeniami. Pri dlhodobom sporení je však efektivita stavebného sporenia veľmi nízka. Chcem poradiť

Pozor na dobu sporenia

Stavebné sporenie je vhodným doplnkom do finančného portfólia každého dieťaťa. Pozor však na dobu sporenia. Výnosnosť pri optimálnom využití je na úrovni približne 3,5 p.a. (február 2014). To platí pri optimálnom nastavení cieľovej sumy, minimálnych vkladoch na plnú štátnu prémiu a sporení 6 rokov.

V prípade sporenia do stavebného sporenia napr. 18 rokov je výnosnosť len niečo nad 2% p.a. po zarátaní všetkých poplatkov a dani z úrokov. To znamená 6 rokov a potom preniaze premiestniť. A taktiež odporúčam sporiť minimum na plnú štátnu prémiu.

Aktualizované informácie k stavebnému sporeniu si môžete pozrieť v tomto článku: Stavebné sporenie v roku 2017.

Na trhu sú aj efektívnejšie produkty ako stavebné sporenie, ktoré ponúkajú vyššie zhodnotenie a viac voľnosti s narábaním vlastných prostriedkov.

Benefity k stavebnému sporeniu

Stavebné sporiteľne v rámci svojho marketingu už tradične pri detských stavebných sporeniach ponúkajú výhody navyše. Najzaujímavejšie sú benefity v podobe poistenia rodiča. V prípade úmrtia rodiča stavebná sporiteľňa pokračuje za neho v sporení podľa dohodnutých podmienok.

Ďalej sa môžete stretnúť s poistením dieťaťa pre prípad trvalých následkov po úraze. Obyčajne ide však len o symbolickú sumu, ktorá v poistení stojí drobné.

Každopádne stavebné sporenie si neuzatvárajte len kvôli spomínaným benefitom. Ide len o zvýhodnenie, za ktoré neplatíte nič navyše. To Vás môže len potešiť, ak sa rozhodnete pre tento typ sporenia.

Nastavenie cieľovej sumy

Cieľovú sumu vždy zvoľte vo výške predpokladaných vkladov so zhodnotením a štátnymi prémiami. Poplatok za uzatvorenie stavebného sporenia sa totiž odvíja od výšky cieľovej sumy.

Vyššia cieľová suma má význam jedine v prípade, ak vopred viete, že dieťa bude využívať aj stavebný úver. Ak si nie ste istý, tak navýšiť cieľovú sumu je možné kedykoľvek v budúcnosti.


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie pre dieťa, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221