Konsolidácia úverov v praxi. Koľko môžete ušetriť?

Konsolidácia úverov v praxi. Koľko môžete ušetriť?
Konsolidácia úverov môže priniesť nielen nižšie mesačné splátky, ale aj nižšie preplatenie na úrokoch. Pri splácaní drahých úverov profituje hlavne banka. Pri konsolidácii viacerých úverov dokopy získate hlavne vy. Koľko vám môže priniesť konsolidácia úverov? Chcem poradiť

Vo svojej praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorí majú viacero úverov a k tomu ešte aj drahých a nevhodne nastavených. Ničia ich vysoké splátky a platia zbytočne vysoké úroky.

Bankám  táto situácia možno vyhovuje, ale pre ľudí to nie je žiada sláva. Preto odporúčam, ak je to možné, zbaviť sa drahých úverov a vymeniť ich za čo najlacnejšie a rozumne ich splatiť.

Úspora na úroku a zníženie mesačnej splátky

Ideálny stav je nemať žiadne úvery. Aj ja osobne mám pri práci omnoho radšej rozhovory o investovaní, tvorbe finančných rezerv a ich zhodnocovaní ako rozhovory o upratovaní úverov.

Ale niekedy to hneď jednoducho nejde a najskôr je potrebné upratať rodinný rozpočet a najlepšie je začať pri drahých úveroch. Práve tie tvoria najväčšie diery v rodinnom rozpočte a konsolidácia úverov ich môže veľmi ľahko upratať.

Ako vyzerá konsolidácia úverov v praxi

Vybral som konkrétny príklad u môjho klienta, kde sme konsolidovali niekoľko úverov – 1 hypotéku, 2 spotrebné úvery a 1 kreditnú kartu.

Čo bolo dôvodom konsolidácie

  • Vysoké mesačné splátky úverov.
  • Vysoké úroky na úveroch.
  • Vysoké preplatenie na úrokoch.

Toto je prehľad všetkých úverov, ktoré sme splácali

Celkový zostatok úverov bol takmer 95.000 €, úroková sadzba vyrátaná váženým priemerom bola 4,50% p.a. a mesačná splátka bola 767,06 €.

Prečo píšem v minulom čase? Všetky tieto úvery sme spojili do jedného a teraz je už všetko inak.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Toto je výsledok konsolidácie úverov

Všetky úvery sme spojili do jedného s nižším úrokom a nižšou splátkou. Toto sú parametre nového úveru (hypotéky) po konsolidácii.

Čo tomuto klientovi priniesla konsolidácia úverov?

  • Zníženie mesačnej splátky o 412,54 €.
  • Zníženie úroku o 3,05%.
  • Možnosť skrátenia hypotéky o 15 rokov za predpokladu, že bude časť peňazí z toho, čo ušetrí investovať.

Hypotéku sme natiahli na 27 rokov, čo je presne obdobie do splatnosti pôvodnej hypotéky. Časť z úspory na mesačnej splátke klient použije na sporenie, ktorým splatí hypotéku predčasnými splátkami a zároveň si vytvára finančné rezervy.

Ak bude investovať napr. 300 € mesačne, tak pri zhodnotení 5% p.a. za 12 rokov bude mať dostatok peňazí, aby mohol splatiť celú hypotéku predčasne. Zostatok hypotéky v 12. roku bude 57.319 € a hodnota investície pred zdanením bude pri 300 € mesačne a 5% ročnom zhodnotení viac ako 59.000 €.

Možno sa pýtate, že kde je možné zarobiť dnes 5% p.a.? Nie je to na bankových účtoch. Takéto zhodnotenie môže dosahovať pravidelné investovanie do podielových fondov, ktoré je dobre nastavené a so správne zvolenými podielovými fondmi. Takto to napr. vyzerá na investičnom účte programu Rytmus od spoločnosti Pioneer Investments.

Amundi Rytmus P2

Možností na investovanie je pomerne veľa. Toto je len jedna z nich.

Ak máte viacero drahých úverov, tak krok č. 1 je ich konsolidácia. Po znížení mesačnej splátky môžete časť z mesačnej úspory investovať. Výber vhodnej investície je krok č. 2 a je rovnako dôležitý.

Buď si to vyriešite sami alebo môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa. Je to len na vás.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221