Koho chráni PZP?

Koho chráni PZP?
Z povinného zmluvného poistenia sa hradia škody, ktoré spôsobíte ako vodič na majetku alebo zdraví iným účastníkom dopravnej nehody. Po vyriešení poistnej udalosti dostáva plnenie ten, komu ste škodu spôsobili. Chcem poradiť

Nečakajte, že poisťovňa zaplatí škodu na Vašom vozidle, pokiaľ ste boli vinníkom nehody Vy. Na takýto účel si musíte uzatvoriť havarijné poistenie. Jediné, čo dokážete využiť pre seba, sú asistenčné služby.

PZP musíte mať zo zákona

Povinnosť uzavrieť povinné zmluvné poistenie vyplýva zo zákona č. 381/2001. V prípade porušenia tejto povinnosti hrozia finančné sankcie.

Ak spôsobíte dopravnú nehodu nepoisteným vozidlom, tak škodu za Vás poškodenému uhradí Slovenská asociácia poisťovateľov. Následne si škodu bude vymáhať právnou cestou od Vás a zaplateniu sa nevyhnete.

Bielu a zelenú kartu noste vždy so sebou

Bielu kartu Vám poisťovňa vystaví ako potvrdenie o platnosti poistenia. Okrem Vašich údajov sa na nej nachádzajú aj údaje o vozidle a doba platnosti poistenia. Preukazujete sa ňou na území SR, ak Vás o to požiada cestná kontrola.

Zelená karta je taktiež potvrdením o platnosti poistenia. Na rozdiel od bielej karty ju využijete v zahraničí. Na zelenej karte je uvedené v akých krajinách je platná. Na druhej strane zelenej karty sa nachádzajú mená a adresy kancelárii poisťovne v zahraničí. Vždy sa však v prípade dopravnej nehody obracajte priamo na poisťovňu na Slovensku.

Takisto si so sebou do auta zoberte aj kartičku k asistenčným službám. Máte tam všetky potrebné kontakty, ktoré oceníte, ak sa niečo stane.


Zaujíma Vás ako si vybrať kvalitné havarijné poistenie alebo PZP a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221