Kedy sa havarijné poistenie oplatí?

Kedy sa havarijné poistenie oplatí?
Na túto otázku univerzálna odpoveď neexistuje. Ak to zjednoduším, tak sa havarijné poistenie oplatí vtedy, ak Vám v budúcnosti vznikne škoda na vozidle. Naopak, neoplatí sa, ak Vám škoda nevznikne. Chcem poradiť

No pokiaľ nie ste majiteľom kryštálovej gule, tak sa oplatí vždy. Veľa ľudí si povie, že havarijné poistenie nepotrebuje. Veria tomu, že sa nič nestane.

Viera je silná, ale nezaplatí za Vás vzniknuté škody. Keď sa stane nehoda, tak už je neskoro. Potom si môžete si povedať, že ste ušetrili pár sto eur za poistenie a prerobili niekoľko tisíc eur na spôsobenej škode.

Kryjete hlavne škody na svojom vozidle

Ak ste spôsobili dopravnú nehodu, tak poškodenému sa uhradí škoda z PZP. A čo Vy? Kto uhradí škodu na Vašom vozidle? Musíte si to uhradiť z vlastných peňazí, ak ich máte k dispozícii. A to môže naozaj bolieť.

Na takéto situácie pomôže uzatvorené havarijné poistenie. Vtedy kryjete sami seba, resp. škody spôsobené na Vašom vozidle. Náklady na opravu vozidla sa môžu vyšplhať do závratných výšok. S kvalitným havarijným poistením ich hravo zvládnete.

Pri havarijnom poistení sa môžete v niektorých poisťovniach stretnúť aj s názvom Kasko poistenie. Slovo kasko pochádza pravdepodobne z anglického výrazu Casco.

Aké riziká kryje havarijné poistenie

  • Poškodenie alebo zničenie vozidla pri dopravnej nehode či náhodnej udalosti
  • Krádež vozidla alebo jeho častí (autorádia, kolies, hliníkových diskov a pod.)
  • Škody na vozidle vzniknuté v dôsledku živelnej pohromy (pád stromu, záplava, požiar, krupobitie, víchrica, zemetrasenie a pod.)
  • Škody spôsobené vandalizmom, vlámaním alebo lúpežným prepadnutím
  • Poškodenie čelného skla
  • Iné pripoistenia – úrazy a trvalé následky po úraze v dôsledku dopravnej nehody, poistenie batožiny a poistenie právnej ochrany

Nie každé havarijné poistenie obsahuje všetky poistné riziká. Niekde sa poistenie predáva v balíkoch a niekde si máte možnosť vybrať z jednotlivých poistných rizík.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Výhody havarijného poistenia

Havarijné poistenie okrem prípadov havárie doceníte v situáciách, keď je páchateľ škody neznámy. Už som si to zažil aj ja na vlastnej koži. Vracal som sa z rybačky a pri návrate k autu som nechcel uveriť vlastným očiam. Zaparkované auto mi niekto nabúral tak šikovne, že som mal čo robiť aby som uveril, že je to moje auto.

Samozrejme vodič, ktorý mi auto nabúral, sa ani len neunúval mi zanechať na seba kontakt. Takže plnenie z PZP žiadne. Neostalo mi nič iné, len si auto opraviť na vlastné náklady, havarijné poistenie som uzatvorené nemal.

Nepopierateľnou výhodou je aj možnosť, ak ste poškodený, vybrať si z čoho chcete plnenie – PZP alebo havarijné poistenie. V prípade PZP nemusí plnenie postačovať na celú opravu.

Ak sa rozhodnete pre havarijné poistenie, tak opravu obyčajne zvládnete z prostriedkov havarijného poistenia. Spoluúčasť, ktorú platíte pri havarijnom poistení Vám bude preplatená s prostriedkov PZP vinníka.

Odporúčam mať uzatvorené havarijné poistenie vždy. Výnimkou sú len staršie vozidlá s veľmi vysokou obstarávacou cenou, kedy je poistné pomerne vysoké a ľahko sa môžete dostať do totálnej škody.

Viaceré poisťovne do poistenia nezoberú vozidlá staršie ako 10 rokov. Ak ich do poistenia zoberú, tak za menej výhodných podmienok v špecializovaných produktoch pre staršie vozidlá. Ale v prípade čiastočnej škody je to vždy pre majiteľa vozidlá výhodné.


Zaujíma Vás ako si vybrať kvalitné havarijné poistenie alebo PZP a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221