Prečo investujem do podielových fondov a nie do termínovaných vkladov?

Prečo investujem do podielových fondov a nie do termínovaných vkladov?
Termínované vklady som nikdy nevyužil. V časoch, keď ponúkali vysoké úroky, som nemal žiadne peniaze. Naopak teraz, keď mám voľné peniaze, ponúkajú malé zhodnotenie. Termínovaným vkladom sa vyhýbam. Svoje peniaze zhodnocujem aj bez nich a zhodnocujem ich v podielových fondoch. Aby som bol konkrétny, tak v tomto článku odkrývam svoje súčasné portfólio a jeho výnosy. Chcem poradiť

Ak taktiež patríte medzi ľudí, ktorých už výnosy na termínovaných vkladoch prestali zaujímať, tak pokojne čítajte ďalej.

No ešte predtým, kým budete pokračovať, chcem upozorniť, že prezentujem svoje názory, ktoré nie sú investičným odporúčaním. To, čo vyhovuje a funguje mne, nie je vhodné pre každého a práve pre vás môže byť vhodné niečo úplne iné.

Aké výnosy ponúkajú termínované vklady?

Vybral som 5 najlepších termínovaných vkladov pri investícii nad 10.000 € a viazanosti na 5 rokov. Tie ostatné sú na tom ešte horšie a to už ani nehovorím o vkladoch pod 10.000 €, kde je úrok ešte nižší. Top 5 vyzerá nasledovne.

Najvyšší výnos, ktorý je možné dosiahnuť je 2,5% p.a. Tieto čísla sa mi vôbec nepáčia. A to je hlavný dôvod, prečo neinvestujem do termínovaných vkladov. Chcem zarobiť a toto mi príde veľmi málo.

Aj napriek tomu, že dnes dokáže termínovaný vklad zarobiť viac ako je inflácia, keďže je nízka, aj tak ma to vôbec neláka. Takýto výnos by bol pre mňa akceptovateľný pre krátkodobú rezervu, ak by tam nebola viazanosť.

Podielové fondy mi zarábajú viac

Áno, nemám tam žiadne garancie. Vôbec mi to nevadí. Ak by som chcel garanciu, tak sa musím uspokojiť s nízkym výnosom a ten mi veľmi nevonia.

Takto vyzerá moje súčasné portfólio podielových fondov. Je tam všetko k dátumu 5.3.2015, vrátane tých fondov, kde si na výnos ešte musím počkať.

V niektorých článkoch som zdieľal aj svoje výpisy z investičných účtov.  V tomto som sa rozhodol zdieľať len kumulatívne výnosy, aby toho nebolo príliš veľa.

Tieto investície fungujú pomerne krátko. S investovaním do niektorých z nich som začal až v roku 2013, väčšinu vkladov som však spravil až v roku 2014 a niektoré fondy som nakúpil až v roku 2015. Nie sú to výlučne jednorazové investície, ale zväčša pravidelné investície rôznych súm každý mesiac podľa toho, aké som mal finančné prebytky určené na investovanie.

Aj napriek tomu, že ide o krátke investície, tak výsledok je pre mňa akceptovateľný. Niekto môže namietať, že od roku 2009 rastie takmer všetko. Áno, je to tak a momentálne to využívam. A taktiež práve preto prispôsobujem portfólio fondov obdobiu a robím zmeny za účelom dosiahnutia zisku.

Napr. fond Franklin Gold and Precious Metals Fund som si pridal až koncom minulého roka. Ak by som tam investoval skôr, tak by som bol v strate. Presne to isté platí pre fond Raiffeisen-Russland-Aktien, kde som zainvestoval až v januári 2015. Je to pre mňa len hra, ktorá ma drží vo forme a donúti ma sledovať dianie v ekonomike. Sú to skôr špekulatívne investície v čase poklesu  s plánovaným predajom podielov po náraste.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Nosnú časť investícií tvorí aktívne riadený fond a fondy na dlhšie obdobie

Hlavnú časť môjho portfólia tvoria fondy, kde investujem omnoho viac a nestarám sa o to, čo momentálne rastie alebo nie. Za prvé sú to investície na dlhšie obdobie a za druhé sú nastavené tak, že zarobím možno menej, ale bez starostí a bez aktívneho sledovania.

Jedným z takýchto fondov je C-QUADRAT ARTS Total Return Global-AMI, ktorý má aktívne riadené portfólio a nevyžaduje si takmer žiadnu aktivitu k tomu, aby som dosiahol kladný výnos. Napísal som síce, že možno zarobím menej, ale tento fond od roku 2003 zarába investorom viac ako 8% p.a. Výnosy z iných fondov, kde zarobím za krátke obdobie pri väčšom riziku viac, presúvam práve sem.

Ďalšie fondy nie sú aktívne riadené, ale plánujem ich držať dlhšie obdobie a preto akceptujem ich volatilitu počas doby investovania a práve poklesy využívam na lacnejšie nákupy podielov.

Pravidelné investovanie s jednorazovými vkladmi v čase poklesu

Toto je stratégia, vďaka ktorej mám v niektorých fondoch vyšší výnos ako ľudia, ktorí tam investujú len pravidelné čiastky každý mesiac.

Napríklad v čase poklesu hodnoty podielovej jednotky o 20% pri realizácii jednorazovej investície navyše k pravidelným investíciám nakúpim o 20% viac podielov vo fonde, resp. ich kúpim o 20% lacnejšie.

Pri nákupe oblečenia v obchode to robia všetci a tešia sa z toho, že kúpili lacnejšie. Pri podielových fondoch ľudia majú skôr tendenciu robiť presný opak. Z finančného hľadiska je práve čas poklesu najvhodnejší na doinvestovanie. Neplatí to však paušálne pri každom podielovom fonde.

V pravidelnom investovaní do fondov, ktoré plánujem držať dlhšie obdobie, som robil takéto jednorazové investície väčších čiastok už viackrát. Momentálne to všetko rastie a na poklesy si ešte musím počkať, teda okrem komoditného fondu, ktorý je momentálne v poklese a tam som už niečo navyše doplnil.

Na čo by ste mali myslieť pri investovaní do podielových fondov

  • Za posledných 6 rokov rástli takmer všetky podielové fondy, až na pár výnimiek (komodity, zlato a niektoré rozvíjajúce sa trhy). Nebude to rásť donekonečna bez väčších výkyvov. Pri podielových fondoch je rovnako normálne, že dochádza k nárastom aj k poklesom, ktoré len kopírujú vývoj na trhoch. Najbližšie väčšie poklesy prinesú opäť väčšie príležitosti na lacné nákupy s potenciálom vyšších nárastov a v niektorých prípadoch si to vyžiada aj zmenu portfólia podielových fondov.
  • Jednorazové investície do podielových fondov sú rizikovejšie kvôli možnosti nesprávneho načasovania nákupu a hlavne vtedy, ak si zvolíte nevhodné podielové fondy. Na jednorazové investovanie pre mnohých investorov sú vhodné podielové fondy s aktívne riadeným portfóliom, kde je omnoho menšia volatilita a niekedy aj vyšší výnos ako pri volatilnejších fondoch bez aktívneho riadenia.
  • Pravidelné investovanie znižuje riziko nevhodne načasovaného nákupu, keďže nakupujete v čase poklesu aj v čase nárastu. Keď ste v poklese, tak máte možnosť doinvestovať peniaze navyše a vďaka tomu dosiahnuť vyšší výnos.
  • Určenie investičnej stratégie, výber vhodných fondov podľa plánovaného účelu, očakávaného výnosu, akceptovateľnej volatility, doby investovania a individuálne nastavenie investície. To je to, na čo je potrebné myslieť ešte predtým, kým začnete investovať.


Môžete sa s tým popasovať sami alebo môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa, aby vám pomohol pri výbere a nastavení vhodných podielových fondov.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221