7 tipov ako si preveriť a vybrať finančného poradcu

7 tipov ako si preveriť a vybrať finančného poradcu
Nie je finančný poradca ako finančný poradca. Maklérske spoločnosti oslovujú ľudí na spoluprácu a častokrát bez kvalitného výberu. Výsledkom toho je obrovské množstvo finančných poradcov, ktorí naháňajú svojich klientov. V tomto článku ponúkam 7 zaručených tipov, ako si môžete preveriť každého finančného poradcu a vybrať si z nich takého, s ktorým budete naozaj spokojný. Chcem poradiť

Väčšina finančných poradcov si klientov musí aktívne vyhľadávať. Naopak tých najlepších poradcov si klienti obyčajne vyhľadajú sami. Na trhu je najviac začínajúcich poradcov a len zlomok z nich sa stane profesionálmi a vydrží pracovať viac ako 3 roky.

V článku používam ľudovo zaužívaný pojem "finančný poradca" ako pomenovanie pre človeka, ktorý pracuje podľa zákona ako finančný agent. Finanční poradcovia tak, ako ich definuje zákon, na trhu takmer neexistujú. Bežní ľudia pojmom finančný poradca aj napriek tomu volajú väčšinu ľudí, ktorí pracujú s peniazmi. Preto som zvolil aj ja toto pomenovanie.

Keď si hľadáte finančného poradcu, tak si preverte viacerých a vyberte si takého, ktorý je skutočným odborníkom a najviac vám sadne.

Je registrovaný v NBS?

Každý finančný poradca musí byť zaregistrovaný v NBS. Je jedno, či je jeho sídlom Bratislava alebo Košice. Pravidlá platia všade pre každého rovnako.

Môžete si ho preveriť priamo na webovej stránke NBS. Stačí ak zadáte meno a priezvisko poradcu alebo názov s.r.o., ak nepracuje ako SZČO, ale pod hlavičkou svojej firmy.

Napr. mňa v NBS pod menom nenájdete, ale musíte hľadať pod názvom firmy ILEK s.r.o.

Ak ho pod jeho menom nenájdete a nie ste istý, či má vlastnú s.r.o., tak na základe mena a priezviska si môžete pozrieť v obchodnom registri, či má s.r.o. a ako sa volá a tú potom môžete zadať vo vyhľadávaní v NBS.

Ak ste tam svojho poradcu nenašli, tak nie je poradcom (finančným sprostredkovateľom) a nemôže vykonávať finančné sprostredkovanie.

Ak ste ho tam našli, tak sa o ňom dozviete tieto fakty:

  • ako dlho pracuje ako finančný poradca,
  • pre akú spoločnosť pracuje,
  • v akých sektoroch má registráciu.

TIP č. 1: Vyberte si takého poradcu, ktorý je registrovaný v NBS a má registráciu vo viacerých sektoroch, ideálne vo všetkých šiestich. Ak by mal registráciu len pre jeden sektor, napr. poistenie, tak vám môže sprostredkovať len poistenie a napr. úver už cez neho nevybavíte.

Ako dlho pracuje ako finančný poradca?

Čím dlhšie pracuje ako finančný poradca, tým viac skúsenosti by mal mať. Neplatí to však paušálne. Aj finančný poradca začiatočník vám môže poskytnúť kvalitnú službu, ak za ním stojí skúsený kolega, mentor, s dlhšou praxou, ktorý mu radí, pomáha a kontroluje jeho prácu. V tom prípade je práve on garantom toho, že práca bude odvedená naozaj kvalitne a musíte si preveriť práve jeho.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ja osobne pracujem ako finančný poradca už viac ako 15 rokov a môžem potvrdiť, že môj pohľad na svet financií sa v čase menil a menila sa aj kvalita poskytovaných služieb. Všetko to išlo postupne spolu s pribúdajúcimi skúsenosťami.

Ako dlho pracuje v tejto oblasti, si môžete zistiť v registri NBS. Nájdete tam aj staršie registrácie v prípade, že finančný poradca zmenil firmu, s ktorou spolupracuje, ale až po roku 2006.

Zistite si, či pracuje naplno alebo popri inej práci. Buď sa ho na to spýtate na stretnutí alebo si to zistite vopred od spoločných známych, cez sociálne siete a podobne. V prípade, že pracuje popri inej práci, tak buďte opatrnejší, pretože to môže ovplyvniť kvalitu jeho práce.

TIP č. 2: Vyberte si poradcu s dlhšou praxou, čím zvýšite pravdepodobnosť, že bude mať aj viac skúseností a môže vám lepšie poradiť. V prípade začínajúceho finančného poradcu dajte prednosť tomu, kto má za sebou skúseného kolegu. A ešte jedna vec. Preferujte poradcu, ktorý finančné poradenstvo robí ako hlavnú činnosť.

Pre akú spoločnosť pracuje?

Ak sa vám finančný poradca nepredstavil v telefóne aj menom spoločnosti, tak si to môžete zistiť sami opäť cez register v NBS. Tam môžete nájsť poradcu ako viazaného finančného agenta alebo podriadeného finančného agenta. Čo to znamená, píšem nižšie.

  • Viazaný finančný agent pracuje len pre jednu spoločnosť a môže vám sprostredkovať finančné produkty len od jednej spoločnosti a pravdepodobne vám nepovie, že niekde je niečo lepšie, preto že by sa musel vzdať obchodu.
  • Podriadený finančný agent pracuje pre sprostredkovateľskú spoločnosť, ktorá spolupracuje s viacerými finančnými inštitúciami a tým pádom vám môže vybrať a ponúknuť to, čo vám najviac vyhovuje a nemusí sa obávať, že nespraví obchod.

Preverte si meno spoločnosti, pre ktorú finančný poradca pracuje a preverte si aj skúsenosti iných ľudí, ktorí už ich služby využili. Zistite si aj to, s akými spoločnosťami maklérska spoločnosť spolupracuje. Čím je ich viac, tým je väčšia šanca, že rady od finančného poradcu budú objektívnejšie.

TIP č. 3: Vyberte si poradcu, ktorý má dobré meno, kvalitné referencie (odkaz na moje referencie) a široké portfólio finančných produktov.

Preverte si platobnú disciplínu finančného poradcu

Možno to vyzerá smiešne, ale nájdete aj takých finančných  poradcov, ktorí majú sami finančné problémy. Častokrát také závažné, že si nevedia platiť svoje záväzky voči daňovému úradu, Sociálnej poisťovni, zdravotnej poisťovni alebo voči bankám.

Pri poradcoch, ktorí pracujú pod hlavičkou svojej s.r.o. si ich viete preveriť cez stránku finstat.sk. Nájdete tam sociálku, zdravotku a daňový úrad.

Ak pracujú ako SZČO, tak napr. na tejto stránke http://dlznik.zoznam.sk ste si v minulosti vedeli preveriť kohokoľvek. Teraz to je možné, ale je to zložitejšie vyhľadať, ako to išlo v minulosti.

Splácanie záväzkov voči bankám alebo nebankovkám si tak ľahko preveriť neviete. Viete to ale spraviť okľukou cez centrálny register exekúcií alebo aj cez katasterportal.sk, kde si viete pozrieť list vlastníctva, na ktorom môže byť poznámka o začatí exekúcie alebo výkonu záložného práva.

Ak ste tam na poradcu našli niečo závažné, tak zbystrite svoju pozornosť a dobre si premyslíte, či si od neho necháte poradiť.

TIP č. 4: Nikdy si nenechajte radiť finančným poradcom, ktorý si nevie poupratovať vo vlastnej peňaženke a sám má finančné problémy. Hľadajte si poradcu, ktorý je úspešný a má v poriadku svoje osobné financie.

Aké referencie má finančný poradca?

Kvalitného finančného poradcu častokrát zákazníci oslovujú sami. Reklamu mu robia jeho spokojní klienti. Zistite si čo najviac referencií a uľahčíte si tým rozhodovanie.

Kde nájdete referencie? Môžete sa spýtať vašich spoločných známych alebo človeka, ktorý vám finančného poradcu odporučil a dal vám na neho jeho kontakt.

Zadajte si meno poradcu do google a preskúmajte, čo všetko o ňom hovorí web. V prípade, že má váš poradca svoju webovú stránku, tak si ju určite pozrite. Celkový dojem z jeho vyjadrení a názorov vám môže pomôcť pri rozhodovaní.

Napr. ak zadáte moje meno Jaroslav Ilek do googlu, tak sa hneď v úvode nájdete moje referencie (odkaz), zoznam článkov, ktoré som napísal (odkaz) a takisto nájdete recenzie, ktoré ľudia na moje služby napísali priamo cez google.

TIP č. 5: Čím viac kvalitných referencií alebo recenzií na finančného poradcu máte, tým je väčšia šanca, že budete s jeho službami spokojný aj vy.

Pracuje z obývačky alebo vo svojej kancelárii?

Kvalitný finančný poradca má vlastnú kanceláriu. Ak neviete, s kým sa stretávate, tak si dohodnite stretnutie s poradcom u neho v kancelárii. Môže sa stať, že sa bude všemožne vykrúcať, prečo kancelária nie je vhodné miesto na stretnutie. Potom si domyslite sami, ako vyzerá jeho kancelária a či vôbec existuje.

Ak Vám bez problémov povie áno, tak je to dobré znamenie. Nakoniec, ak Vám adresa jeho kancelárie nevyhovuje, tak stále môžete navrhnúť miesto stretnutia aj vy. Aspoň si preveríte o koho ide - poradcu z vlastnej obývačky alebo profesionála s kanceláriou.

Aktuálna situácia kvôli pandémii to trochu komplikuje. Veľa konzultácií sa v minulom roku presunula do online prostredia a v rok 2021 to nebude iné. Niektoré stretnutia v kanceláriách poradcovia presunuli do online konzultácií.

TIP č. 6: Vyberte si takého poradcu, ktorý má vlastnú kanceláriu. Zvýšite tým pravdepodobnosť, že ide o profesionála a môže vám ponúknuť kvalitnejšiu službu.

Na osobné stretnutie si vopred pripravte otázky

Nie je nad osobné stretnutie. Okrem prvého dojmu máte možnosť finančnému poradcovi položiť zopár otázok. Odporúčam mať vopred premyslené otázky, ktoré sa poradcu môžete opýtať.

V priebehu rozhovoru mu položte zopár otázok, na ktoré odpovede už poznáte z registra NBS.

Uvediem pár príkladov.

  • Pre akú spoločnosť pracujete?
  • Ako dlho pracujete ako finančný poradca?
  • Aké finančné produkty môžete sprostredkovať?

Ak na tieto otázky finančný poradca neodpovie pravdivo alebo sa bude vykrúcať, tak ho radšej slušne odmietnite. Dobré znamenie je, ak odpovie priamo, pravdivo a bez akéhokoľvek zaváhania.

Ďalšie otázky slúžia na to, aby ste zistili názory finančného poradcu na financie a podľa nich si môžete dotvoriť obraz o jeho službe, ktorú vám ponúka a čo môžete od neho očakávať.

  • Aký je váš názor na poistenie a čo si myslíte o sporení cez poistenie?
  • Akými spôsobmi je možné znížiť náklady na životné poistenie bez toho, aby to malo vplyv na jeho kvalitu?
  • Čo najčastejšie odporúčate klientom, ak si chcú znížiť preplatenie na hypotéke?
  • Ktoré investičné produkty považujete za najefektívnejšie, ak chce klient minimalizovať priebežné poplatky, maximalizovať výnosy a zároveň eliminovať daň zo zisku?
  • Aké finančné produkty sám používate?
  • Ako investujete svoje vlastné peniaze?

Ja nehovorím, že máte poradcu spovedať a robiť u neho výsluch. Berte to len ako inšpiráciu a niektoré z týchto otázok môžete použiť v rámci rozhovoru s finančným poradcom tak, že to bude prirodzené a ani si nič nevšimne.

Názor si môžete často vytvoriť aj po tom, ako si pozriete jeho vyjadrenia na sociálnych sieťach, čo zdieľa, jeho komentáre, názory a vyjadrenia. A toto viete spraviť aj pred alebo po stretnutí s ním, aby o tom vôbec vedel. V dnešnej dobe je to bežné. Aj ja sám si pozerám skoro pred každým stretnutím základné veci, ktoré ponúka web a sociálne siete. Pomáha mi to v príprave pred stretnutím.

Oplatí si preveriť aj to, aký maximálny rozsah starostlivosti klientom v rámci svojich služieb poskytuje a aké služby ponúka. Je to dôležité. Mne sa osvedčilo to jasne zadefinovať, aby klienti vedeli presne do čoho idú. Na ukážku tu nájdete hlavné služby, ktoré poskytujeme a toto je maximálna starostlivosť, ktorú môžete u nás dostať.

Jednoducho hľadáte poradcu, ktorý vám bude sedieť ako človek, z jeho komunikácie budete mať dobrý pocit a budete na ňom vidieť, že naozaj sa o vás zaujíma a chce vám poskytnúť kvalitnú službu.

TIP č. 7: Vyberte si takého poradcu, ktorý na priamu otázku bez zaváhania priamo odpovie a hneď odkryje svoje karty, pôsobí profesionálne, vyjadruje sa odborne a zároveň vám sedí ako človek.

Spôsobov, ktorým si poradcu môžete preveriť je viacero. Toto je len jeden z nich.

Ak sa vám tieto tipy páčia, tak kliknete pod článkom na „páči sa mi“. Ak si myslíte, že by tento článok dokázal pomôcť aj vašim známym, tak ho zdieľajte prostredníctvom sociálnych sietí.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221