Druhý pilier - výber fondu môže rozhodnúť o výške výnosu

Druhý pilier - výber fondu môže rozhodnúť o výške výnosu
Druhý pilier má za sebou viac ako 10 rokov existencie. Počas tohto obdobia zažil viaceré zmeny. Mnohé z nich boli dosť zásadné a mali na fungovanie druhého piliera významný vplyv. Ľudia už vytriezveli a od druhého piliera majú reálne očakávania. Ako ste na tom vy? Chcem poradiť

Garantované fondy v druhom pilieri pohltili väčšinu majetku

Väčšina ľudí má svoje peniaze v garantovaných fondoch. Tí, ktorí boli na začiatku v akciových fondoch, investovali aj napriek tomu veľmi konzervatívne. Najlepšie obdobie od roku 2009 do roku 2015, kedy akciové trhy rástli, väčšina sporiteľov v druhom pilieri prepásla v garantovaných fondoch. Túto príležitosť im už nikto nevráti.

Druhý pilier - majetok vo fondoch k 17.2.2016

Indexové fondy dosahujú najvyššie zhodnotenie a využíva ich minimum ľudí

Indexové fondy, ktoré majú najkratšiu existenciu, dosahujú aj napriek poklesom v poslednom období, podstatne väčšie kumulatívne výnosy oproti ostatným fondom, ktoré existujú už od vzniku druhého piliera.

Pri porovnaní priemerného ročného zhodnotenia od vzniku je rozdiel ešte markantnejší. Jedine tieto fondy dokázali aspoň čiastočne využiť príležitosť, ktorú sme tu mali vďaka nárastu akciových trhov. Ruku na srdce. Kto z vás tam má svoje peniaze?


Stiahnite si zdarma E-BOOK
:
 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

 

Čo ovplyvňuje zhodnotenie v druhom pilieri

To, čo ma vplyv na vývoj trhov, má logicky vplyv aj na vývoj zhodnotenia v druhom pilieri. Na rozdiel od trhov, ktoré ovplyvňuje hlavne dopyt a ponuka, tak druhý pilier ovplyvňujú aj politické rozhodnutia, ktoré sa premietnu do nie vždy najšťastnejších regulácii.

A keď k tomu ešte pridáme sporiteľom v čase nevhodne zvolený dôchodkový fond, tak výsledok môže byť taký ako ho už poznáme.

Do garantovaných fondov boli ľudia presunutí automaticky a len zlomok z nich požiadal o presun naspäť do akciových a indexových fondov. Odniesli si to výnosy na ich majetkových účtoch. Nechali ste si tiež presunúť svoje úspory do garantovaných fondov?

Druhý pilier sám o sebe dobrý dôchodok nerieši

Druhý pilier sám o sebe dobrý dôchodok nerieši. Môže byť veľmi rizikové spoliehať sa len na druhý pilier. Hodnota majetku každým dňom narastá a púta stále viac pozornosti márnotratných politikov. Každá vláda si bude robiť zálusk na peniaze v druhom pilieri. Maďari to už majú za sebou. Čo keď budú inšpiráciou aj pre našich politikov?

Pokiaľ budeme mať štvorročné volebné obdobie, tak rizikom bude každá vláda, ktorá v druhom pilieri uvidí príležitosť dostať sa k ľahkým peniazom. Či sa im to naozaj podarí alebo nie, tak všetky zmeny systému, tie ktoré sa reálne spravia a aj tie, o ktorých sa bude len hovoriť, vytvoria neistotu, ktorá ovplyvní ako sporiteľov, tak aj dôchodkové spoločnosti.

Súčasné nastavenie druhého piliera nie je dokonalé. Je stále čo zlepšovať. Možno by stačilo zachovať dlhodobo tento stav a vytvorenie väčšej istoty, že sa nič zásadné nebude meniť, jedine ak k lepšiemu.

Ako si vytvoriť kapitál na dôchodok

Neviem, čo je najlepšie. Neviem ako bude vyzerať dôchodkový systém v budúcnosti. Neviem ako na tom bude druhý pilier. Môžem vychádzať len z toho ako vyzerá druhý pilier teraz a rizík, o ktorých som písal vyššie.

Nejako viac verím tomu, čo je mojim majetkom už teraz a mám k nemu aj prístup. K peniazom v druhom pilieri naopak nemám ako sporiteľ takmer žiadny prístup. Ja osobne registrujem, že druhý pilier existuje. Som účastníkom druhého piliera, ktorý nemá žiadne očakávania.

Ak by druhý pilier nebol, tak aj tak si musím platiť odvody do sociálnej poisťovne. Nestojí ma to nič navyše. Mňa môže druhý pilier len pozitívne prekvapiť.

Na dôchodok sa pripravujem pravidelným investovaním do podielových fondov a investovaním do nehnuteľnosti na prenájom. Peniaze z druhého piliera, ak nejaké budú, budem brať ako bonus navyše.

Dnes už nie je témou dňa, či druhý pilier pomôže alebo nie. Všetci sa zhodneme v tom, že druhý pilier sám o sebe nepostačuje na vyriešenie slušného dôchodku.

A preto sa radšej zamerajte na to, ako si pripraviť kapitál na dôchodok, ktorý budete mať vo vlastných rukách.


Nie je podstatné, či si nájdete vhodný spôsob sporenia sami alebo vám pomôže váš finančný sprostredkovateľ. Podstatné je, aby ste konali hneď a využili čas pre svoj prospech.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221