Aké výnosy dosahujú dôchodkové fondy v druhom pilieri?

Aké výnosy dosahujú dôchodkové fondy v druhom pilieri?
Druhý pilier má za sebou 10 rokov existencie. Časté zmeny ovplyvnili nielen náladu sporiteľov, ale aj výnosy v dôchodkových fondoch. Najlepšie dôchodkové fondy z pohľadu výnosov zarobili v druhom pilieri kumulatívne viac ako 60%, naopak najhoršie len 25%. Ak vás zaujíma, koľko zarobil fond, v ktorom máte svoje peniaze, tak čítajte ďalej. Chcem poradiť

Kumulatívny výnos dôchodkových fondov v druhom pilieri

Počas prvých rokov boli rozdiely vo výnosoch pomerne nízke. Teraz, po 10 rokoch existencie druhého piliera sú rozdiely v dôchodkových fondoch evidentné už na prvý pohľad. Rozdiel medzi najlepšie a najhoršie zarábajúcim dôchodkovým fondom je takmer 40%, ak by sme hodnotili kumulatívny výnos od vzniku fondu.

Na obrázku nižšie si môžete pozrieť ako je na tom dôchodkový fond, do ktorého investujem svoje peniaze.

Najmenej zarábajú garantované dôchodkové fondy

Zmien v druhom pilieri bolo viac než dosť. Ktoré boli dobré a ktoré nie v tomto článku riešiť nebudem. Výsledkom jednej z nich bolo povinné zriadenie garantovaných dôchodkových fondov.

Prioritou dôchodkových správcovských spoločností pri garantovaných fondoch nie je dosahovať čo najvyšší výnos, ale investovať tak, aby neklesla hodnota podielovej jednotky, aby DSS-ky nemuseli dopĺňať majetok do fondu z vlastného vrecka.

Aký je výsledok pre sporiteľa? Pozrite si to na obrázku nižšie, kde nájdete ročný výnos dôchodkových fondov od ich založenia.



Stiahnite si zdarma E-BOOK:
 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Prečo väčšina ľudí v druhom pilieri zarába málo?

Sporitelia v druhom pilieri dostali na začiatku roka 2013 list od svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Do konca marca 2013 bolo nutné DSS oznámiť, či si chcete sporiť v garantovanom alebo negarantovanom fonde.

Kto poslal návratku, že chce zostať v pôvodnom fonde, tak tam zostal. Kto poslal návratku s tým, že chce ísť do garantovaného fondu alebo neposlal nič (to spravila väčšina ľudí), tak si v druhom pilieri sporí v garantovanom dôchodkovom fonde.

Kde je najviac ľudí, si môžete pozrieť na grafe nižšie. Ktoré fondy zarábajú viac a ktoré menej si zasa môžete pozrieť na dvoch predchádzajúcich obrázkoch.

Indexové fondy v druhom pilieri zarobili najviac

Indexové dôchodkové fondy dosahujú momentálne najvyššie zhodnotenie. Aj napriek tomu, že existujú spomedzi väčšiny fondov najkratšie, tak dosahujú najvyšší kumulatívny výnos. Indexové fondy nemajú riadené portfólio. Ich stratégia je jednoduchá. Kopírujú určený akciový index.

Na druhej strane je potrebné spomenúť aj to, že ich dobré výsledky sú ovplyvnené rastom na akciových trhoch za posledných pár rokov, kedy rástli skoro všetky trhy. Nie je to štandard, ktorý môžete čakať vždy.

Pri indexových fondoch sa pripravte na väčšiu volatilitu. Stále však platí, že potenciál vyššieho výnosu je pri indexových a akciových fondoch najvyšší.

Ktoré dôchodkové fondy sú najvhodnejšie na sporenie?

Univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. Pre každého môže byť úplne rozdielna. Podstatný je váš vzťah k volatilite a očakávaný výnos.

Garantované fondy sú vhodné pre ľudí, ktorí neznesú väčšie výkyvy počas sporenia a pre ľudí, ktorým je jedno koľko zarobia a nevadí im, že môžu zarobiť málo. Ak patríte k nim, tak je ideálne, ak aj napriek averzii voči výkyvom podielovej jednotky, budete mať aspoň časť peňazí v indexovom alebo akciovom fonde.

Indexové a akciové fondy sú vhodné pre ľudí, ktorí chcú dlhú dobú sporenia využiť na dosiahnutie vyššieho výnosu ako ponúkajú garantované fondy a akceptujú volatilitu, ktorú tieto dôchodkové fondy prinášajú. Tieto fondy majú potenciál dosiahnuť vyšší výnos.

Čo môžete očakávať od druhého piliera?

Mať druhý pilier neznamená mať vyriešený príjem na dôchodku. Druhý pilier je veľmi zraniteľný zmenami dôchodkového systému, ktorý ovplyvňuje vždy iná vláda a iní politici. Len za 10 rokov sme už toho zažili hodne a čo bude nasledovať, sa ešte len dozvieme.

Ja síce som v druhom pilieri, ale veľké očakávania nemám. Z odvodov sa tam investuje málo na to, aby som vytvoril väčší finančný majetok, nemám prístup k peniazom pred nástupom na dôchodok, je príliš regulovaný a postihnuteľný budúcimi zmenami. Aj napriek tomu v ňom zostávam.

To, na čo sa môžem spoľahnúť viac, sú moje vlastné úspory, ktoré si vytváram pravidelným investovaním. Investujem viac ako to, čo mi ide do druhého piliera, mám prístup k peniazom kedykoľvek, môžem ich použiť na čokoľvek (napr. aj kúpu bytu na prenájom) a o všetkom rozhodujem sám. Časť z môjho portfólia som odkryl v tomto článku.

Informácie v tomto článku a tomto blogu nie sú investičným odporúčaním.


Ak sa s nastavením druhého piliera a výberom vhodného sporenia na dôchodok nechcete trápiť sami, tak môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa a požiadať ho o pomoc.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221