Čo znamená pojem totálna škoda vozidla?

Čo znamená pojem totálna škoda vozidla?
Totálna škoda nie je to, čo si pod týmto pojmom obyčajne ľudia predstavia. Neznamená to úplné zničenie vozidla. Totálna škoda znamená hranicu, kedy je oprava vozidla podľa poisťovne neekonomická. Náklady na opravu auta sú vyššie ako zostatková cena vozidla. Chcem poradiť

Hranicu totálnej škody poisťovne vyrátavajú ako % zo všeobecnej (časovej) hodnoty vozidla. Pohybuje sa od 70 do 100% v závislosti od poisťovne.

Vysvetlím to na jednoduchom príklade.

Nové auto v roku 2010 stálo 20.000 € (hodnota nového vozidla). To isté ojazdené auto v roku 2014 kúpite za 9.000 € (všeobecná /časová hodnota vozidla).

V prípade kúpy nového vozidla bude hranica totálnej škody od 14.000 do 20.000 € podľa poisťovne, v ktorej budete mať poistenie. Hranica totálnej škody v druhom prípade pri ojazdenom vozidle bude od 6.300 do 9.000 €.

Poisťovne totálnu škodu uplatňujú ako pri povinnom zmluvnom poistení, tak aj pri havarijnom poistení.

Plnenie v prípade totálnej škody

Ak škoda presiahne hranicu totálnej škody, tak sa oprava podľa poisťovne už neoplatí. Poistným plnením je časová hodnota vozidla, od ktorej sa odráta dohodnutá spoluúčasť a hodnota použiteľných zvyškov vozidla.

Niektoré poisťovne od Vás „vrak“ vozidla aj odkúpia. Ale častokrát ten vrak sa dá spojazdniť bez problémov z plnenia poisťovne. Pojmy totálna škoda a vrak v skutočnosti nemusia vyzerať až tak katastrofálne.

Pri starších vozidlách drahších značiek stačí aj slabšie nabúrať auto z prednej časti a pritom rozbiť chladič, reflektory, nárazník, trošku pokriviť plechy a oškrieť farbu a hneď máte totálku. Ak využijete servis s rozumnými cenami, tak bez problémov opravu zvládnete aj keď poisťovňa hovorí o totálnej škode.

Totálna škoda je pojem, ktorý si vymysleli poisťovne, aby nastavili nejaké pravidlá pri poistnom plnení. Predsa len, ak by tomu tak nebolo, tak klienti by si žiadali astronomické sumy za autá, ktoré už dávno stratili na svojej hodnote.


Zaujíma Vás ako si vybrať kvalitné havarijné poistenie alebo PZP a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221