Aký je vklad na plnú štátnu prémiu v roku 2017?

Aký je vklad na plnú štátnu prémiu v roku 2017?
Stavebné sporenie a jeho výhodnosť je aj v roku 2017 otázna. Dôvodom je výrazný pokles úročenia a oproti minulosti nárast vkladu na plnú štátnu prémiu. Koľko musíte vložiť na stavebné sporenie v roku 2017, ak chcete získať plnú štátnu prémiu? Oplatí sa ešte vôbec stavebné sporenie? Chcem poradiť

Výška štátnej prémie a vklad na plnú štátnu prémiu v roku 2017

V roku 2017 je štátna prémia vo výške 5% z ročného vkladu. Maximálna výška je pre tento rok vo výške 66,39 €.  Rozhoduje o tom zákon a platí to rovnako pre všetky stavebné sporiteľne.

Na získanie plnej štátnej prémie za rok 2017 musíte vložiť na účet stavebného sporenia 1.327,80 €. Ak vložíte na svoj účet menej peňazí, tak dostanete nižšiu štátnu prémiu.

Toto je rok 2017. Možno si spomínate, že v minulosti bolo stavebné sporenie omnoho výhodnejšie. Na obrázku nižšie si môžete pozrieť ako sa vyvíjala štátna prémia v minulosti a ako sa vyvíjal minimálny vklad na získanie plnej štátnej prémie.


Zdroj: prepočet autora

V roku 2017 získate na nových zmluvách stavebného sporenia úrok maximálne 1% p.a.

V stavebnom sporení došlo k poklesu štátnej prémie a zároveň zvýšeniu sumy na plnú štátnu prémiu. Toto platilo aj v minulom roku. Nie je to nič nové. Čo je však v roku 2017 nové a zároveň negatívne, je pokles úročenia na stavebnom sporení.

Toto sú úroky, ktoré ponúkajú stavebné sporiteľne na stavebnom sporení v roku 2017. Platí to na novouzatvorené zmluvy.

  • Prvá stavebná sporiteľňa                1% p.a.
  • Wüstenrot stavebná sporiteľňa     1% p.a.
  • ČSOB stavebná sporiteľňa              1% p.a.

Podotýkam, že to je maximum, čo môžete získať. Na niektorých tarifách ponúkajú ešte nižšie zhodnotenie. V minulosti to bolo podstatne viac. Ešte pár rokov dozadu ste mohli dostať 3% p.a., ale to je už minulosť.

Na druhej strane klesli úroky na úveroch, ktoré poskytujú stavebné sporiteľne. Keď si však chcete v stavebnom sporení aj v roku 2017 len sporiť, tak vás pokles na stavebných úveroch a medziúveroch nemusí zaujímať.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Čo charakterizuje stavebné sporenie v roku 2017?

Hodnotím stavebné sporenie len z pohľadu sporenia. Stavebné sporenie len ako sporenie používa stále obrovské množstvo ľudí. A to aj napriek tomu, že jeho výhodnosť neustále klesá.

V roku 2017 sa stavebné sporenie vyznačuje kombináciou nasledovných parametrov:

  • historicky najnižšia výška štátnej prémie (už od roku 2006) – len 66,39 €,
  • historicky najvyšší vklad na plnú štátnu prémiu (od minulého roka) – 1.327,80 €,
  • historicky najnižšie úročenie (od roku 2017) – maximálne 1% p.a.,
  • viazanosť 6 rokov.

Komu sa ešte oplatí stavebné sporenie v roku 2017?

Nízka štátna prémia, vysoký vklad na získanie plnej štátnej prémie a 6 ročná viazanosť finančných prostriedkov. Toto sú hlavné nevýhody, kvôli ktorým stavebné sporenie stráca svoju popularitu.

Aj napriek tomu sú ešte stále aj v roku 2017 ľudia, ktorým sa stavebné sporenie môže oplatiť. Môže sa ešte oplatiť človeku, ktorý:

  • požaduje bankovú garanciu vkladu,
  • uspokojí sa so základným úrokom 1% p.a.,
  • dokáže vložiť na získanie plnej štátnej prémie v roku 2017 1.327,80 €,
  • akceptuje viazanosť finančných prostriedkov (6 rokov).

Ak sa medzi týmito parametrami nevidíte, tak stavebné sporenie pre vás vhodné už možno nebude. Skupina ľudí, ktorým stavebné sporenie ako sporiaci produkt nevyhovuje, sa stále zväčšuje.

Kde môžete zarobiť viac ako v stavebnom sporení?

Šancu na vyšší výnos máte pri investovaní do podielových fondov. Už sa cítim ako opakovací papagáj. Píšem to skoro v každom druhom článku. Ale nič iné momentálne na trhu nenájdete.

Podielové fondy zarábajú dlhodobo viac. Bavíme sa však o podielových fondoch od veľkých svetových správcov s dlhoročnou tradíciou.

Len na ukážku uvádzam tieto 4 podielové fondy od spoločností Pioneer Investments, Franklin Templeton a Raiffeisen Capital Management.


Zdroj: www.eic.eu

Sú do dlhopisové fondy, ktoré majú pomerne malú volatilitu (malé výkyvy hodnoty podielov). Aj napriek tomu môžete vidieť, že ich hodnota nestúpa priamočiaro. Ak chcete rovnú priamku smerom nahor, tak to nájdete v stavebnom sporení. Musíte sa však uspokojiť s 1% p.a.

Tieto podielové fondy zarobili kumulatívne za 7 rokov od 30,08% do 39,08%. Keď to premietneme do ročného výnosu, tak to je od 3,83% p.a. do 4,82% p.a. Nie sú to najlepšie zarábajúce fondy. Sú fondy, ktoré zarobili podstatne viac. Tieto boli však pre konzervatívnejšieho investora prijateľnou voľbou.


Keď stojíte pred rozhodnutím do čoho investovať, tak máte na výber 2 možnosti. Buď sa s výberom vhodného produktu potrápite sami a spoľahnete sa na svoju skúsenosť alebo oslovíte svojho finančného poradcu, aby vám pomohol pri výbere vhodného produktu na investovanie. Je to len na vás. Určite si však dajte záležať pri jeho výbere.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221