Ako postupovať pri dopravnej nehode

Ako postupovať pri dopravnej nehode
Konajte s chladnou hlavou. Najskôr zmapujte situáciu. Hneď po nehode sa presvedčte, či ste v poriadku nielen Vy, ale aj ostatní účastníci dopravnej nehody. V prípade potreby kontaktujte prvú pomoc, hasičov a políciu. Chcem poradiť

Vozidlá do príchodu polície nechajte na pôvodnom mieste. Ak by ste tým bránili plynulosti cestnej premávky, tak niečím (krieda, sprej) označte na zemi polohu vozidiel.

Ak kvôli stresu neviete čo máte robiť, tak odporúčam hneď volať na infolinku Vašej poisťovne. Operátori sú na takéto situácie vyškolení. Dokážu Vás ukľudniť a vysvetlia Vám ako máte postupovať.

Kedy je potrebné volať políciu?

Políciu volajte v týchto prípadoch:

  • ak došlo pri nehode k zraneniu alebo k úmrtiu osoby,
  • ak škoda prevýši sumu 4000 € (niekedy je to ťažké odhadnúť),
  • ak dôjde k poškodeniu majetku tretej osoby, vrátane majetku štátu,
  • ak sa neviete dohodnúť, kto bol vinníkom nehody,
  • ak si nie ste istý, či volať políciu alebo nie, tak radšej zavolajte.

Poznačte si údaje účastníkov dopravnej nehody

Poznačte si mená, adresy a telefónne čísla ostatných účastníkov nehody a taktiež aj prípadných svedkov. Ak vodič nie je majiteľom vozidla, tak si poznačte meno držiteľa vozidla z TP. Samozrejme nezabudnite si poznačiť údaje o aute ako typ, farbu a EČ. Nezabudnite na číslo zmluvy PZP  a názov poisťovne.

Vypíšte záznam o dopravnej nehode

Podľa zákona tlačivo "záznam o dopravnej nehode" musíte mať v aute vždy so sebou. Po nehode ho vypisujte hneď na mieste. Nikdy bez podpisu a dohody na vine neodchádzajte z miesta dopravnej nehody.

V tomto štandardizovanom tlačive je všetko dôležité a nič pri vypisovaní nevynechajte. Je jedno z akej poisťovne tlačivo použijete, všetky sú rovnaké. Okrem popisu situácie nezabudnite na nákres a označenie poškodených častí vozidiel. Nepodpisujte nič, ak ste si to neprečítali.

Oznámenie poškodeného o poistnej udalosti

Dopravnou nehodou vznikla poistná udalosť. Ak ste dopravnú nehodu nespôsobili Vy, tak vypisujete oznámenie poškodeného o poistnej udalosti. Toto tlačivo posielate do poisťovne, kde má PZP vinník dopravnej nehody.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Hlásenie o nehode

Hlásenie o nehode podávate do poisťovne v prípade, že ste dopravnú nehodu zavinili Vy. Vašou povinnosťou je doručiť hlásenie do poisťovne do 15 dní od nehody. Pri dopravnej nehode v zahraničí je lehota 30 dní. Pri porušení tejto povinnosti môžete byť pokutovaný.

Obhliadka vozidla

Poškodený si v poisťovni vinníka objednáva obhliadku svojho vozidla. Buďte trpezlivý a s opravou škôd počkajte až do vykonania obhliadky.

Ak ste vinníkom dopravnej nehody a zároveň máte vozidlo havarijne poistené, tak si škody uplatňujete zo svojho havarijného poistenia. V tomto prípade si obhliadku objednávate vo svojej poisťovni, kde máte poistenie uzatvorené.


Zaujíma Vás ako si vybrať kvalitné havarijné poistenie alebo PZP a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221